Filosofinės gaidos, trilerio siužetas

Valstybiniame Jaunimo teatre sausio 27, 28 dienomis įvyks vieno iš garsiausių Lietuvos teatro režisierių, Nacionalinės premijos laureato Jono Vaitkaus spektaklio „Pagalvinis” pagal Martino Makdonaho (McDonagh) pjesę, premjera.

Spektaklyje vaidina Vidas Petkevičius, Sergejus Ivanovas, Remigijus Bilinskas, Arnoldas Jalianiauskas, Aleksas Kazanavičius, Dovilė Šilkaitytė ir Saulius Sipaitis. Scenografė ir kostiumų dailininkė Eglė Richter, kompozitorė Jurgita Mieželytė.

Jaunimo teatras Lietuvos žiūrovams pristato kultinę šiuolaikinės Airijos dramaturgijos genijaus Martino Makdonaho pjesę. 1971 metais gimusio rašytojo pjesės jau dešimtmetį yra užkariavusios visų be išimties pasaulio teatrų scenas. Teatro kritikai jo pavardę jau dabar įrašė šalia tokių iškiliausių airių dramaturgų kaip Bernardas Šo, Oskaras Vaildas, Viljamas Jeitsas, Džonas Milingtonas Syngas, Samuelis Beketas. Jaunasis autorius savo kūryba jau dabar kardinaliai keičia šiuolaikinės dramaturgijos sampratą ir įneša labai ryškių airiškų štrichų į šiuolaikinę teatrinę kultūrą.

Neatsitiktinai M.Makdonahas yra vadinamas šiuolaikinio teatro stebuklu. Šešiolikos metų metęs mokyklą jis penkerius metus rašė scenarijus radijui ir kolekcionavo… neigiamus atsakymus. Galiausiai du scenarijus nupirko Australijos radijo stotis. Jis per aštuonias dienas parašė savo pirmąją pjesę „Lineino grožio karalienė” (1996). Ši pjesė buvo pastatyta Londone 1997 metais. Kai dramaturgui buvo dvidešimt septyneri, jau keturios jo pjesės drebino garsiausias Anglijos teatro scenas. Visų jų veiksmas klostosi Airijos vakaruose, kur autorius praleisdavo kiekvieną vasarą. Jiedu su broliu gimė ir užaugo Londone – tėvai paliko sūnus bręsti Londono džiunglėse, patys sugrįždami gyventi į gimtąją Airiją. Vasarodamas pas tėvus Galvėjuje, Martinas Makdonahas susidomėjo specifiniu Vakarų Airijos dialektu, kurio kalbine raiška vėliau sėkmingai pasinaudojo savo kūryboje. Jo pjesėse sutinkama ironiška šiurkštaus kaimiško dialekto, pirmykščio simbolizmo ir juodojo humoro kombinacija tapo tikru sėkmės pasaulio teatruose garantu.

2003 metais parašytas Martino Makdonaho „Pagalvinis” iki šiol laikomas viena jo kūrybos viršūnių. Pirmajam pjesės pastatymui uždanga pakilo tais pačiais metais Nacionaliniame teatre Londone, 2005 metais – premjera Amerikoje, Booth teatre Niujorke. 2004 metais „Pagalvinis” laimėjo prestižinius Olivier ir Evening Standard apdovanojimus. Tai vienintelė Martino Makdonaho pjesė, kurios veiksmas vyksta ne Airijoje. Dramaturgas veiksmo vietą perkėlė į kalėjimo kamerą išgalvotoje totalitarinėje valstybėje. Žiaurios diktatūros, tvyrančios už kalėjimo kameros sienų, fone atsitinka neįtikima istorija. Jauną rašytoją Katurjaną (aktorius Sergejus Ivanovas) suima policija. Jis mano, kad yra baudžiamas už kitokį mąstymą, nors tik rašo pasakas apie… kerštą už nekaltų vaikučių ašaras. Visą tiesą žiūrovai sužino pabaigoje, prieš tai atsisveikinę su visa serija iliuzijų. Pasirodo, kažkas mieste tiksliai realizuoja kruvinas rašytojo fantazijas.

„Pagalvinis” – pjesė apie atsakomybę už savo poelgius, apie pavojingą menininko fantazijos jėgą, kuri ne tik kuria, bet ir griauna. Dramaturgas savo kūrinyje iškelia ir globalius dievoieškos klausimus: ar šiame gyvenime galima būti atsakingam už ką nors, jei rūpestis žmogumi – Dievo prioritetas?.. Užuojauta ir rūpestis priveda pagrindinį herojų Katurjaną iki visiško jo idėjų kracho. Pasakas apie atlyginimą už kančias rašytojas kuria savo nevisaverčiam broliui Michalui (aktoriai Remigijus Bilinskas arba Arnoldas Jalianiauskas). Būtent Michalas, prisiklausęs pasakų, inscenizuoja gyvenime jų kruvinus siužetus. Stumiamas sadistiškų instinktų, jis ne tik žudo, jis ir įduoda brolį policijai…

Rūta Kanopkaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.