Ruošiamasi poledinės žūklės mėgėjų antplūdžiui

Vakar prieš pietus nuvažiavome į poledinės žūklės mėgėjų mėgstamiausią žvejybos vietą – ant ledo Malkų įlankoje – įsitikinti, kad per tokį šaltį jų ten tikrai nėra. Ir buvome labai nustebinti, kai vienas jų atvažiavo į žvalgybą dviračiu.

Klaipėdietis apšarmojusiomis blakstienomis, atmynęs pedalus iš Laukininkų gatvės, nusiminė, ant ledo nepamatęs nė vieno draugo.

Bijo ne tarnybų, o žmonos

Žvalgas sakė atvykęs tik apsidairyti, tačiau ant nugaros kabanti kuprinė su visa žūklei reikalinga įranga bylojo ką kita. Matyt, vienas eiti žvejoti nesiryžo. Klausė mūsų, kur dar galėtų uoste būti žvejų. Ledas, jo manymu, būtų geras, tačiau žvejus, ko gero, atbaidė gana stiprus vėjas, pučiantis į veidą.

Paklaustas, ar jam nešalta taip plonai apsirengusiam važiuoti dviračiu, žvejys aistruolis nusimovė pirštinę ir davė paliesti ranką – ji buvo šilta. Kalbėtis su mumis per daug žvalgas nenorėjo, nesakė nė savo vardo. Jis bijojo ne uosto tarnybų, o savo žmonos, kuri barsis, kam jis išsiruošė žvejoti tokiu oru. Matydamas, kad šiandien nieko nepeš, sėdo ant dviračio ir numynė namo.

Pavojinga zona

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnybos viršininkas Arvydas Narmontas vakar „Vakarų ekspresui” sakė, jog užvakar, kai buvo apie 20 laipsnių šalčio, ant Malkų įlankos ledo keli žvejai vis dėlto buvo. Ledo storis toje vietoje jau, ko gera, yra 10 cm.

Pats viršininkas užvakar vyko jų įspėti, kad nežvejotų čia, uosto akvatorijoje, kur tai daryti yra griežtai draudžiama. Bauda už šį pažeidimą nuo 200 iki 500 Lt.

A. Narnonto teigimu, poledinės žūklės žvejai vaikomi nuo ledo ne todėl, kad taip sugalvojo kurie nors biurokratai, ir ne todėl, kad žvejai trukdo laivybai. Svarbiausia – tai labai pavojinga jų gyvybei. Juk žvejai sėdi ne prie pat kranto, o visai netoli farvaterio. Ko gera, ten žuvys geriau kimba. Laivybos kanalu plaukia dideli laivai. Jie gerokai skaldo ledą. Be to, ir vilkikai pietinėje uosto dalyje prastumdo ledus, kad neužšaltų ir kad netrukdytų laivybai. Tad žvejų buvimas ant to ledo kelia grėsmę pirmiausia jų pačių gyvybei.

Ruošiasi reidams

Tačiau poledinės žūklės mėgėjai paprastai nepaiso jokių draudimų, žvejoja savo mėgiamoje vietoje, ir tiek. Pernai dėl to didelių problemų nekilo, nes gero ledo beveik ir nebuvo. O kitais metais atvažiuodavo ir uosto policininkai, ir tarnybos darbuotojai: visaip kaip prašydavo žvejus skirstytis, ir baudomis grasindavo, ir raštu rašytus įspėjimus dalindavo – niekas negelbėdavo.

A. Narmonto teigimu, šiomis dienomis žvejai gal ir nerizikuos, gal nelips ant ledo, bet vos tik oras atšils, laukiama jų atplūdžio. Tad tarnyba jam ruošiasi. Vėl bus žvejams įteikiami raštu rašyti įspėjimai, primenamas Uosto įstatymas ir laivybos taisyklės. Reidų kartu su policininkais numatomas ne vienas.

Uosto priežiūros ir gelbėjimo tarnybos viršininkas teigia, jog po to, kai žvejams bus primintos taisyklės, kai jie bus įspėti jeigu ir toliau nepaisys ir žvejos ant ledo jie ne juokais bus baudžiami finansiškai.

Sintų turguje yra

Šaltis išvaikė ne tik žvejus nuo ledo, bet ir stintų pirkėjus turguje. Beje, kol kas žuvies turguje „Delfinas” stintų netrūksta, nors pardavėjos baiminasi, jog žvejai tokiame šaltyje jų nebepagaus.

Beje, nors žuvies turgaus halėje ir šildoma, tačiau patalpoje gana šalta. Pardavėjos, apsivilkusios keliais megztiniais, bando laikytis. O ir pirkėjų, pasak jų, prasidėjus šalčiams gerokai sumažėjo. „O ką daryti? Pinigai juk nekrenta iš dangaus. Nors ir šalta, ir nesinori, reikia dirbti”,- sakė pardavėja Olga.

Dabar stintų kaina jau yra gerokai nukritusi. Prieš šventes, prieš Kalėdas, prieš Naujuosius metus stintų kilogramas kainavo net 8 Lt, o dabar tik 6 Lt.

Dalia Bikauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.