Bumerangai: sukurta Lietuvoje

Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33) šiandien 17.30 val. – Sauliaus Pakalnio originalių bumerangų parodos atidarymas.

Vilnietis fizikas, gamtos mokslų daktaras S.Pakalnis užsiima ne tik moksline veikla. Jis turi retą pomėgį – bumerangus.

Tradicinis aborigenų dviejų menčių bumerangas yra vienas iš galimų bumerango variantų, dėl savo konstrukcijos paprastumo labiausiai paplitęs ir seniausiai naudojamas modelis. Jis buvo gaminamas iš medžio šakos, turinčios alkūnės formą. Šiuolaikiniai bumerangai būna įvairiausių formų, gaminami iš įvairių kompozicinių medžiagų.

S.Pakalnis sukūrė ir patentavo originalią bumerango konstrukciją. Jo bumerangai turi geresnį skrydžio charakteristikų pasikartojamumą: jų trajektorija yra ilgesnė ir žymiai geriau nuspėjama, todėl toks bumerangas yra saugesnis ir metikui, ir žiūrovams.

Tačiau mokslininkas, darantis bumerangus savo rankomis, neapsiribojo vien techninių parametrų gerinimu. Pabandęs pats dekoruoti iš įvairių rūšių faneros pagamintus bumerangus, jis suprato, kad menas – ne jo sritis, ir pakvietė tai daryti profesionalius dailininkus. Bumerangai nušvito įvairiausiomis spalvomis: tai įdomios variacijos iš bumerangų žemės Australijos ir kitų kraštų, tautų meninės kūrybos, šiuolaikinio meno tema. Bumerangų formas, ornamentų motyvus galima palyginti su Prano Domšaičio galerijoje veikiančios ilgalaikės parodos „Australijos ir Okeanijos tautų menas” eksponatais.

S.Pakalnio kolekcijos paroda „Bumerangai: sukurta Lietuvoje” uostamiestyje paviešės iki gegužės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.