Sušalusius telšiškius „išdurs”

Viltis išsireikalauti žalos atlyginimą yra, tačiau reikės pateikti daugybę įrodymų.

Peršalę ir susirgę namiškiai. Įtempti nervai. Gresiančios sąskaitos už neplanuotai išnaudotą elektrą bei dujas mėginant sušildyti namus ir telefono ryšį, bandant iš kur nors prisišaukti pagalbą. Telšiškių namams likus be šilumos ir sprogus radiatoriams, sugadinta grindų bei sienų apdaila, kilimai, užuolaidos. Sušalo vazoninės gėlės, maisto atsargos.

Šį nuostolių sąrašą galima tęsti ir tęsti.

Kokio žalos atlyginimo už patirtus moralinius, fizinius ir materialinius nuostolius gali tikėtis Telšių gyventojai? Ką žmonėms daryti, į ką kreiptis? „Ekstra žinios” vakar ieškojo atsakymų į šiuos klausimus.

Žmonės bus apkvailinti

Seimo narys liberalas Kęstutis Glaveckas viešai įspėjo, kad valdžia ir vėl mėgins „išdurti” paprastus žmones. Politikas nuogąstauja, jog per šilumines avarijas nukentėjusiems telšiškiams žala bus atlyginta nebent simboliškai: „Manau, kad realūs gyventojų nuostoliai bus 3–4 kartus didesni, nei jiems bus pasiūlyta kompensuoti”.

Profesorius siūlė žmonėms dantimis už save pakovoti – suvienyti jėgas su kaimynais, samdyti turto vertintojus, kurie nustatytų žalą. Kitas žingsnis – su teisininkų pagalba perduoti visą medžiagą teismams.

„Kas kompensuos? Nieks nieko nekompensuos! Nė vienas iš gyventojų nepuoselėja tokių vilčių!” – nieko gera nesitiki Telšiuose gyvenanti Giedra Gustienė.

Kita telšiškė Sonata Končienė svarstė taip: „Iš tikrųjų nuostoliai dideli. Bet aš neįsivaizduoju, kaip žadama juos atlyginti. Ar tai neliks vėl pažadai?”

„Visi pikti, šaukia, verkia”

40 metų G.Gustienė iš Masčio gatvės, dirbanti firmoje „Gedulo namai”, vaizdingai pasakojo, kad jau penkias paras niūrios nuotaikos užvaldžiusios ir jos namus.

„Sąžiningai sakau – galva plyšta pusiau nuo visko! Turiu dvejų metų anūką, kuris ką tik iš ligoninės išleistas su bronchine astma. Šiandien jis jau pradėjo verkti nuo to šalčio. Mano dukra, kuri ketvirtajame aukšte gyvena, maudėsi verdančiame vandenyje, nes penktajame aukšte radiatoriai sprogo. O meistrų kiekvieną dieną ateina vis kita brigada ir visi šaukia, kad net nežino, nuo ko pradėti remontą. Todėl žmonės visi yra pikti – šaukia, verkia”, – susijaudinusi kalbėjo G.Gustienė.

Šiltai gyvenantiems moteris siūlė bent įsivaizduoti, ką reiškia, kai kambaryje yra 7 laipsniai šalčio.

Žalą matuoja tūkstančiais

Telšiškė S.Končienė labiausiai išgyvena dėl savo šeimos sveikatos. „Ir vyras, ir abu mūsų vaikai susirgo. Vienam vaikui diagnozavo bronchitą, pirkome vaistus”, – apmaudo neslėpė mama.

S.Končienė minėjo, kad jos patirti nuostoliai siekia šimtus litų. Tačiau, pavyzdžiui, jos broliui, kurio bute trūko radiatoriai, turėtų būti sumokėtos tūkstantinės kompensacijos.

Draudikai pinigų nešvaisto

„Litesko” paskelbė viešai, kad jų veikla yra drausta ir jie kompensuos visus nuostolius”, – guodėsi Telšių rajono meras Vytautas Urbanavičius.

Telšių apskrities viršininkas Rasas Gofmanas žmones ragino nebūti naivius ir taip aklai netikėti tokiais rožiniais pasakymais.

„Draudimas irgi yra pelno siekianti kompanija ir šiaip aklai pinigų nemoka”, – kartojo jis.

Telšiuose į Seimą išrinktas „darbietis” Valentinas Bukauskas tvirtino pats lankęsis gyventojų sandėliukuose ir savo akimis matęs, kaip sušalo uogienės, marinuoti ir rauginti agurkai, įvairūs konservai, bulvės, kitos daržovės. Tačiau V.Bukauskas gyventojams pagalbos rankos neištiesė – politikas nežadėjo dėti pastangų, kad žmonėms būtų lengviau išsireikalauti pinigus.

Premjeras jaučiasi nekaltas

Tuo tarpu vakare Telšiuose apsilankęs premjeras Algirdas Brazauskas mano, kad pastarųjų dienų įvykiai – gera pamoka šilumos tiekėjams ir paraginimas kruopščiai prižiūrėti šilumos ūkį.

„Aš nemanau, kad esu vienas kaltas dėl visų reikalų. Patys žmonės mato, kad yra ir stichinės nelaimės. Ne tik valdžia daro bloga žmonėms. Ir šaltis gali padaryti žmonėms bloga, kaip ir gaisras. Ką padarysi, sunku numatyti tokius dalykus”, – vakar žurnalistams aiškino A.Brazauskas.

Telšių rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų centro vadovas Kęstutis Trečiokas: „Žmonės jau teiraujasi, kur ir kaip jiems kreiptis. Mums į pagalbą atvažiuos specialistų teisininkų, jau nuo penktadienio priiminėsime ir konsultuosime žmones Telšių kultūros rūmuose. Žinoma, žmonės patys turės kreiptis dėl žalos atlyginimo. Jeigu nesikreips – vargu ar kas nors ateis jų paklausti, nukentėjo jie ar ne. Beje, mes suinteresuoti padėti ne tik gyventojams, bet ir gauti kompensacijas už suniokotą savivaldybės turtą!”

„Lietuvos draudimo” Žalų departamento direktorius Gytis Matiukas: „Litesko” yra apdraudusi „Lietuvos draudime” savo civilinę veiklos atsakomybę, todėl nukentėję asmenys gali reikšti šilumos tiekėjams pretenzijas dėl nuostolių atlyginimo. Mūsų bendrovė žada palengvinti šį procesą – artimiausiu metu pateiksime nukentėjusiems gyventojams specialias anketas, kuriose bus prašoma nurodyti jų patirtus turto sugadinimus, pavyzdžiui, sprogęs radiatorius, aplietos grindys, aplieti daiktai ir panašiai. Užpildytas anketas gyventojai perduos „Litesko” atstovams. Vėliau „Lietuvos draudimo” ekspertai aplankys nukentėjusius gyventojus, įvykio vietoje įvertins padarytus nuostolius ir kiekvienu konkrečiu atveju nustatys padarytos žalos dydį. Tai bus padaryta per artimiausias kelias dienas”.

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.