A. Endzinas: Lietuvai reikėtų apsispręsti dėl tolesnės naftos gavybos šalyje

Seimo liberalų frakcijos atstovas, parlamentinio Ekonomikos komiteto narys Audrius Endzinas susirūpinęs dėl valstybės politikos naftos gavybos sektoriuje. Parlamentaras atkreipia dėmesį į tai, jog pripažinusi naftos gavybą prioritetine ūkine veikla, Vyriausybė nesiima priemonių jai vystyti – jau kurį laiką neskelbiami konkursai ir nėra išduodamos licenzijos gavybai naujuose naftinguosiuose plotuose, tuo tarpu vietos gyventojai laikomi nežinioje – ar ir kada šalia jų namų atsiras gręžiniai. „Vyriausybei nuo deklaracijų reikėtų pereiti prie rimtų svarstymų – ar verta toliau laikyti naftos gavybą prioritetu, ar palikti šį visiems mums priklausantį turtą ateinančioms kartoms” – teigia A.Endzinas.
Seimo nario nuomone, jei vis tiktai būtų nuspręsta nebeplėtoti naftos gavybos Lietuvoje, galbūt reikėtų pagalvoti apie galimybę turimus naftos išteklius įvertinus, juos priskirti prie privalomojo nacionalinio energetikos išteklių rezervo.
Kita vertus, A.Endzinas pasigenda ir valstybės paramos racionaliam jau dabar išgaunamų gamtinių išteklių panaudojimui. Parlamentaras atkreipia dėmesį, jog kartu su vienu litru naftos, gręžiniuose išgaunami ir 3 litrai dujų, kurios šiuo metu paprasčiausiai iškart sudeginamos. „Kaip rodo eksperimentinė praktika keliuose Lietuvos gręžiniuose, dujas galima panaudoti kur kas racionaliau, kad ir elektros energijos gamybai. Tačiau nesant aiškios valstybės politikos šiuo klausimu, tokia veikla neskatinama ir gamtos turtas – dujos – paprasčiausiai „paleidžiamos į orą. Po dešimtmečio tai atrodys kaip niekuo nepateisinamas abejingumas ateičiai”, – piktinasi liberalas.
A.Endzinas kreipsis į ūkio ministrą, siūlydamas nedelsiant svarstyti šiuos klausimus.

Libralų frakcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.