Paplūdimyje pils smėlį

Jau kitą savaitę į paplūdimį Palangoje nuo Birutės kalno iki jūros tilto iš Kunigiškių karjero ketinama pradėti vežti smėlį.

Uosto įrenginių statybą ir rekonstrukciją vykdanti bendrovė „Klaipėdos hidrotechnika” Palangos paplūdimių užpylimo smėliu darbų konkursą laimėjo daugiau nei prieš metus. Atnaujinti paplūdimius žadėta dar prieš praėjusių metų vasaros sezoną. Ketinimai įstrigo dėl įvairiausių nesusipratimų. Netgi susidarė įspūdis, kad vyko sąmoningas vilkinimas.

Vakar Palangos meras Alvydas Remigijus Kirstukas, pajūrio krantų tvarkymo projektą koordinuojantis Klaipėdos apskrities viršininkas Vytautas Rinkevičius ir „Klaipėdos hidrotechnikos” generalinis direktorius Kęstutis Zubrickas sutarė, kad vežti smėlį į paplūdimius reikia pradėti nedelsiant. Dėl įšalo mažiau bus gadinamos ir Palangos Vytauto bei S.Dariaus ir S.Girėno gatvės, kuriomis ir bus vežamas smėlis.

Ištyrus, kad Kunigiškių karjero smėlis yra beveik toks pat, kaip ir Palangos paplūdimių smėlis, vienintelis abejonių keliantis klausimas liko gatvių dangos. Kurorto gatves prižiūrinti bendrovė „Kelvista” pateikė išvadą, kad per miestą gali važiuoti ne daugiau kaip 20 tonų sveriantys sunkvežimiai.

Anot K.Zubricko, tokios sąlygos įvykdyti neįmanoma, nes bendrovė „Klaipėdos hidrotechnika” turi trijų ir keturių ašių savivarčius, kurių svoris su smėliu būtų iki 40 tonų.

Klaipėdos apskrities viršininkas V.Rinkevičius užtikrino, kad ieškos būdų, kaip sutvarkyti gatvių dangas, jei jos būtų sulaužytos. Taip pat jis tikino, kad būtina pradėti gabenti smėlį kuo greičiau. Mokslininkai turėtų įvertinti, kaip paplūdimiuose per audras, kurios dažniausiai siaučia sausį ir vasarį, laikosi smėlis. Vėliau bus rengiama paplūdimių atkūrimo studija. Papildomai į paplūdimius bus supilta dar iki 200 tūkst. kubinių metrų smėlio. Manoma, kad jis bus pilamas iš jūros pusės ir galbūt kasamas iš Šventosios uosto akvatorijos.

Kol kas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nesutiko, kad tai būtų daroma, nes neparengta Šventosios uosto poveikio aplinkai studija.

Dabar per du mėnesius į Palangos paplūdimį tarp Birutės kalno ir jūros tilto ketinama atvežti 40 tūkst. kubinių metrų smėlio. Jis bus pilamas į krūvas, o išsklaidomas tik balandį.

Lietuvos pajūrio krantai tvarkomi iš ES struktūrinių fondų lėšų. Tam numatyta 5,6 milijono litų. Didžiausia suma iš šių pinigų bus skiriama paplūdimiams ties Palanga atnaujinti.

Vidmantas Matutis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.