Nauji pažymėjimai – naujiems pensijų gavėjams

– Girdėjau, kad pensininkams ir invalidams išduodami naujos formos pažymėjimai. Ar tikrai seni nebetinka ir reikia juos keisti? – klausia pensininkė A.J. iš Kauno.

– Anksčiau „Sodra” išduodavo dviejų rūšių – pensininkų ir invalidų pažymėjimus.

Nuo 2005 m. liepos 1 d. „Sodros” teritoriniai skyriai ir senatvės, ir netekto darbingumo pensijų gavėjams išduoda vieną naujos formos „Pensijos gavėjo pažymėjimą”. Jame nurodoma pensijos rūšis ir darbingumas. Pažymėjimai išduodami tiems, kuriems paskirtos valstybinio socialinio draudimo pensijos (senatvės, netekto darbingumo, našlių ir našlaičių), nukentėjusių asmenų valstybinės pensijos ar (ir) mokslininkų valstybinės pensijos. Tačiau tai nereiškia, kad visiems, turintiems seno pavyzdžio pensininko ar invalido pažymėjimus, juos reikia keisti. Pensijos gavėjo pažymėjimai galios kartu su seno pavyzdžio pensininkų ir invalidų pažymėjimais iki jų galiojimo termino pabaigos.

Pagal „Sodros”direktoriaus 2005 m. rugsėjo 30 d. įsakymą Nr.V-377 patvirtintas Pensijos gavėjo pažymėjimo išdavimo ir keitimo taisykles, pažymėjimas keičiamas, jeigu:

pensijos gavėjas pakeičia vardą (vardus), pavardę, asmens kodą;

senasis pažymėjimas tapo netinkamas naudoti;

pažymėjime yra netikslių įrašų;

pratęsiamas pensijos gavimo laikotarpis;

pažymėjimas prarandamas.

Pensijos gavėjas arba jo įgaliotas asmuo, norėdamas pakeisti pažymėjimą, turi kreiptis į jį aptarnaujantį pensijų skyrių ir pateikti: prašymą pakeisti pažymėjimą, nurodant keitimo priežastį; pasą, asmens tapatybės kortelę ar kitą asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; pensijos gavėjo nuotrauką spalvotą ar nespalvotą (30 mm x 40 mm); neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išduotą darbingumo lygio pažymą, jeigu pensijos gavėjas pripažintas nedarbingu arba iš dalies darbingu; senąjį pažymėjimą, jei pensijos gavėjas nepateikia senojo pažymėjimo, tai pensijos gavėjo prašyme turi būti nurodyta priežastis, dėl kurios nepateiktas senasis pažymėjimas.

Asmenims, gaunantiems senatvės pensiją ir kuriems iki 2005 m. liepos 1d. buvo nustatytas invalidumas neterminuotam laikui, praradus invalido pažymėjimą, išduodamas senos formos pažymėjimo dublikatas. Senos formos pažymėjimų dublikatai išduodami ir invalidumo pensijų gavėjams.

Už pensijos gavėjo pažymėjimo keitimą mokėti nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai nėra pažymėjimo praradimą pateisinančių dokumentų.Tada už pažymėjimą reikia mokėti 15 Lt mokestį. Pažymėjimą pasiimti privalo pats pensininkas arba jo oficialiai įgaliotas asmuo.

Saugoti pažymėjimą privalo pats pensijos gavėjas. Praradęs pažymėjimą, apie tai jis nedelsiant turi pranešti teritoriniam „Sodros” skyriui ir pateikti prašymą išduoti naują pažymėjimą. Gavęs naują pažymėjimą ir suradęs prarastąjį, pensijos gavėjas privalo nedelsiant grąžinti rastą dokumentą bet kuriam „Sodros” teritoriniam skyriui.

Birutė Tamaliūnienė,

„Sodros” Kauno skyriaus vyr. ryšių su visuomene specialistė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.