Vartotojų pasitikėjimo rodiklis sausio mėnesį padidėjo 3 punktais

Statistikos departamentas praneša, kad vartotojų pasitikėjimo rodiklis sausio mėnesį buvo 0 ir, palyginti su gruodžio mėnesiu, padidėjo 3 procentiniais punktais.

Sausį, palyginti su gruodžio mėnesiu, vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė geresnis šalies ekonominių perspektyvų vertinimas: daugiau respondentų tikėjosi ekonomikos augimo ir nedarbo lygio mažėjimo per artimiausius metus. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, truputį didesnė respondentų dalis tikėjosi namų ūkio finansinės padėties pagerėjimo.

Sausio mėnesį 26 procentai respondentų teigė, kad namų ūkio finansinė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 16 – pablogėjo, o 58 procentai respondentų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per metus nepasikeitė (gruodžio mėn. atitinkamai 29%, 20% ir 52%). Vertindami savo šeimos finansinės padėties tikėtinus pokyčius per artimiausius 12 mėnesių 27 procentai respondentų tikėjosi pagerėjimo, 13 – pablogėjimo (gruodžio mėn. atitinkamai 24% ir 14%). Daugiau kaip pusė (56%) apklaustųjų atsakė, kad jų namų ūkio finansinė padėtis per artimiausius metus nesikeis.

Vertindami šalies ekonominę padėtį 36 procentai apklaustųjų teigė, kad ekonominė padėtis per praėjusius metus pagerėjo, 21 procentas – pablogėjo, o 42 procentai atsakė, kad padėtis per praėjusius 12 mėnesių nepasikeitė (gruodžio mėn. atitinkamai 33%, 27% ir 39%). Sausio mėnesį 37 procentai respondentų tikėjosi, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius metus pagerės, 21 procentas prognozavo pablogėjimą, 39 procentai teigė, kad padėtis išliks tokia pati (gruodžio mėn. atitinkamai 29%, 25% ir 42%).

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis mieste ir kaime skyrėsi. Sausio mėnesį mieste jis buvo 1, kaime – minus 3, palyginti su gruodžio mėnesiu, rodiklis padidėjo atitinkamai 2 ir 5 punktais. Palyginti su praėjusiu mėnesiu, tiek miesto, tiek kaimo respondentai optimistiškiau vertino šalies ekonominės padėties pokyčius per artimiausius metus bei savo namų ūkio finansinės padėties perspektyvas. Palyginti su gruodžio mėnesiu, kaimo gyventojai daug optimistiškiau vertino nedarbo lygio tikėtinus pokyčius: respondentų, manančių, kad bedarbių skaičius sumažės per artimiausius 12 mėnesių, dalis padidėjo nuo 40 iki 59 procentų.

Per metus, palyginti su 2005 m. sausio mėn., vartotojų pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 punktais. Vartotojų pasitikėjimo rodiklio didėjimą lėmė daug optimistiškesnis nedarbo lygio pokyčių per artimiausius metus vertinimas: padaugėjo respondentų, prognozuojančių bedarbių skaičiaus mažėjimą. Tačiau respondentų nuomonė apie šalies ekonominės padėties perspektyvas buvo pesimistiškesnė: sumažėjo respondentų, manančių, kad šalies ekonominė padėtis per artimiausius metus pagerės.

Statistikos departamentas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.