Gaidjurgis: poetas, paminkladirbys, žudikas

„Ekstra žinios” sklaido nuožmaus nusikaltėlio biografijos puslapius.

Klaipėdos nusikaltėlių pasaulio autoritetas 47 metų Sigitas Gaidjurgis vakar išgirdo teismo nuosprendį. Kalėjimas iki gyvos galvos. Tai – atpildas už žiaurias žmogžudystes, sprogdinimus ir kitus nusikaltimus.

Šio žiauraus nusikaltėlio biografija menkai žinoma. Daug daugiau kalbama apie S.Gaidjurgio vadovaujamos gaujos nusikaltimus.

„Ekstra žinios” pamėgino pažvelgti į ankstesnį S.Gaidjurgio gyvenimą.

Paaiškėjo viena gana makabriška jo biografijos detalė – žmogžudžių gaujos vadeiva jaunystėje svajojo būti paminkladirbiu.

Likęs gyvenimas – už grotų

„Esu būsimas prezidentas. Reikės į rinkimus eiti”, – vakar Vilniaus apygardos teisme bandė šmaikštauti S.Gaidjurgis.

Bet replikas teisiamasis laidė tik posėdžio pradžioje. Teisėjai Lauretai Ulbienei pradėjus skaityti nuosprendį, S.Gaidjurgis nurimo.

Nusprendžio jis klausėsi ramiai, nors nuolat žiaumojo kramtomąją gumą. Tik vieną akimirką S.Gaidjurgis nustojo kramtyti – kai išgirdo, jog yra nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Keliolika sekundžių nuleidęs galvą jis bandė suvokti, kas jo laukia. Teismui baigus skelbti jam ir jo bendrininkams nuosprendį, o teisėjai paklausus, ar suprato, S.Gaidjurgis atrėžė: „Nesupratau”.

Vedamas iš teismo salės S.Gaidjurgis šaukė: „Nereikėjo išvis to teismo. Koks čia teisingumas?!”

Nusikaltėlių vadeiva kaltino ir, jo manymu, šališkai bylą tyrusį prokurorą.

Kiti teisiamieji nusprendžio klausėsi ramiai. Tik Marius Marijošius vis kažką žymėjosi savo užrašuose. Kaip ir S.Gaidjurgis, jis kalės iki gyvos galvos. Abu vyrai pripažinti pavojingais recidyvistais.

Buvusiam S.Gaidjurgio asmens sargybiniui Renatui Šadeikiui teismas skyrė 6 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Artūras Damkus nuteistas kalėti 7 metus ir 2 mėnesius, Arminas Graužinis – 8 metus. Pastarasis taip pat pripažintas pavojingu recidyvistu.

Švelniausia bausmė – 5 metai pataisos namuose – skirta Benui Juodriui.

Panevėžio „tulpinių” gaujos narys Virginijus Baltušis, prokurorų manymu, taip pat nusipelnė įkalinimo iki gyvos galvos.

Tačiau teismas jam skyrė 18 metų nelaisvės. Savo sprendimą teisėjų kolegija motyvavo tuo, kad V.Baltušis jau yra nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

V.Baltušis nebuvo patenkintas nuosprendžiu. Salėje buvusi jo gyvenimo draugė Erika Šeškaitė šluostėsi ašaras.

Nors ir atskirta ginkluotų pareigūnų minios, ji bandė kalbėtis su vaikų tėvu bei ilgamečiu gyvenimo draugu, žadėjo jį aplankyti.

Skelbdamas nuosprendį teismas pareiškė, kad byloje yra pakankamai įrodymų. S.Gaidjurgio suburta nusikaltėlių gauja per 15 metų įvairiuose miestuose nužudė 16 Lietuvos ir užsienio piliečių, sprogdino gyvenamuosius namus, parduotuvę, Kauno ir Šiaulių policijos komisariatus, laivą „Meridianas” Klaipėdoje, automobilių aikšteles.

Nuosprendžio paskelbimo metu teisme buvo imtasi ypatingų saugumo priemonių – S.Gaidjurgį ir jo bendrininkus saugojo dvi dešimtys pareigūnų.

Kai kurie apsaugininkai vilkėjo neperšaunamas liemenes, buvo ginkluoti automatais.

Kieme žaidė futbolą

Vaikystėje S.Gaidjurgis niekuo neišsiskyrė nuo kitų uostamiesčio vaikėzų.

Dabartinėje Kulių Vartų gatvėje esančiame name Gaidjurgių šeima pragyveno apie šešerius metus. Čia prabėgo Sigito paauglystė, jaunystė.

Vėliau šeima persikėlė į pietinę Klaipėdos dalį. Sigito tėvas Kazimieras Gaidjurgis buvo vedęs jau antrą kartą. Tad Sigitą su seserimi Vanda kurį laiką augino pamotė. Pasak kaimynų, šeima buvo tvarkinga ir paprasta. Gaidjurgių bute prabangos nebuvo. Tėvai dirbo mėsos kombinate, todėl vaikams nieko netrūko. Antroji K.Gaidjurgio žmona iš pirmos santuokos turėjo sūnų, tačiau jis dažniau būdavo su tėvu.

Gaidjurgių namo pirmajame aukšte šiuo metu įsikūrusi vaistinė. Šis pastatas stūkso pačiame Klaipėdos centre, netoli senojo turgaus. Iki senamiesčio – vos pora minučių kelio.

Bene vieninteliu Sigito kiemo draugu tuo metu buvo Algirdas, kuris gimęs tais pačiais metais, tą patį mėnesį ir net tą pačią dieną kaip ir S.Gaidjurgis.

„Be manęs ir brolio, daugiau Sigitui nebuvo su kuo žaisti. Su Sigitu žaidėme futbolą, o paskui ir į mergaites pradėjome dairytis”, – prisiminė klaipėdietis. Algirdas sakė, kad didelių išdaigų su S.Gaidjurgiu jiems neteko iškrėsti.

„Sigitas buvo paprastas vaikas. Nei žiaurumo, nei pykčio protrūkių nepastebėjau. O paneles tai jis nuo manęs, tai aš nuo jo nuviliodavau”, – nusijuokė pašnekovas.

Anot vienos kaimynės, Gaidjurgiai buvo ramūs, tvarkingi žmonės.

Tėvas Kazimieras buvo griežtas, bet jis anksti mirė. Po jo Anapilin iškeliavo ir žmona. S.Gaidjurgis jiems kapinėse pastatė įspūdingą paminklą.

Gabus, bet neklaužada

Pritrenkianti S.Gaidjurgio biografijos detalė – jaunystėje jis ketino įgyti granito ir marmuro apdirbėjo specialybę.

S.Gaidjurgis būtų tapęs paminkladirbiu!

Mokytis šios specialybės baigęs aštuonias klases S.Gaidjurgis įstojo į tuometę 41-ąją profesinę technikos mokyklą (dabartinė Klaipėdos statybininkų mokykla). Stojant į šią mokyklą 1974 metais S.Gaidjurgiui teko išlaikyti kelis bendrojo lavinimo egzaminus, piešimo įskaitą ir įveikti didelį konkursą.

„Tuo metu konkursas buvo išties didelis – net keli žmonės į vieną vietą. Be to, akmeniui apdirbti ne tik fizinės jėgos, bet ir fantazijos, meninių sugebėjimų prireikdavo”, – pasakojo buvęs S.Gaidjurgio auklėtojas Rimantas Skirutis.

Tačiau akmens apdirbėjo amato S.Gaidjurgis mokėsi vos pusmetį. Jau 1975-aisiais jis buvo nuteistas pirmą kartą. Sigitas nebuvo reta išimtis. Fizinės jėgos ir stiprių rankų reikalaujantis amatas buvo įkandamas ne kiekvienam. Per metus mokyklą palikdavo 20–30 studentų.

Tuo metu granito ir marmuro apdirbėjų specialybė buvo prestižinė. Jei jaunystėje S.Gaidjurgis būtų pasirinkęs visai kitą gyvenimo būdą, būtų tapęs geru paminkladirbiu.

Tuometė 41-oji profesinė mokykla paruošdavo net 4–5 kategorijos meistrus. Aukščiausioji buvo 6-oji.

„Gražūs buvo vyrai. Visi aukšti, petingi – tikri stipruoliai. Kai eidavo koridoriumi, gražu buvo pažiūrėti”, – trisdešimties metų senumo įspūdžiais dalijosi viena iš mokyklos dėstytojų. Kiti dėstytojai S.Gaidjurgį prisimena kaip tingų studentą, tačiau kartais jis akmenį kaldavo itin kantriai.

„Priklausė nuo jo nuotaikos. Jei nenorėdavo – tai nepriversi. Tačiau būdavo, kad Sigitas pasistengdavo”, – sakė R.Skirutis.

Buvusi šios mokyklos auklėtinė Aldona stebėjosi, kad būdamas padykęs, S.Gaidjurgis rinkosi tokią kantrumo ir užsispyrimo reikalaujančią profesiją. „Po daugelio metų jį sutikusi paklausiau – tai ar pabaigei savo akmenį? Sigitas tik nusijuokė sakydamas, kad per sunkus jis buvo”, – kalbėjo bendramokslė.

Kad Sigitas buvo išdykęs, patvirtino ir R.Skirutis. „Gabus buvo, bet sunkus vaikas. Taip mes tokius vadindavome. Nebuvo piktybinis, bet neklaužada. Dažnai eidavau pas jo tėvus, nes nesimokė, nelankė paskaitų. Nežinau, ar tėvas į kailį duodavo, tačiau griežtas jis tikrai buvo”, – teigė S.Gaidjurgio auklėtojas.

„Lyderis jis tikrai nebuvo, aplink jį nesibūrė grupės draugai. Gal kiek grubiau atsikirsdavo nei kiti, tačiau kai išgirdome, kad jis nusikaltėlių pasaulio lyderiu tituluojamas, nustebome visi”, – stebėjosi buvę dėstytojai.

Mokykloje sportiniais pasiekimais S.Gaidjurgis taip pat nesužibėjo.

Buvęs dėstytojas prisiminė, kad per fizinio lavinimo pamokas jis stovėjo rikiuotės viduryje, dėvėjo aptrintą sportinį kostiumą.

„Bėgdamas krosus Sigitas niekada nesiplėšė – po tuputį, iš lėto. Nepasakyčiau, kad sportą mėgo. Gal vėliau nei kiti pradėjo vyriškėti ir tada ėmė sportuoti”, – prisiminė R.Skirutis.

Penketai – už estetiką

Kad S.Gaidjurgis turėjo meninių sugebėjimų, liudija ir praėjusių metų pabaigos įvykiai.

Teisme pradėjus nagrinėti S.Gaidjurgio gaujos bylą, domėtasi ir gaujos vadeivos laiškais, ant Lukiškių kameros sienų paliktas eilėraščiais.

Tačiau poezijos tuose užrašuose nedaug. „Damkau, tau – peilį, melagi. Baik kaltinti mane”, „Duok parodymus ant Šadeikio. Kumpi, baik nesąmones”, – mirga S.Gaidjurgio išraityti užrašai.

Marginant kameros sienas, S.Gaidjurgiui pravertė ir mokslai 41-ojoje profesinėje mokykloje.

Granito ir marmuro apdirbėjai, be vidurinės mokyklos kurso, krimto ir profesijos dalykus. Per pamokas moksleiviams tekdavo pasitelkti ir vaizduotę. Ja S.Gaidjurgis išsiskyrė iš kitų.

Sklaidant žurnalą matyti, kad S.Gaidjurgio pažymiai niekuo neišsiskiria iš kitų „profkės” moksleivių – gausu dvejetų ir trejetų.

Tačiau nuostabą kelia Sigito penketais įvertintos estetikos žinios.

Akmens apdirbėjai buvo ruošiami gaminti tuomečių partijos vadų bareljefus, įvairias skulptūras, antkapius ir paminklus.

Artimieji – nekalbūs

Tris S.Gaidjurgio vaikus Kalviškių kaime (Klaipėdos r.) auginanti Rasa Ramanauskaitė „Ekstra žinioms” minėjo, kad ir ji pati, ir vaikai nerimaudami laukė teismo proceso baigties.

„Mes jį mylime tokį, koks jis yra. Jis liks mūsų širdyse”, – tepasakė žmona. Moteris susitikti su žurnalistais nepanoro.

S.Gaidjurgio sesuo Vanda Kužmarskienė taip pat buvo nekalbi. Ji tikino neturinti ką pasakyti.

Panašu, kad S.Gaidjurgio vaikai garsia pavarde nesididžiuoja. Vienas iš sūnų, paklaustas, ar jo tėvas yra Sigitas Gaidjurgis, sumelavo.

Jis atšovė, kad jo tėvo vardas yra ne Sigitas. R.Ramanauskaitė iš savo trijų vaikų tik vyriausiąjį keturiolikmetį sūnų Sigitą registravo Gaidjurgio pavarde. Vienuolikmetė Karolina ir 8 metų Jonas registruoti motinos pavarde.

Kainuos ketvirtį milijono

* Viena nuteistojo diena Lukiškių kalėjime mokesčių mokėtojams kainuoja 32,56 lito.

* S.Gaidjurgiui dabar – 47-eri.

* Vidutinis vyrų gyvenimo amžius Lietuvoje siekia 68 metus.

* Už grotų S.Gaidjurgis praleis vidutiniškai 21 metus (7670 dienų).

* Jo maitinimas kainuos 19 251 litą.

* Kalinys sunaudos elektros energijos už 6672 litus.

* Kameros šildymas kainuos 4602 litus.

* Apranga ir patalynė – 3451 litas.

* Kitos išlaidos – 215 tūkstančių litų.

Iš viso S.Gaidjurgio išlaikymas kainuos daugiau nei 249 tūkstančius litų!
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

12 atsiliepimų į "Gaidjurgis: poetas, paminkladirbys, žudikas"

  1. :)

    sunku ka ir pasakyti,gaili tik vaiku ir zmonos:(

  2. ^,^

    😀

  3. PaCanke

    O manes tarp vaiku nera … nu blyn 🙂 Tada Tu man dede,as ir Tavo oavarde nesioju 😛 Bet ji jau Panevezy 😀 8)

  4. ok

    sudas

  5. GYTIS

    IS VISO S. GAIDJURGIO PROCESO ITARIAMASIS BUVO KALTINAMAS NEPAGRYSTAIS LIUDININKU PARODYMAIS IR BE VEIKSMO FAKTU. SIS TEISMO NUOSPRENDIS SKAMBEJO KAIP PASITYCIOJIMAS IS ZMOGAUS TEISIU, liudininku parodymai nepagristi ir 100% nepatvirtinti is prokuroru lupu skambeje kaltinimai yra per izulus. O pagal patvirtintus liudininku ir nukentejusiu faktus itariamasis nenusipelne nuosprendzio kaleti iki gyvos galvos siuo atveju S. Gaidjurgis prilygsta nukentejusiojo pozicijoje.

  6. Maladiec

    neteisingai apkaltintas

  7. Anonimas

    nesamone ! visi yrodimai yra tik tie kad r.sadeikis, damkus ir dar pora zmoniu liudija pries ji ir pasakoja kaip viskas buvo, tai vieninteliai zodiniai parodimai, o kur visi daigtiniai yrodimai, visi tyli, cia anglijoje rase kad jo byla pati sudetingiausia byla kokia tik buvo lietuvos teismuose, tai darykit isvada zmones, zinau kad kazkas is seimo nori kad jis sedetu nes keleta seimo nariu yra jam skoloi, vardais neminesiu, neturiu ka daugiau ir pridurti .

  8. Bo

    Kietas bicas, gaila kad uzdare…

  9. grita gaidjurgyte

    teti as su tavimi as nuo taves tiek toli kaip ir tu nuo manes bet as su tavimi visomis savo mintimis ir sirdimi

  10. grita gaidjurgyte

    as bandziau tave susirast bet man visas duris uzdare ir vilniaus apeliliacinis teismas nieks man neistiese pagalbos rankos niekas bet as kovosiu uz teisybe taip kaip ir tu siame pasaulyje daug melo ir netiesos bet teti turbut tu mane jauti ir tu man geriausiais as tiek metu taves nemaciau 8 bet tikiu mes susitiksime ir tu geriausias myliu…………………………….. ………………

  11. grita gaidjurgyte

    tu iseisi ir ka raso ka teismas nusprende tai nesukliudys rasti tikrus nusikaltelius ir bendrininkus nes jis vienas to visko nepadare ir teisybe iskils aiksten ir kas liko nenuteisti jie zino kad ateis atpildo valanda nes nebereikalo sakoma lazda turi du galus ……………………………. ir kiekvienam ateis atpildo valanda…………………………… …as tai zinau…………………………….. ……….

  12. anonime

    daug sioje byloje yra kabliuku tik niekas nenori tai matyti nes jiems tai nenaudinga ir vienas zmogus nevisagalis jis to viso meslo nepadare ir tie zmones zino ir beabejo korumpucija valdo mes tai gerai visi zinome …………………………………. …………………………………. …

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.