Po perversmo „Sekundėje” – sumaištis

Bendrovės „Spaudos magnatai” akcininkai už šiurkščius darbo pažeidimus iš darbo atleido bendrovės direktorę Ireną Ulienę ir tos bendrovės leidžiamo dienraščio „Sekundė” vyriausiąjį redaktorių Alvydą Ulį.

Vadovybės pakeitimas ir pasklidę gandai apie galimą bankrotą vakar kaipmat pasiekė ir to dienraščio klientus, reklamos agentūras bei kreditorius. Daugelis jų sunerimę stebi padėtį toje bendrovėje.

A.Ulys yra vienas iš kelių bendrovės „Spaudos magnatai” akcininkų bei dienraščio „Sekundė” steigėjų. Jis teigia, kad dar užvakar bendrovėje per akcininkų susirinkimą buvo kalbama ir apie bankrotą.

Mestus kaltinimus neigia

„Panevėžio ryto” žiniomis, šios bendrovės akcijų buvo įsigijusi ir miesto mero žmona Danutė Matuzienė.

Šią vasarą, kad nekiltų nereikalingo ažiotažo ir kad dėl vyro užimamų pareigų nebūtų dienraščiui uždėtas konservatorių ruporo antspaudas, D.Matuzienė akcijas padovanojo kitam akcininkui Laimučiui Kavoliūnui.

Pasak A.Ulio, šis akcijų perrašymas kito žmogaus vardu tebuvo manevras, nes D.Matuzienė netiesiogiai iki šiol dalyvauja bendrovės valdyme. D.Matuzienė iki šiol yra ir prekinio ženklo „Sekundė” bendrasavininkė.

Atleistojo redaktoriaus nuomone, būtent mero žmona ir nulėmė, kad jis būtų atleistas iš darbo, „nes L.Kavoliūnas buvo tik jos norų vykdytojas”.

Savo bei bendrovės direktorės I.Ulienės kaltės dėl situacijos redakcijoje A.Ulys neįžvelgia. Galop nepripažįsta jis ir kaltinimų padarius kažkokių šiurkščių pažeidimų.

Buvęs redaktorius teigia dabar rengiąs ieškinį teismui, nes D.Matuzienei bendrovės įstatai draudė dovanoti akcijas ne savo šeimos nariui, jeigu prieš tai nepasiūlė jų kitiems akcininkams.

Skolos veda duobės link

Sumaištį galėjo nulemti ir tai, kad pastaruoju metu „Sekundė” išgyveno sunkius laikus.

Jau kuris laikas vėluodavo honorarų mokėjimas, slėgė skolos, o prenumeratoriai laikraščio dažnai nesulaukdavo ištisomis savaitėmis, nes dėl neišmokamų pinigų nebedirbdavo kai kurie laikraščio išnešiotojai. Iš redakcijos pasitraukė ir geriausi žurnalistai.

Per kelerius metus „Sekundė” pakeitė ne vieną spaustuvę, nes nesugebėdavo laiku mokėti už suteiktas paslaugas. Jau dvi savaites „Sekundę” spausdina „Klaipėdos” dienraščio spaustuvė. Bandė laikraštis keisti ir pavadinimą, tačiau tai jo neišgelbėjo.

Prisiskambinti į redakciją nepatenkinti prenumeratoriai pastaruoju metu irgi negalėdavo, nes įkaitusiais telefonais niekas kalbėtis nedrįsdavo. Atmosfera kaito kiekvieną dieną ir baigėsi sprogimu.

To, kad bendrovė turėjo nemažų skolų, A.Ulys dramatizuoti nelinkęs.

„Skolų beveik visi turi, tai versle yra normalus reiškinys, o atleidimą nulėmė greičiausiai tai, kad atsisakiau parduoti savo akcijas su konservatoriais susijusiam asmeniui”, – kalbėjo A.Ulys.

Rinkimai konservatoriams nebebaisūs

A.Ulys „Panevėžio rytui” sakė, kad akcininkai tame pačiame susirinkime intensyviai kalbėjo ir apie galimybę skelbti bankrotą, jis net manė, kad jam išėjus iš susirinkimo bankrotas buvo paskelbtas.

Tačiau L.Kavoliūnas, valdantis ir didelę jam D.Matuzienės dovanotų akcijų dalį, „Panevėžio rytui” teigė, kad bankrotas akcininkų susirinkime nebuvo paskelbtas. Dėl pažeidimų buvo tik atleista vadovybė.

L.Kavoliūno ir turėtos D.Matuzienės akcijos sudaro daugiau nei 50 procentų visų akcijų, todėl ir buvo įmanoma daryti permainas.

Po jų dienraštis „Sekundė” gali patekti į Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatoriai) įtaką. Tai ypač svarbu dabar, artėjant savivaldybių rinkimams, nes meras V.Matuzas vis dažniau yra kritikuojamas dėl abejotinų sandorių ir jo vadovaujamos miesto tarybos priimamų sprendimų.

A.Ulys teigė, kad iki šiol jam pavykdavę derinti įvairių partijų nuomones, ir pripažino, jog po šio perversmo laikraštis „Sekundė” greičiausiai atsidurs vienos partijos rankose.

Kitas miesto dienraštis – „Panevėžio balsas” – jau seniai priklauso su „Ekrano” bendrove siejamai turtingų verslininkų grupei.

Jai palankius sprendimus ne kartą yra priiminėjusi ir V.Matuzo vadovaujama miesto taryba.

Neišlaikė pasiūlyto tempo

Dar prieš penkerius metus „Sekundė” buvo krašto dienraščių lyderis, o „Panevėžio rytas” buvo paskutinėje vietoje.

Tačiau per kelerius metus „Panevėžio rytas”, pasiūlęs didesnį tempą, tiek objektyvumo, tiek skaitomumo, tiek pajamų už reklamą srityse nurungė „Sekundę” bei kitus Panevėžio krašte leidžiamus dienraščius ir jau trejus metus iš lyderio pozicijų nebuvo išstumtas.

Kaip „Panevėžio rytą” informavo bankroto procedūros specialistai, „Sekundės” prenumeratoriai, panorę dabar atgauti pinigus už prenumeruojamą laikraštį, turėtų tartis su redakcija gražiuoju ar kiekvienas atskirai kreiptis į teismą.

Ernestas Rangelis

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.