Rūpesčiu dėl Pažaislio reikia pasidalyti kaip duona

Po rašinių mūsų dienraštyje apie vienuolyno žiemos vargus pagalbos ranką seserims kazimierietėms pirmiausiai tiesia eiliniai kauniečiai, o ne šalies valdžia

„Norėjau padėkoti laikraščiui už dėmesį mums ir pavaišinti pačių iškepta duona”, – sakė į redakciją pirmadienį užsukusi sesuo Julita. Sesers Simonos keptos baltos naminės duonos kepalas, ragaujant ją „Kauno dienos” žurnalistams, kaipmat ištirpo. Kad taip ištirptų ir bėdos, kurių netrūksta unikaliam barokiniam ansambliui…

Duonkepį įkaitino dovanotos malkos

Vyriausybė neseniai atsiuntė neigiamą atsakymą į Kauno vicemero Kazimiero Kuzminsko prašymą skirti 50 tūkstančių litų iš rezervo fondo, kurie padėtų vienuolėms šilčiau peržiemoti. Dabar taupant šildymas Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje įjungiamas tik naktimis ir sekmadieniais. Taip palaikoma kelių laipsnių šiluma. Svečių namas nešildomas jau dešimt metų. Savo gyvenamąsias patalpas Pažaislio ansamblyje vienuolės šildo malkomis. Jų kuklios atsargos buvo papildytos po mūsų laikraščio rašinio „Malkų krosnies dūmelis virš Pažaislio”. Netoli vienuolyno įsikūrusio viešbučio-restorano „Romo uostas” bendrasavininkis Arūnas Bakšys į vienuolyną praėjusios savaitės viduryje atvežė du sunkvežimius malkų.

„Anksčiau net nežinojome, kad turime tokius puikius kaimynus. Tik po laikraščio rašinio susipažinome. Už malkas esame labai dėkingos – jos sukapotos, sausos. Ir duonkepį dabar ramiai galime užsikurti, ir šildytis”, – džiaugėsi sesuo Julita.

Intensyvi veikla suardytų aurą

Vienuolė prasitarė, kad, nepaisant daugybės sudarytų darbo grupių ir komisijų, Pažaislio vienuolyno problemos labai lėtai juda iš mirties taško: „Man susidaro įspūdis, kad tie pareigūnai mažai žino apie tai, kas čia iš tiesų vyksta. Jie yra girdėję tik apie Pažaislio muzikos festivalį. Tačiau pas mus būna labai daug lankytojų, kuriuos vedžiojame po vienuolyną, pasakojame. Pernai turistų sulaukėme net penkių tūkstančių”, – sakė sesuo Julita.

Vienuolės dažnai išgirsta aukštų valdininkų ir paminklosaugos pareigūnų nedviprasmiškų pasiūlymų įsileisti į Pažaislį struktūras, mokančias išgyventi rinkos sąlygomis. Jos kol kas įvardijamos kaip valstybinės kultūros ir turizmo įstaigos, kurios galėtų nuomotis dalį ansamblio patalpų.

„Nesinorėtų, kad vienuolyne dabar tvyrančią ypatingą dvasinės ramybės aurą suardytų verslas. Juk vienas komercinis objektas neišvengiamai traukia kitą, reikalingą jo infrastruktūrai. Jeigu Pažaislio vienuolyne ims labai aktyviai veikti, tarkim, turistus aptarnaujančios firmos, unikalios jo atmosferos neliks”, – įsitikinusi sesuo Julita.

Posėdžių daug, naudos mažai

Sausio pabaigoje vėl turėtų posėdžiauti darbo grupė, rengianti Pažaislio vienuolyno išsaugojimo programą. Būsimajame posėdyje ketinama sukonkretinti ansamblio restauravimo darbus. Vis dar nėra patvirtintas naujas kompleksinis ansamblio išsaugojimo dokumentas. Iki šiol neatlikti gyvybiškai būtini hidroizoliaciniai tyrimai, apie kuriuos kalbama jau ne pirmi metai. Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vadovės Irenos Vaškelienės teigimu, jie buvo įrašyti į 2000 parengtą Pažaislio ansamblio restauravimo programą, tačiau ketinimai nerealizuoti, nes paskutinis žodis priklauso KPD vadovybei.

Pasak I.Vaškelienės, kasmet departamentas Pažaislio restauravimui skiria 150-200 tūkstančių litų. Už pinigus šiek tiek tvarkomi puošybos elementai, šiek tiek architektūra. Tačiau dideliam ansambliui tai – tik lašas jūroje. Kol aptvarkomas vienas galas, prakiūra kitas…. Problemos sprendimas iš letargo pajudėtų nebent tuo atveju, jei Pažaislio barokinis ansamblis biudžete būtų pažymėtas atskira eilute.

Lietuvos gyventojai kasmet gali iš savo jau sumokėtų pajamų mokesčių 2 procentus skirti labdaringai veiklai, savo nuožiūra pasirinkdami paramos gavėją. Jeigu bent dalis kauniečių tuos 2 procentus nukreiptų Pažaislio vienuolyno reikalams, per metus jį pasiektų suma, didesnė už 50 tūkstančių litų, kurių niekaip nerado A.Brazausko Vyriausybė.

Lietuvos šv.Kazimiero seserų kongregacijos atsiskaitomoji sąskaita:

LT 80 7044 0600 0323 5839

AB bankas Vilniaus bankas

Banko kodas 70440

Įmonės kodas 9205656.

Rūta Kanopkaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.