Vaiko vardas – jo likimas?

Nuo seniausių laikų iki mūsų tikėjimas, kad vardas yrajėgos ir įtakos šaltinis, plėtojosi daugelyje visuomenių. Romėnai sakė Nomen est omen, kas reiškia Vardai yra likimai. Šamanai ir kiti mistikai ilgai manė, kad kieno nors tikrojo vardo žinojimas, suteikia galingą jėgą valdyti tą žmogų. Daugumoje tradicinių Afrikos bendruomenių vaikai turi du vardus – vienas kasdieniam vartojimui, kitas laikomas paslaptyje, kad piktosios jėgos jam nepakenktų. Kartais žmonės bijo, kad galingo priešo vardo ištarimas gali priversti jį pasirodyti ir pažadinti jo rūstybę, visai kaip žinomas personažas Haris Poteris, kuris sudreba, kai tik kas pamini blogojo Lordo Voldemorto vardą.

Mistinės reikšmės

Šiandien daug žmonių pasaulyje vis dar praktikuoja numerologiją – pseudomokslą, kuris naudoja žmogaus vardą ir gimimo datą jo charakterio bruožams atskleisti ir likimui nuspėti. Numerologijoje kiekvienas vardas gali būti paverstas skaitmeniu, kuris susijęs su fundamentaliomis vibracijomis, lemiančiomis specifinius žmogaus bruožus.

Moksliniai tyrinėjimai

Nebūtina tapti mistiku, kad pamatytum, kokią įtaką vaikų ir suaugusiųjų žmonių vardai jiems daro. Vardų psichologijos tyrimai rodo, kad vaikai su nepageidaujamais vardais nepasitiki savimi, gauna prastesnius pažymius ir turi rimtesnių psichologinių problemų nei populiarių vardų savininkai. Suaugusieji su neįprastais vardais dažnai susiduria su sunkumais įvairiose atrankose. Tačiau nusprendę, jog nelieka nieko kito, kaip Jonas ar o­na, pamąstykite, jog yra neįprastais vardais vadinamų žmonių, gyvenančių be galo sėkmingai. Be to, daug žmonių, užaugusių su neįprastais vardais, mėgaujasi jų neįprastumu, o kai kuriuos tiesiog erzina vardų įprastumas.

Žaidimas vardais

Dėl viso to, kas susiję su vardais, nenuostabu, kad būsimieji tėvai praleidžia valandų valandas, svarstydami ar net pykdamiesi, kaip pavadinti savo kūdikį. Tėvai renkasi tam tikrus vardus dėl daugelio priežasčių: norėdami pagerbti žymų žmogų ar giminaitį, pratęsti savo vardą, suteikti trokštamą savybę (pavyzdžiui, Skaistė) ar tiesiog vardas gerai skamba. Dar daugiau – vardas gali reikšti viltį ateityje; kai kuriose kultūrose, kur naujagimių mirtingumas didelis, vaikui „tikrasis” vardas nesuteikiamas, kol jis tampa pakankamai paaugęs, kad turėtų realius šansus išgyventi.

Galbūt viena iš priežasčių, kodėl tėvai tiek daug laiko praleidžia, galvodami vaiko vardą, yra ta, kad jie nedaug gali daryti įtakos vaiko psichikai, temperamentui ir talentui – dažniausiai tai ne jų valioje. Vardas yra vienintelis dalykas, kurį jie iš tiesų gali nulemti. Parinkdami vaikui vardą, tėvai dažniausiai bando įsivaizduoti jį ateityje. Ir nuostabu, kai dažniausiai matome, kaip žmogaus vardas atitinka jo asmenybę. Tačiau dar labiau pastebima, kai vardas žmogui netinka – įsivaizduokite Ąžuolą, kuris yra silpnas ir nedidukas.

Galų gale, nesvarbu, kaip stipriai tėvai stengtųsi, jie nebus tikri, kaip vardas paveiks vaiką. Svarbu ne išrinkti vaikui „tobulą” vardą, bet padėti jam augti stipriam, pasitikinčiam, galinčiam susidoroti su numatytomis ir nenumatytomis problemomis, kokį vardą beparinktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.