Kertant šalies sieną – problemos dėl senų vairuotojo pažymėjimų?

Vairuotojų pažymėjimų keitimo vajui vis dar neatslūgstant, padaugėjo į policijos eismo priežiūros skyrius besikreipiančių vairuotojų, sunerimusių, kad su senojo pavyzdžio lietuviškais vairuotojų pažymėjimais jie negalės įvažiuoti į kai kurias užsienio šalis. Tuo tarpu Eismo priežiūros skyriaus Vairuotojų pažymėjimo keitimo ir išdavimo poskyrio specialistas Enrikas Aleksiūnas tikina negirdėjęs, kad bent vienam miesto ar apskrities gyventojui nebūtų buvę leista su senuoju pažymėjimu pervažiuoti Lietuvos sieną. Tiesa, specialistai neatmeta savivalės muitinės pasienio punktuose galimybės.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Eismo priežiūros tarnybos viršininko pavaduotojas Gintaras Aliksandravičius PB teigė nieko negirdėjęs apie vairuotojų problemas važiuojant per sieną.

„Neturėtų nepraleisti nei su senojo pavyzdžio, nei su naujaisiais lietuviškais vairuotojų pažymėjimais”, – tikino pareigūnas.

„Galimi tik atskiri savivalės atvejai muitinės pasienio punktuose, – pridūrė G.Aliksandravičius. – Tačiau, pagal Europos Sąjungos susitarimus, visi vairuotojų pažymėjimai yra galiojantys, išskyrus senojo pavyzdžio rusiškus. Visos ES šalys yra informuotos apie mūsų naudojamus vairuotojų pažymėjimus, ir viskas suderinta. Jokių problemų neturėtų kilti važiuojant per sieną ne tik į ES šalis, bet ir į Rusiją ar Baltarusiją”.

Gandus vadina nepagrįstais

Vyriausiojo policijos komisariato Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Virginijus Mačėnas prisipažino gandus girdėjęs, tačiau mano, kad jie nėra pagrįsti. Dabar, pagal mūsų šalyje priimtus įstatymus, galioja ir senieji lietuviški vairuotojų pažymėjimai, kuriuose nenurodytas galiojimo terminas, ir naujieji.

Anot pareigūno, važiuojant per sieną pasitaiko visko, todėl vairuotojams reikia žinoti savo teises, remtis mūsų šalyje ir ES galiojančiais priimtais susitarimais ir nesivelti į ginčus su pasienyje dirbančiais asmenimis.

V.Mačėnas neatmetė ir tokios galimybės, kad vienas ar kitas pilietis negalėjo kirsti sienos dėl kitų priežasčių, o ne dėl seno vairuotojo pažymėjimo.

Pasak specialistų, naujai išduodami vairuotojų pažymėjimai galioja visose ES šalyse ir kai kuriose kitose užsienio šalyse. Kol kas dar nesukurtas pažymėjimo pavyzdys, ir kiekviena šalis turi patvirtintą ES atributika pažymėtą dokumentą. Gali būti, kad susitarimo tarp ES šalių partnerių teks laukti dar bent dešimtmetį. Tad iki tol kiekviena šalis tiek viduje, tiek vykstant į užsienį, naudosis savais pažymėjimais.

Padėtis normalizuojasi

Eismo priežiūros skyriaus Vairuotojų pažymėjimo keitimo ir išdavimo poskyrio specialistas Enrikas Aleksiūnas teigė nė iš vieno pažymėjimą keisti atėjusio miesto ar apskrities gyventojo negirdėjęs, kad būtų neleista važiuoti per sieną su senuoju lietuvišku pažymėjimu.

Kasdien į šį poskyrį kreipiasi vidutiniškai 50 vairuotojų pažymėjimus keisti norinčių asmenų. Kai kurie jų vis dar atneša senojo pavyzdžio rusiškus pažymėjimus.

Anot poskyrio darbuotojų, pastaruoju metu per dieną jie gaunantys maždaug penkis tokius senus dar 1980 metais išduotus pažymėjimus. Tačiau vis dar pasitaiko ir trisdešimties metų senumo, ir net 1969-aisiais išduotų vairuotojo pažymėjimų. Tiesa, ne dažniau kaip kartą per ketvirtį.

Pasak E.Aleksiūno, dabar nėra didelių eilių ir norintiesiems pasikeisti vairuotojo pažymėjimą netenka jose stovyniuoti valandų valandas. Net iš kito rajono – Kupiškio ar Rokiškio – dokumentų pasikeisti atvykęs vairuotojas gali būti tikras, kad suspės iš ryto juos atiduoti ir grįžti į namus.

Tiesa, šiemet komisariate atsisakyta darbuotojo, kuris už užmokestį pildydavo pažymėjimo keitimo dokumentus: nuo šiol turi pasirūpinti patys vairuotojai.

Skubama tik keisti, bet ne atsiimti

Praėjusiais metais vairuotojai skubėjo keistis dokumentus. 2004-aisiais buvo užsakyti 14983 nauji pažymėjimai – kartu su pažymėjimais naujai išlaikiusiesiems egzaminus vairuotojo pažymėjimams gauti „Regitroje” (vien iš „Regitros” panevėžiečių būta 4637).

Tais pačiais metais labai daug išduota ir laikinųjų vairuotojo pažymėjimų – net 2205.

Pernai skaičiai kiek pakito: nors buvo pagaminta 18874 nauji vairuotojų pažymėjimai, didelių norinčiųjų juos atsiimti eilių nebuvo.

2005-aisiais sumažėjo pametusių ar kitaip vairuotojų pažymėjimus praradusių asmenų. Tad ir laikinų pažymėjimų išduota perpus mažiau – 1103.

Tačiau Eismo priežiūros skyriaus Vairuotojų pažymėjimo keitimo ir išdavimo poskyrio dokumentų išdavimo kambarėlyje lentynos grūste prigrūstos naujų pažymėjimų, kurių niekas neskuba atsiimti.

Atidavus dokumentus keisti, naujas vairuotojo pažymėjimas pagamintas per tris savaites. Po mėnesio vairuotojas jau gali jį atsiimti. Tačiau, pasak E.Aleksiūno, 2004-aisiais neatsiimtų dokumentų buvo apie 5 tūkstančius, pernai – 2,5 tūkstančio.

Šiemet reikalai kiek pajudėjo, tačiau poskyryje vis dar saugoma apie 2 tūkstančius net 2003-aisiais atiduotų ir iki šiol neatsiimtų naujai pagamintų vairuotojų pažymėjimų.

Virginija Sipavičienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.