Numatoma gerinti socialinės globos namų maisto tvarkymo skyrių higienos būklę

2006-01-17 Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos iniciatyva Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje įvyko susitikimas su ministre Vilija Blinkevičiūte.

Susitikime dalyvavo LR Seimo narys V.Simulik, ministrės patarėja Liudvika Trašykytė, Socialinės integracijos departamento direktorius Alfredas Nazarovas, Šeimos, vaikų ir jaunimo reikalų departamento direktorius Steponas Kulbauskas ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius ir VMVT Administracijos ir skubios prevencijos skyriaus vedėjas Vidmantas Svečiulis.

Susitikimo metu Z.Stanevičius pristatė apibendrintas socialinės globos namų maisto tvarkymo skyrių problemas. Lietuvoje yra 235 socialinės globos įstaigos: vaikų globos namai, senelių globos namai, pensionatai, psichoneurologinės ir kitos įstaigos. 2005 metais patikrinimų duomenimis šių įstaigų maisto tvarkymo įmonėse daugiausiai nustatyta bendros higienos reikalavimų (41 proc.) pažeidimų. „VMVT inspektoriai maisto tvarkymo skyriuose randa nemažai higienos, personalo higienos, produktų laikymo taisyklių, gamybos technologinio proceso, kryžminės taršos pažeidimų”, – sakė Z.Stanevičius.

Nustatoma, kad dėl lėšų stokos pensionatų globotiniai maitinami 3 kartus per dieną vietoje rekomenduojamų 4 kartų. Globotinių maitinimas nepilnai atitinka Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus reikalavimus, trūksta lėšų kokybiškam maitinimui.

Didžiai daugumai socialinės globos įstaigų maisto tvarkymo skyrių nepakanka lėšų pastatų, patalpų, renovacijoms atlikti. „Skurdi maisto tvarkymo skyrių materialinė bazė, ankštos, dažnai nepritaikytos maisto gamybai patalpos, trūksta šaldytuvų, gamybinės įrangos. Daugumoje maisto tvarkymo skyrių esanti virtuvės įranga pasenusi – nekeista daugiau kaip 30 metų, maisto tvarkymo skyriai neaprūpinti įranga dietinio maisto gamybai”, – sakė pavaduotojas Z.Stanevičius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, susipažinusi su Valstybines maisto ir veterinarijos tarnybos pateiktais duomenimis, padėkojo ir patikino, kad informacija bus išnagrinėta ministerijos specialistų, parengti veiksmų planai, su kuriais supažindins ir tarnybą. Ministrė tvirtino, kad bus atskirai įvertintos kiekvienos globos įstaigos finansinės galimybės esamų trūkumų maisto tvarkymo skyriuose pašalinti. „Esamos problemos mums žinomos ir labai opios, tad peržiūrėję finansines galimybes numatysime problemos sprendimo prioritetus,”- sakė V.Blinkevičiūtė.

Susitikimo metu sutarta, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teiks ministerijai socialinės globos namų maisto tvarkymo skyrių patikrinimų analizę. Z.Stanevičiaus pažymėjo, kad tarnyba dar šių metų pirmą ketvirtį organizuos pasitarimus su globos įstaigų vadovais ir apie juose priimtus problemų sprendimo būdus informuos Ministrę V.Blinkevičiūtę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.