Lietuviai vėl girdyti nesaugiais gėrimais

Vakar iš parduotuvių lentynų ėmė dingti mineralinis vanduo „Richy” bei gaivieji gėrimai „Richy Apelsinas” ir „Richy Persikas”.

Taip atsitiko ne dėl itin didelio jų populiarumo, bet dėl to, kad specialistai du iš šių trijų gėrimų jau antrą kartą per keturis mėnesius pripažino nesaugiais.

Tokia situacija ypač piktina bendrovę „Švyturys-Utenos alus”, kuriai nepavyksta teisinėmis priemonėmis apginti jos prekinio ženklo „Vichy Classique”, tariant skambančio panašiai, kaip ir nesaugiojo gėrimo „Richy” pavadinimas.

Pakartotiniai pažeidimai

Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VAVMVT) informavo, kad Vilniaus rajono Parudaminio kaime įsikūrusi bendrovė „Tarbaz” neužtikrino gaminių saugos reikalavimų ir pateikė Lietuvos rinkai nesaugius gėrimus – negazuotą natūralų mineralinį vandenį „Richy”, gaiviuosius gėrimus „Richy Apelsinas” ir „Richy Persikas”.

Šių gėrimų mėginius ištyrus Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje, nustatyta leistinas ribas viršijanti mikrobiologinė tarša. Be to, inspektoriams atlikus patikrinimą bendrovės „Tarbaz” gamybos ceche, nustatyta, kad neužtikrinama patalpų bei įrangos sanitarija ir higiena, netinkamai laikomi polimeriniai buteliai ir kamščiai, blogai prižiūrimas vandens gręžinys. Be to, nesirūpinama į darbą priimamų darbuotojų mokymu, o kai kurie dirba nepasitikrinę sveikatos.

Dėl šių pažeidimų sustabdyta UAB „Tarbaz” veikla. Įmonė taip pat įpareigota iš rinkos surinkti nesaugius produktus, uždrausta visų iki sausio 24 dienos pagamintų gaiviųjų gėrimų ir mineralinio vandens realizacija.

Pasak VAVMVT viršininko pavaduotojo Leonardo Šmaukštos, įmonė savo veiklą galės vėl atnaujinti po to, kai pašalins visus pažeidimus ir inspektoriai atliks tyrimus.

Jis „Vakarų ekspresą” taip pat patikino, kad „Tarbaz” atnaujinus veiklą ir specialistams vėl aptikus sanitarinių bei higieninių pažeidimų, būtų sprendžiamas klausimas dėl įmonės uždarymo.

Žinia, pernai rugsėjį VAVMVT jau buvo sustabdžiusi „Tarbaz” veiklą, nes buvo nustatyta negazuoto natūralaus mineralinio vandens „Richy”, negazuotų gaiviųjų gėrimų „Richy Multivitaminas” ir „Richy Persikas” mikrobinė tarša. Vėliau bylą nagrinėjusi Nacionalinė vartotojų teisių apsaugos taryba bendrovei „Tarbaz” paskyrė 2000 litų baudą.

Nori griežtos kontrolės

„Vichy Classique” mineralinį vandenį gaminančios bendrovės „Švyturys-Utenos alus” generalinis direktorius Rolandas Viršilas stebisi, kodėl institucijos laikosi pakankamai nuosaikios pozicijos nuolatinius pažeidimus darančios bendrovės atžvilgiu.

„Esame ne kartą pareiškę pretenzijas bendrovei „Tarbaz” dėl mūsų prekinio ženklo „Vichy Classique” kopijavimo. Tačiau Lietuvoje teisinėmis priemonėmis apsiginti net ir nuo akivaizdaus plagijavimo yra labai sunku.

Nors „Tarbaz” gaminamas mineralinis vanduo „Richy” yra kenksmingas sveikatai, šie pažeidimai tęsiasi mėnesių mėnesius. Todėl mūsų bendrovė ragina kontroliuojančias institucijas nenuolaidžiauti pažeidėjams, principingai tikrinti visus mineralinio vandens gamintojus, o esant pakartotiniams pažeidimams – panaikinti leidimą verstis atitinkama veikla”, – „Vakarų ekspresui” sakė R. Viršilas.

Bendrovės „Tarbaz” atstovų komentarų dienraščiui vakar gauti nepavyko – įmonės telefonu atsiliepusi darbuotoja informavo, kad visi vadovai yra išvykę ir pasiūlė paskambinti kitą dieną.

Martynas Vainorius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.