Šąlančius gyventojus pasirengta net evakuoti

Termometro stulpeliui leidžiantis žemyn, gyventojams patariama mažiau naudotis elektros prietaisais, liftais ir net bankomatais. Tiesa, kol kas didelių problemų dėl šalčio neužfiksuota, o ekstremali padėtis dar neskelbiama.

Tokia padėtis skelbiama tris paras iš eilės esant 30 laipsnių šalčio, o tiek kol kas nenumatoma.

Nepaisant to, šalčio aukų jau yra. Vakar apie 7 val. 15 minučių prie Klaipėdos miesto ligoninės Infekcinių ligų skyriaus aptiktas sušalęs vyriškis be batų. Žmogaus, kurio asmenybė nenustatyta, medikams atgaivinti nepavyko. Dar vienas sušalęs žmogus vakar rastas ir vieno J. Karoso gatvės namo laiptinėje, išgelbėtas autobusų stotelėje rastas apšalęs klaipėdietis.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininko Liongino Pakščio, savaitgalį ir pirmojoje ateinančios savaitės pusėje vyraus panašūs orai. Šalčiausia esą turėtų būti naktį iš sekmadienio į pirmadienį – iki minus 26 laipsnių. Paskui palaipsniui šils, dienomis bus apie 12-15, naktimis – apie 20 laipsnių šalčio.

Važiavo ne visi

Tačiau problemų gali kilti ir esant tokiai temperatūrai. Vakar jau neveikė kai kurie uostamiesčio šviesoforai. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Alfonso Šimkaus, jų veikimas nėra užtikrinamas temperatūrai nukritus žemiau 20 laipsnių šalčio. Po miestą važinėjančios brigados neveikiančius šviesoforus bando įjungti, tačiau to padaryti gali ir nepavykti, todėl vairuotojai raginami neprarasti budrumo.

Vakar ryte į miesto gatves neišvažiavo keli pirmųjų reisų autobusai, kai kuriems kilo rūpesčių varstant duris. Ryte neišvažiavo ir apie 10-15 proc. maršrutinių taksi. Pastebėta, jog ženkliai išaugo ir keleivių skaičius.

Vis dėlto, pasak VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” direktoriaus Gintaro Neniškio, susisiekimas buvo ir bus užtikrintas. Didesnių problemų galėtų kilti tik temperatūrai nukritus iki 30 laipsnių žemiau nulio, kai pradėtų šalti ne tik autobusų aušinimo sistemos, bet ir kuras.

Siekiant išvengti tokių sutrikimų, autobusų vairuotojai prašomi rytais anksčiau atvykti į darbą ir šildyti savo transporto priemones.

Klaipėdos autobusų parkas yra pasirengęs teikti pagalbą ir namų valdoms, jei dėl kokių nors priežasčių tektų evakuoti vieno ar kito namo gyventojus – yra transporto priemonių rezervas ir budinčių žmonių. Prireikus tokios pagalbos galima kreiptis telefonu 8 800 12344 nuo penkių ryto iki 23 val. Evakuoti žmonės tikriausiai būtų apgyvendinami mokyklų salėse.

Namie bus vėsiau

Budėjimo režimą sustiprino elektrą tiekianti bendrovė VST. Pasak Klaipėdos miesto skyriaus viršininko Arimanto Boguslausko, atliekama neeilinė pastočių ir kai kurių kabelių linijų patikra, bent vakar viskas buvo gerai.

„Negalime prognozuoti apkrovų, bet jei jos padidėtų neženkliai, problemų nebūtų”, – sakė A. Boguslaukas.

Uostamiesčio įmonės turi apribojimų grafiką – kokie įrenginiai, prireikus, turėtų būti išjungti, kad tinklų apkrova nebūtų per didelė. Gyventojams jokių apribojimų nėra, tačiau jų prašoma būti sąmoningiems ir tinklų pernelyg neapkrauti. Kilus problemų, į bendrovę galima skambinti telefonais 392461 ir 315073.

AB „Klaipėdos vanduo” visą parą reikėtų skambinti telefonu 466177. Pasak bendrovės atstovų, pavojingiausia jiems yra temperatūrų kaita – gruntui šylant šąlant gali atsirasti tinklų trūkių. Vamzdynai trūkti gali ir nešildomuose rūsiuose ar garažuose. „Klaipėdos vanduo” avarijas likviduoja iki namo įvado, o vidaus tinklai – jau namų valdų rūpestis.

AB „Klaipėdos energija” direktoriaus pavaduotojas Juozas Kregždys nuramino, kad sustojus net didžiausiam katilui miestas šiluma vis tiek būtų užtenkamai aprūpintas, kuro ir galingumo esą netrūksta. Ribojimo grafikas, nors ir sudarytas, vargu ar bus reikalingas.

Jei magistraliniuose tinkluose atsirastų įtrūkimų, gedimus bendrovė teigė esanti pasirengusi šalinti visą parą. Pastebėjus kokių nors nesklandumų reikėtų skambinti telefonu 392729 visą parą.

Pagal higienos reikalavimus, gyvenamosiose patalpose turi būti ne mažiau kaip 18 laipsnių šilumos, ir tokią temperatūrą žadama užtikrinti.

Tiesa, kai kuriose ugdymo įstaigose temperatūra jau siekia tik apie 15 laipsnių, tačiau, J. Kregždžio teigimu, tai jau esanti paties pastato ar jo šilumos centro problema, nes visam miestui „Klaipėdos energija” šilumą tiekia vienodai.

Šilumos ūkį pastatuose prižiūrinčios bendrovės „Lamberta” atstovų teigimu, temperatūrai lauke nukritus žemiau 20 laipsnių šalčio, vėsiau bus ir gyventojų butuose bei mokyklose. Iškilus nesklandumams, į šią bendrovę galima kreiptis telefonu 310765 visą parą.

„Sobo sistemos” supratingumo tikisi ypač iš senamiesčio gyventojų, nes čia sunkiau prieiti prie šildymo sistemų, ilgiau nei kituose uostamiesčio mikrorajonuose trunka šalinti gedimus. Gyventojai visą parą gali skambinti telefonu. 342508. Bendrovė „Rubicon City Service” skambučių visą parą laukia telefonu 1305.

Namų valdų atstovų teigimu, centralizuotai šildomuose butuose problemų dėl užšalimo kilti neturėtų. Rūpesčiai prognozuojami krosnimis šildomuose būstuose. Šeimininkams išvykus, gali užšalti vamzdynai. Tokiu atveju gyventojų prašoma jokiu būdu nebandyti jų atšildyti patiems, o iškart kreiptis į namų valdas, Priešgaisrinę ar avarinę tarnybas.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai perspėja, kad bandant sistemas atšildyti atvira ugnimi, gali kilti gaisrų.

Beje, ši tarnyba yra pasirengusi padėti žmonėms ir kelyje – jei kur nors važiuojant sugestų ir sustotų automobilis, o žmonės neturėtų kuo parvykti namo, jie ne tik Klaipėdoje gali skambinti telefonu 01. Jei ugniagesiai gelbėtojai neištemps automobilio, bent išveš žmones, kad šiems netektų laukti automobilyje ir galbūt sušalti.

Vaišins arbata

Prognozuojama, kad, kaip ir kasmet, padaugės benamių sukeliamų gaisrų. Vis dėlto iš susiręstų būdelių ar panašių statinių specialiosios tarnybos jų išvaryti laukan sušalti nelinkusios.

Policijos pareigūnai daugiabučių namų laiptinėse besišildančių benamių, jei šie nieko nepažeidžia, irgi neišvarys. Vis dėlto pareigūnai siūlo bet kokiu atveju, jei gyventojai su tokiais įnamiais neapsikenčia, kreiptis į juos. Atvažiavę policininkai pasiūlys benamiams bent per šalčius prisiglausti nakvynės namuose ar tam numatytame pastate Minijos g. 147.

Policijai galima skambinti telefonais 354112 ir 354113 visą parą, taip pat 112. Nakvynės namai skambučių laukia telefonu 381103.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės, gyventojų prašoma nereikalingus drabužius atiduoti nevyriausybinėms organizacijoms – Raudonajam kryžiui ir „Caritui”. Šios dalins juos šąlantiesiems. Ypač reikia šiltų vyriškų drabužių. Visos nevyriausybinės organizacijos taip pat siūlys karštos arbatos ir bent trumpalaikę pastogę.

Rezervinė patalpa, jei tektų evakuoti žmones, – bankrutavusi „Ąžuolupės” mokykla, taip pat galima tam panaudoti buvusį tabako fabriką.

Moksleiviams – šaltos „atostogos”

Vakar Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė išleido įsakymą, kuriuo leidžiama neatvykti į mokyklas 1-5 klasių mokiniams, jei temperatūra yra minus 20 laipsnių ar žemesnė.

6-12 klasių mokiniai mokyklos gali nelankyti termometro stulpeliui nukritus iki 25 laipsnių šalčio ar žemiau. Moksleiviams į mokyklą patariama neiti tuo atveju, jeigu tėvai negali jų atvežti savo automobiliais.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų į lauką patariama nevesti atšalus iki minus 18, o į darželį, jei yra galimybė, – temperatūrai nukritus iki 20 šalčio. Dienų, kai moksleiviai dėl šios priežasties nesimokys, atidirbti nereikės.

Pačios tiek ikimokyklinio, tiek mokyklinio ugdymo įstaigos dirbs.

Bankomatai – nepatikimi

Gyventojams taip pat patariama mažiau naudotis liftais, kad jiems sustojus netektų sušalti. Tiesa, prognozuojama, kad liftų sutrikimų neturėtų būti, nebent gali užšalti tepalas jų reduktoriuose, todėl patariama liftų neatjunginėti.

Taip pat rekomenduojama nesinaudoti lauke esančiais bankomatais, nes jau pastebėta sutrikimų. Beje, net ir kai kurių prekybos centrų viduje pastebėto šalčio įtaka – sustojo prie kasų esantys konvejeriai, neveikė ir kai kurių parduotuvių bei įstaigų patalpose esantys bankomatai.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija prašo žmonių šiomis dienomis nežvejoti ant ledo. Vis dėlto gelbėti šąlantiems žvejams dėl viso pikto jau yra sukomplektuoti laivai.

Alkoholio pataria negerti

Visuomenės sveikatos specialistai atšalus ir ypač pučiant stipriam vėjui pataria likti patalpose. Jei reikia išeiti, stengtis lauke būti kuo trumpiau ir šiltai apsirengti: suaugusieji ir vaikai turėtų dėvėti kepures, megztus šalikus, kumštines pirštines, šiltus batus ir drabužius. Tinkamiausi yra vilnos ir šilko drabužiai, nes jie sulaiko daugiau šilumos nei medvilnė.

Pučiant stipriam vėjui šalčio poveikis sustiprėja, nušalti galima greičiau. Šiurpulys ar drebulys – pirmasis ženklas, kad kūnas praranda šilumą ir gali sušalti. Šaltas oras apkrauna širdį, todėl sergantiesiems širdies ligomis patariama šaltyje nedirbti sunkių darbų arba bent jau dirbti lėtai. Nepatariama gerti alkoholio ir kofeino turinčių gėrimų, geriau – kitokių šiltų ir saldžių.

Jei žmogų ištiko hipotermija – sumažėjo kūno temperatūra ir jis nebegali aiškiai mąstyti bei gerai judėti – reikia jį nugabenti į šiltą patalpą. Jei drabužiai drėgni, juos reikia nuvilkti ir, jei temperatūra žemesnė nei 35 laipsniai, kviesti greitąją medicinos pagalbą.

Geriausia šildyti elektrine antklode, ypač gerai sušildo kito žmogaus kūno šiluma. Nukentėjusįjį patariama susupti į šiltą sausą apklotą, duoti šiltų gėrimų, tik ne alkoholio.

Dažniausiai nušąla nosis, ausys, žandai, smakras, rankų bei kojų pirštai. Stiprūs nušalimai gali baigtis amputacija. Apie nušalimą įspėja odos paraudimas, jaučiamas skausmas, nejaučiamas šaltis. Nušalus patariama kuo greičiau vykti į šiltą patalpą, nesiremti nušalusia galūne, netrinti jos sniegu ir nemasažuoti, o pamerkti į šiltą, ne karštą, vandenį. Nuo radiatorių, krosnelių, šildytuvų nušalusi vieta gali nudegti, todėl jų geriau nenaudoti.

Gyventojų taip pat prašoma nesielgti pasyviai, padėti vieni kitiems – pamačius lauke gulintį žmogų kuo greičiau informuoti policiją. Pasak uostamiesčio vicemero Vidmanto Plečkaičio, gatvėje gulintys žmonės gali būti ne tik benamiai, bet ir senukai bei ligoniai, nelaimė gali ištikti kiekvieno artimuosius.

Beje, prašoma padėti ir šąlantiems paukščiams bei kitiems gyvūnams. Jiems į pagalbą vyks „Nuaras”, į kurį galima paskambinti telefonu 314040 arba mobiliuoju telefonu 8 687 36888.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.