Kauniečiams uždrausta mirti

Konfliktą dėl kapinėms numatytos žemės kainos Vainatrakyje valstybės tarnautojai sprendžia pradėdami sklypų paėmimo visuomenės reikmėms procedūrą

Kauno miesto vicemeras Adolfas Antanas Balutis prašo kauniečių nesirengti mirčiai, nes miesto kapinių plėtros galimybės išsisems per artimiausius dvejus trejus metus. Pradėjus buksuoti Vainatrakio kapinių projektui, valstybės tarnautojai rengiasi žūtbūtiniam žingsniui – daugiau nei 100 hektarų sklypų iš savininkų paimti visuomenės poreikiams. Kai kurie žemės savininkai vieną hektarą vertina nuo 10 tūkst. iki 110 tūkst. litų.

Mainai tapo neįmanomi

Vakar Kauno vicemero A.A.Balučio kabinete pagaliau nuspręsta žengti žingsnį Vainatrakio kapinių projekto įgyvendinimo link. 112 hektarų valdantiems 11 savininkų Kauno apskrities viršininko administracijos darbuotojai porą mėnesių siūlė mainyti sklypus kitose vietovėse. Bet su visais savininkais nepavyko susitarti.

„Juokais prašau kauniečių nemirti, nes esamose kapinėse jau beveik nėra vietos kur laidoti žmonių, – sakė A.A.Balutis. – Geriausiu atveju šitos galimybės išsisems per artimiausius dvejus metus”. Būtent todėl, pasitarus su Kauno apskrities viršininko administracija, nuspręsta vienašališkai pradėti žemės paėmimo visuomenės reikmėms procedūrą.

„Įsakymą dėl procedūros pradėjimo ketinu pasirašyti artimiausiu metu”, – „Kauno dienai” akcentavo Kauno apskrities viršininkas Zigmantas Benjaminas Kazakevičius. Netoli Rokų pradėjus veikti naujoms Kauno kapinėms, jos būtų eksploatuojamos maždaug 30 metų.

Nesutariama dėl vertės

Kauno miesto politikai planavo, kad 2007 m. netoli Rokų pradės veikti nauja kauniečių amžinojo poilsio vieta. Praėjusiais metais net parengtas 112 ha sklypo detalusis planas. Rugpjūtį nuspręsta iš 11 savininkų išpirkti sklypus, šiam tikslui numačius 336 tūkst. Lt. Tačiau 3 tūkst. Lt/ha vertė netenkina savininkų. Tokią žemės vertę nurodė Valstybinis žemėtvarkos institutas. Vainatrakyje 12 ha valdo farmacijos kompanija „Aconitum”.

„Už hektarą norėtume gauti bent jau 50 tūkst. litų, nes šioje vietoje planavome statyti gamyklą”, – sakė „Aconitum” direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Skliaustys. Tačiau paklaustas, kodėl iš fizinių asmenų įmonė nusipirko sklypus po to, kai Savivaldybė nusprendė išpirkti žemę, R.Skliaustys paaiškino, kad su gyventojais dėl žemės išpirkimo buvo sutarta gerokai anksčiau. „Dar prieš keletą metų gavome žemės savininkų pasižadėjimus, kad jie būtent „Aconitum” parduos sklypus, kuriuose jau pasodinome šimtus medelių, pradėjome gamyklos projektavimo darbus”, – tikino R.Skliaustys.

Net septynis sklypus Vainatrakyje valdantis Rimvydas Tvarijonas sakė, kad už 1 ha norėtų gauti bent jau 110 tūkst. Lt. Tokiu būdu Savivaldybė jam už žemę turėtų sumokėti 3,3 mln. Lt.

Tikisi perimti iniciatyvą

„Mes gavome jau penkių savininkų raštiškus sutikimus, kad jie sutinka, jog valstybė už 1 ha jiems kompensuotų nuo 10 tūkst. iki 25 tūkst. Lt, – pasakojo Kauno apskrities viršininkas Z.B.Kazakevičius. – Savivaldybei atsiskaičius su šiais žmonėmis už prarandamą turtą, miestas galėtų jau naudoti maždaug 50 ha sklypą kapinėms”.

Z.B.Kazakevičius paaiškino, kad, vadovaujantis teisės aktais, aplink kapines yra numatoma 300 metrų sanitarinė teritorija, kurioje negalima vykdyti jokios veiklos. Tai reiškia, kad ateityje iš savininkų Savivaldybė perimtų derybų kozirius. „Bet pirmiausia ketinu pasirašyti žemės paėmimo visuomenės poreikiams įsakymą ir apie tai informuoti visus savininkus”, – teigė Kauno apskrities viršininkas.

Laidoti būtų galima po dvejų metų

Prieš porą mėnesių miesto politikai Kauno rajone dairėsi net alternatyvios vietos Vainatrakio kapinėms. „Kalbėjomės apie tai ir su meru, ir su Kauno miesto savivaldybės administracijos vadovu. Nuspręsta, kad vieta ties Vainatrakio kaimu yra tinkamiausia”, – sakė Z.B.Kazakevičius.

Iš 112 ha būsimų Vainatrakio kapinių teritorijos laidojimui būtų panaudota apie 70 ha. Kita sklypo dalis būtų skirta infrastruktūrai. Kauno miestui kapinių plėtros problema yra itin aktuali. Pasak specialistų, Kauno kapinėse kasmet palaidojama apie 3 tūkst. žmonių. Apskaičiuota, kad geriausiu atveju turimų plotų užteks į amžino atilsio vietą palydėti 10 tūkst. kauniečių.

Kauno vicemeras A.A.Balutis mano, kad, neprasidėjus teisminiams ginčams su savininkais, projektavimui ir įrengimui gali prireikti iki dvejų metų.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.