Ultimatumas K.Petrauskiui

Dėl mažų algų LRT kolektyvas prabilo apie streiką, o jų vadovas mėgaujasi turtais.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) darbuotojams trūko kantrybė.

Vakar per visuotinį darbuotojų susirinkimą vadovybės jie griežtai pareikalavo pakelti algas.

Uždarbį skaičiuoja skirtingai

„Įsivaizduokite, kai kurių alga yra 900 litų „ant popieriaus”, o tie žmonės dirba juodai – nuo ryto iki vakaro”, – „Ekstra žinioms” padėtį aiškino LRT kūrybinių darbuotojų profsąjungos lyderė Diana Vipartienė.

Tuo tarpu LRT generalinis direktorius 41 metų Kęstutis Petrauskis mato kiek kitokį vaizdą: „900 litų pas mus gauna nebent vairuotojai. Bet tai yra tik jų pareiginis atlyginimas. Be to, jie dar gauna priedus už komandiruotes, viršvalandžius ir kitus dalykus. Žodžiu, „į rankas” susidaro turbūt net daugiau, nei jie gauna „ant popieriaus!”

Euro nori laukti be baimės

Po vakar dienos susitikimo LRT darbuotojai didžiavosi savimi – su administracija pavyko šnektelti „kietai”, bet tuo pačiu ir taikiai.

„Nuotaikos neblogos. Paliktos atviros durys deryboms. Bet jei nieko neišeis sutarti, eisime į viešumą ir rimtai išsakysime reikalavimus”, – neslėpė savo planų darbuotojų interesams atstovaujanti D.Vipartienė.

Jos teigimu, LRT vadovybė iki vakar dienos nebuvo nusiteikusi kelti darbuotojų atlyginimų. Tačiau reikalavimai geriau dirbti auga nuolat.

„Mūsų nuostata tokia – jei prašoma gerai dirbti, turime ir gerai uždirbti”, – kalbėjo D.Vipartienė.

Profsąjungos vadovė neprieštarauja, kad LRT administracija siekia taupyti turimas lėšas arba investuoti pinigus į naują įrangą, kitus reikiamus dalykus. Tačiau už radijo bei televizijos reklamą gaunamą pelną D.Vipartienė siūlo atiduoti paprastiems LRT darbuotojams – pakelti jų algas, kad nebūtų baisu laukti euro įvedimo, kainų kilimo.

„Praturtėjau ne LRT”

– Ar jūsų pavaldiniai reikalauja neįmanomų dalykų? – „Ekstra žinios” vakar paklausė LRT šefą 41 metų K.Petrauskį.

– Stengsimės atlyginimus padidinti. Noriu pabrėžti, kad kiekvienais metais jie didėdavo. O iš biudžeto tam dalykui negauname nė lito. Todėl turime stengtis uždirbti kuo daugiau komercinių lėšų. Bet visų tų pinigų mes negalėtume atiduoti atlyginimams – dalį jų turime skirti programoms pirkti, taip pat įvairiems ūkiniams reikalams.

– Kiek didės LRT darbuotojų algos?

– Šiandien jie pasakė, kad jiems normalus atlygimas būtų 2000 litų. Žinoma, aš irgi svajoju apie labai didelį atlyginimą! Bet ką padarysi – negaunu… Rinka yra rinka. Mes, kaip ir kiekviena kita bendrovė, negalime mokėti itin didelių atlyginimų.

– Jūsų paties alga jums irgi atrodo per kukli? Pasakysite, kokia ji?

– Ne, negaliu pasakyti. Bet galiu pasakyti, kad kiekvienas žmogus apie save galvoja labai gerai. Norėčiau daugiau ir daugiau.

Manau, kad komercinėje struktūroje tikrai gaučiau daugiau.

– Jūs Vilniuje gyvenate prabangiame sublokuotame name Antakalnyje, Saulėtekio alėjoje. Kam jums dar butas prestižiniame Žvėryno rajone, Sakalų gatvėje?

– Tai yra mano turtas. Jis yra… toks. Beje, tą turtą uždirbau dirbdamas ne LRT, o kitose, privačiose žiniasklaidos priemonėse, dar žurnalo „Veidas” laikais.

– Gal išgalėjote pirkti brangų nekilnojamąjį turtą Vilniuje net neimdamas iš banko paskolų?

– Ėmiau ir paskolas. Jos jau išmokėtos. Žinoma, paskolų našta dalijausi ir su žmona (Rūta Petrauskienė dirba Seimo nario Jurgio Razmos padėjėja – Red. past.). Tuo metu imdamas paskolas ir pirkdamas būstus rizikavau, bet gerai padariau, nes dabar to turto kaina labai išaugusi.

– Teko girdėti kalbų, kad būstą Saulėtekio alėjoje jums itin geromis sąlygomis parūpino Editos Mildažytės vyro statybų bendrovė „Makas” – neva kaip atlygį už puikias sąlygas E.Mildažytei rengti „Bėdų turgų” LRT eteryje.

– Su E.Mildažytės vyro Gintauto Vyšniausko bendrove nieko bendra nėra. Mano nekilnojamasis turtas buvo įsigytas iki tol, kol tapau LRT generaliniu direktoriumi (K.Petrauskis juo paskirtas 2003 metų pavasarį – Red. past.).

Sublokuoto namo statyba prasidėjo 1995 metais, tuo metu gyvenau bendrabutyje. Po bankų krizės bandėme statytis tą namą, ėmėme paskolą, o bendrabutį, šiek tiek primokėję, iškeitėme į butą Žvėryne.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.