Spaudžiant šaltukui – skundai dėl karščio

Neįprastai žemai nukritus oro temperatūrai, kai kurie kauniečiai priversti gyventi atsidarę langus

Į gamtos spąstus pakliuvusieji kauniečiai buvo likę be vandens ir šilumos. Kai kurie gyventojai buvo priversti kęsti karštį. Sinoptikai žada, kad šaltis bent trumpam atsitrauks. Kaune iki savaitgalio termometras neturėtų rodyti mažiau nei -12 laipsnių šalčio. Žmones šokiravo internete pasirodžiusios prognozės, kad netrukus sulauksime 50 laipsnių šalčio, tačiau greitai jos buvo pakoreguotos.

Neįvertino atšalimo greičio

Lietuvą sukausčiusio speigo pasekmes itin skaudžiai pajuto Telšių gyventojai. Penktadienį trūkus vamzdžiui, sutriko centralizuotas šilumos tiekimas didžiajai daliai miesto. Trisdešimt šeimų be šilumos praleido visą savaitgalį.

Kauniečiams taip pat kilo bėdų dėl šilumos. Ne itin šiltais radiatoriais ir vakar „džiaugėsi” įvairių rajonų – ir Šilainių, ir Aukštųjų Šančių, ir Petrašiūnų gyventojai.

Vieni Medvėgalio gatvės gyventojai savaitgalį praleido 13 laipsnių Celcijaus temperatūroje. Vakar ryte jų butas dar vienu laipsniu atšalo. „Visi trise apsigyvenom viename kambaryje, jį šildėme elektriniu šildytuvu. Pas kaimynus irgi tokia pati žema temperatūra. Ketvirtadienį įvyko kažkokia avarija, visą dieną radiatoriai buvo šalti. Galvoju, po to juk galėjo atsukti daugiau šilumos, kad prišiltų namas. O rudenį, kai dar visai nešalta, kaitina taip, kad langus reikia atsidaryti”, – kalbėjo Medvėgalio gatvės gyventoja Jurga.

„Ten niekas nesprogo. Kas valandą po du laipsnius krito oro temperatūra. Neįvertinome atšalimo greičio. Šiandieną aptarėme, kaip ateityje to reiktų išvengti. Nespėjome kelti pajėgumų, todėl gyventojams atrodė, kad nešildome”, – kalbėjo „Kauno energijos” generalinis direktorius Aleksandras Sigitas Matelionis.

Duso nuo šilumos

Laima Puodžiulienė, gyvenanti K.Baršausko gatvės 89-ąjame name, savaitgalį jautėsi kaip tvankiame paplūdimyje. „Pas mus taip karšta nuo penktadienio. Ir aš, ir anūkai dūstam, gerklės džiūsta, naktim miegot negalim. Dieną atsidarom langus, nes kitaip neįmanoma būti, – pradėjom sloguoti. Žmonės juokiasi, kad lauke šitoks šaltis, o mes langus atsidarę gyvenam”, – pasakojo L.Puodžiulienė.

Ji mus pasitiko apsirengusi palaidinę trumpomis rankovėmis. Moteris rodė, kad prieš karštį, sklindantį iš radiatorių, kovoja ant jų džiovindama šlapius rankšluosčius, laikydama atdarus langus. Nepaisant to, termometras rodė 24 laipsnius šilumos. Moteris nerimavo dėl galimos didžiulės sąskaitos už šildymą. Gruodį už trijų kambarių buto šildymą ji mokėjo 303 litus. „Bijau, kad ir vamzdžiai netrūktų, nes daugiabutis – senas”, – teigė L.Puodžiulienė.

A.S.Matelionis nuramino, kad vamzdžiai tikrai nesprogs ir pridūrė, kad bendrovė reaguoja į visus skundus, kiekvieną atvejį sprendžia individualiai ir stengiasi subalansuoti šilumos tiekimą.

Pakankamai sena sistema

Pasak „Kauno energijos” generalinio direktoriaus, didelių nesklandumų nebuvo ir jis tikisi, kad nebus. „Tai daugiau vietinio pobūdžio sutrikimai. Galingumo ir kuro miestui šildyti užteko. Aišku, nuo bėdų niekas neapsaugotas. Sistema veikianti, tačiau pakankamai sena – jai jau penktas dešimtmetis. Ne veltui vasarą darome hidraulinius bandymus, trasų kokybės monitoringą. Šiuo metu visi abonentai aprūpinami šiluma”, – teigė A.S.Matelionis.

Gyventojų skambučių į bendrovę pikas buvo ketvirtadienį. „Sulaukėme 700, kai paprastai būna apie 200 skambučių”, – sakė generalinis direktorius.

Netilo telefonai

Vakar perpiet sprogo po Taikos prospekto ir J.Basanavičiaus gatvės sankryža esantis magistralinis vandentiekio vamzdis. „Sunkiai sekasi vandenį užsukti, daug sklendyno reikia uždaryti. Tiksliai nežinome, kiek abonentų nukentės. Tikriausiai apie trisdešimt”, – sakė „Kauno vandenų” Tinklų eksploatavimo cecho viršininko pavaduotojas Rimas Stunžėnas.

Šaltosios dienos vandens tiekėjams praėjo prasčiau, nei tikėtasi. Avarinės tarnybos telefonai netilo. „Baigiu pražilti”, – pusiau rimtai kalbėjo R.Stunžėnas.

„Daugiausiai iškvietimų – dviejų šimtų trisdešimt sulaukėme dėl užšalusių įvadų į namus. Mes taisome tik lauko tinklus. Koridoriuose, rūsiukuose, pusrūsiuose esančių įvadų neeksploatuojame. Priemonių atšildymui neturime, išskyrus vieną garo generatorių. Be to, neturėtume laiko, nes kiekvienam tokiam darbui reiktų valandos ir dar daugiau”, – kalbėjo R.Stunžėnas.

Liko be vandens

Gyventojams rekomenduojama apšiltinti negyvenamąsias patalpas (įstiklinti langus, uždaryti duris), ant vamzdžių dėti skudurus, sumirkytus karštame vandenyje, pastatyti kaloriferius.

Atšildę užšalusius vamzdžius žmonės kreipiasi su kitom problemom. Prašo gelbėti, nes „skęsta”. „Atšylant orui, atsiras dar daugiau bėdų. Tirpdamas ledas plečiasi. Įtrūks daug vamzdynų, ventilių – bus daug darbo”, – sakė R.Stunžėnas.

Pasak R.Stunžėno, vakar be vandens galėjo būti iki 300 individualių namų, butų. Šeštadienį „Kauno vandenų” avarinė tarnyba sulaukė 50 skambučių dėl vandentiekio sutrikimų, 27 jų likviduoti, 21 nusiskundimas – dėl kanalizacijos. Sekmadienį likviduoti 11 iš 48 vandentiekio sutrikimų.

Užtrukdavo pusantros valandos

AB „Lietuvos dujos” Kauno filialo direktorius Rimantas Verikas sakė, kad netikėtumų 20 laipsnių šaltis nepateikė. „Buvo užšalę pavieniai reguliatoriai, viską sutvarkydavom per pusantros valandos. Pirmomis šalčio dienomis nesklandumų buvo šiek tiek daugiau, sekmadienį tokių atvejų teturėjome dvylika”, – sakė direktorius.

„Pamatėm silpnas vietas, kai kur padidinome slėgį. Yra tokių vietų, kur dar slėgio per mažai, pavyzdžiui, Žaliakalnyje, ir dujos blogai dega. Bet tai tikrai ne tokios bėdos kaip Telšiuose”, – sakė R.Verikas.

Savaitgalį buvo sustiprintos avarinių tarnybų pajėgos. Bendrovė pradėjo importuoti dujas iš Latvijos, kad nekristų slėgis vamzdynuose ir vartotojai gautų pakankamai dujų.

Vakarų skirstomųjų tinklų Kauno skyriui savaitgalis buvo eilinis. Vakar jokių didesnių elektros tiekimo sutrikimų taip pat nebuvo. Šalčio neatlaiko saugikliai, trūkinėja laidai. Kaune gauti keli iškvietimai, tačiau gedimai buvo operatyviai sutvarkyti.

Nušalo pėdas

Vakar iki aštuonioliktos valandos į Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotį kreipėsi 2 nukentėjusieji nuo šalčio. Kaip pasakojo pamainos vyresnioji gydytoja Alfreda Tuomenienė, vienam vyrui diagnozuotas abiejų pėdų 3 laipsnio nušalimas, jos buvo jau pajuodusios. Kitam dvidešimt septynerių metų kauniečiui nustatytas bendras kūno atšalimas, jis pristatytas į Kauno apskrities ligoninę. A.Tuomenienė teigė sulaukusi daug kauniečių skambučių, ką daryti sušalus ausis, rankų pirštus.

Savaitgalį šaltis Kaune pasiglemžė vieno žmogaus gyvybę. Kaip jau rašėme, sušalęs nenustatytos tapatybės pusamžis vyras buvo atgabentas į ligoninę, tačiau mirė.

Per savaitgalį Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties medikai buvo kviesti padėti septyniolikai galūnes nušalusių žmonių. Vieni jų gydomi stacionare, kiti po apžiūros nuvežti į nakvynės namus. Dauguma nukentėjusiųjų prieš papuldami į bėdą buvo vartoję alkoholio, dauguma jų – vyrai.

Mirtinai sušalo mažiausiai 9 žmonės

Lietuvoje savaitgalį mažiausiai 7 žmonės rasti mirtinai sušalę, dar du sušalusieji rasti vakar. Daugiausiai šalčio aukų buvo Klaipėdoje.

BNS agentūros duomenimis, vakar priešpiet Bendrasis pagalbos centras prie Vidaus reikalų ministerijos gavo pranešimą, kad Vilniuje, Kalvarijų gatvės namo laiptinėje, rastas vyro lavonas.

Informacija apie įvykį buvo perduota Vilniaus miesto greitosios medicinos pagalbos stočiai ir Vilniaus miesto vyriausiajam policijos komisariatui. Bendrojo pagalbos centro turimais duomenimis, atvykę medikai konstatavo, kad vyras mirtinai sušalo.

Vakar ryte Palangoje, garažų masyve, rasta negyva pusamžė moteris. Jos mirties priežastis kol kas nenustatyta.

Šeštadienį Tauralaukio mikrorajone, vienos bendrovės teritorijoje, buvo rastas mirtinai sušalęs 50 metų benamis. Dar vienas negyvas benamis aptiktas Taikos prospekte, prie laidojimo namų. Manoma, kad 41 metų vyras taip pat mirė sušalęs.

Dar du mirtinai sušalę vyrai uostamiestyje rasti sekmadienį. Vienas pusamžis vyras aptiktas S.Šimkaus gatvėje esančiame apleistame pastate, kito sušalusio vyriškio lavonas rastas Nemuno gatvėje, netoli uosto.

Savaitgalį prie krantinės aptiktas marių lede įšalusio jūreivio kūnas. Viename laive virėju dirbęs klaipėdietis, 54 metų V.G., be žinios dingo dar praėjusią savaitę.

Du negyvi benamiai savaitgalį rasti Trakų rajone esančiame Kariotiškių sąvartyne. Abiejų vyrų tapatybės dar nenustatytos. Spėjama, kad pašiūrėse gyvenę benamiai sušalo.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Spaudžiant šaltukui – skundai dėl karščio"

  1. vartotoja

    sankryzoj taikos ir basanaviciaus,vanduo jau vare fontanais nakti is sekmadienio i pirmadieni,mes vaziavom namo,nes prie pat gyvenam, tai iki pietu jokia vandens tarnyba nepasirode,o pradejo tvarkytis tik apie 2valanda dienos,tegu maziau skiedzia tos tarnybos,visi prisipute budi,akivaizdziai isitikinau 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.