Atstumia poelgiai, o ne žmonės

Praėjusių metų Tolerancijos žmogumi šeštadienį paskelbtas vienuolis Arūnas Peškaitis. „Nėra atstumiančių žmonių, tautų, kultūrų. Yra tik atstumiantys darbai”, – teigė brolis A.Peškaitis. Renginys vyko Vytauto Didžiojo universitete.

Paskelbus vieną vienintelę pavardę – iš karto metų Tolerancijos žmogaus, o ne pretendentų, kaip anksčiau, salė, nebeturėjusi galimybės paspėlioti, atsakė audringais plojimais. Atsistojus A.Peškaičiui, atsistojo ir visi susirinkusieji. Vienuolis šiam titului nominuotas už tai, kad viešai gynė nevyriausybines organizacijas.

Rinkimus organizuoja „Sugiharos fondas – diplomatai už gyvybę”, atsižvelgdamas į visuomeninės ekspertų komisijos siūlymus. Šiemet nominantai neskelbti. Fondo direktorius profesorius Egidijus Aleksandravičius aiškino, kad ekspertams buvo sunku prieiti vieningą išvadą, nes nemažai dėmesį patraukusių pretendentų buvo sulaukę įvairių vertinimų spaudoje.

Tolerancijos žmogaus titulas skiriamas Lietuvos piliečiams, kurie savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojo prieš ksenofobijos, antisemitizmo, kitataučių, kitaminčių ar kitatikių persekiojimą, pasisakiusiems prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Kartu su titulu A.Peškaitis buvo apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu. Šiemet pirmą kartą Tolerancijos žmogus apdovanotas ir Litvakų fondo paskirta vardine stipendija.

Pirmasis Tolerancijos žmogaus titulą gavo Medininkų tragedijos liudininkas, reformatų kunigas Tomas Šernas už savo viešą pozicijos reiškimą spaudoje prieš Vytauto Šustausko antisemitinius pareiškimus.

Vėliau buvo įvertinti profesorė Irena Veisaitė (už pastangas gerinti lietuvių ir žydų santykius, litvakų kultūros paveldo tyrinėjimus, moralinio lietuvių – žydų dialogo paieškas ir skatinimus), žurnalistas Algimantas Čekuolis (už pilietinio susitaikymo ir pilietinės tolerancijos skelbimą, kokybiškos, analitinės žurnalistikos mokymą ir paieškas, pilietinės visuomenės gynimą ir jos vertybių propagavimą) ir režisierius Saulius Beržinis (dėl viešai išreikštos pilietinės pozicijos, veikiant ir pasisakant prieš nejautrumą Lietuvos romų likimui).

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.