Lašiniai – už įstatymo ribų

Rusija uždraudė įvežti iš Ukrainos gyvulininkystės produktus

Rusijos televizijos federaliniai kanalai pranešė, kad nuo sausio 20 dienos uždrausta iš Ukrainos įvežti visus gyvulininkystės produktus. Žemės ūkio ministerijos spaudos tarnyba Maskvoje paskelbė pranešimą, jog tokios priemonės imtasi pirmiausiai todėl, kad tie produktai neatitinka sanitarijos reikalavimų.

Tuo tarpu Kijeve manoma, kad draudimas įvežti gyvulininkystės produktus yra politinio pobūdžio. Tokių priemonių prieš kitas NVS šalis griebiamasi nuolat. Praėjusių metų pabaigoje Rusija uždraudė iš Gruzijos įvežti vaisius ir daržoves.

Ukrainoje ir Gruzijoje įvyko vadinamosios spalvotosios revoliucijos, į kurias oficialioji Maskva reagavo priešiškai.

Didelės pretenzijos partneriams

Įtemptus Rusijos ir Ukrainos santykius aptemdė dar viena problema – prekyba gyvulininkystės produktais.

Rusijos žemės ūkio ministerijos spaudos tarnyba kaltina Ukrainą, kad ji siunčia gyvulininkystės produkciją, su kuria „į Rusijos teritoriją gali patekti labai pavojingų ligų užkratų”, kurios „bloga kokybė kelia pavojų žmonių sveikatai”.

Spaudos tarnyba nurodo, kad 2004-2005 metais buvo ne kartą nustatyta, jog Ukraina kaip savo produkciją pateikė kiaulieną iš Lenkijos, o Rostovo srities pasienio rajonuose ne sykį užfiksuoti atvejai, kai ukrainiečiai mėsos produktus atgabeno net iš Brazilijos.

Rusijos pareigūnai pažymi, kad draudimas nuo sausio 20-osios iš Ukrainos įvežti gyvulininkystės produkciją yra laikino pobūdžio. Draudimas bus panaikintas, kai dvi šalys pasirašys atitinkamą protokolą dėl sanitarinės kontrolės sugriežtinimo.

Iš Ukrainos įvežama jautiena vienu metu sudarė net 30 proc. Rusijoje suvartojamos šios mėsos. Praėjusiais metais šis skaičius šiek tiek sumažėjo, bet vis dėlto pastarasis draudimas įvežti gyvulininkystės produktus, įskaitant lašinius, ukrainiečiams bus skausmingas.

Priekaištus atmeta

Ukrainos atstovai Rusijos priekaištus atmeta. Jie sako, kad ne visa į Rusiją siunčiama produkcija yra prastos kokybės, todėl kaltinimus reikia pateikti konkrečioms bendrovėms, o ne visoms be išimties.

Kijeve daromos užuominos, kad Rusijos demaršas yra ne kas kita, kaip dar vienas mėginimas „pamokyti” kaimyninę šalį, siekiančią vykdyti savarankišką politinį kursą.

Aukščiausiosios Rados santykių su užsieniu komiteto pirmininkas Vladimiras Ostašas radijo stoties „Svoboda” korespondentui sakė, kad Ukraina gali imtis „atsakomųjų priemonių”. Kokios tos priemonės gali būti, politikas nenurodė.

Draudimas įvežti gyvulininkystės produkciją pagal laiką sutapo su dviejų šalių santykių paaštrėjimu besiginčijant, kam priklauso Juodojoje ir Azovo jūrose esantys švyturiai bei kita navigacijos įranga.

Šių metų pradžioje Rusija Ukrainai nutraukė dujų tiekimą, kuris buvo atnaujintas sutikus už jas mokėti beveik dvigubai daugiau.

Ekonominių sankcijų Maskva dažnai griebiasi ir prieš kitas NVS šalis, pirmiausiai tas, kurios nori sumažinti Rusijos įtaką jose. Tai savo kailiu ne sykį patyrė Gruzija.

„Dovana” sūnaus gimtadieniui

Praėjusių metų gruodžio 19-ąją Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui gimė dar vienas sūnus. Pirmasis laimingą tėvą pasveikino jo kolega – Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka.

Nuošalyje neliko Rusija, M.Saakašviliui irgi parengusi „dovaną” – paskelbusi, kad nuo gruodžio 20-sios Gruzijai draudžiama įvežti vaisius, daržoves, gėles. Priežastis – atitinkamų sertifikatų klastojimas, nustatytų produkcijos kokybės normatyvų nesilaikymas.

Rusija uždraudė įvežti ne tik Gruzijos revoliucijos simboliu tapusias rožes, bet ir apelsinus bei mandarinus, taip pat krapus.

Gruzijos žemės ūkio ministerijos pareigūnas Omaras Chitaridzė, atsakingas už žemės ūkio produkcijos eksportą į Rusiją, BBC korespondentui sakė, kad jį ir jo kolegas smarkiai nustebino toks Maskvos sprendimas. Jo nuomone, jeigu Rusija ir griebiasi draudimo, tai jis pirmiausiai turi būti taikomas tai produkcijai, kuri į Rusiją patenka per respublikas atsiskyrėles – Abchaziją ir Pietų Osetiją. Už pastarųjų veiksmus Tbilisis jokios atsakomybės neprisiima.

Iš dalies pripažindamas kai kuriuos Rusijos priekaištus, O.Chitaridzė nurodė, kad šiomis dienomis jis iš Maskvos gavo prašymą nustatyti, ar keli produkcijos sertifikatai nebuvo suklastoti. Po kruopštaus patikrinimo paaiškėjo, kad visi jie buvo suklastoti, ir tai padarė Abchazijos separatistai.

Svetainė „Lenta.ru” pažymi, jog „Rusijos ir Gruzijos santykiai tapo tokie sudėtingi, kad politizuojama ne tik prekyba mandarinais bei apelsinais, bet ir futbolo rungtynės”.

Rusija siekia įstoti į Pasaulinę prekybos organizaciją (PPO), bet tam gali sukliudyti Gruzija. Tbilisis ne kartą pareiškė, kad Rusija PPO nare taps tik tuo atveju, jeigu neprieštaraus, kad gruzinai kontroliuotų muitines, esančias Abchazijoje ir Pietų Osetijoje.

Leonas Žalys

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.