Gripas veržiasi į didžiuosius Lietuvos miestus

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras praneša, kad antrąją metų savaitę (sausio 9-15 dienomis) pastebėtas sergamumo gripu ir ŪVKTI padidėjimas visuose Lietuvos didžiuosiuose miestuose, išskyrus Kauno miestą, kur jis beveik nepakito. Užregistruoti 42 susirgimų gripu atvejai, daugiausiai – Kaune (21 atvejis).

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvos didžiuosiuose miestuose:

Vilnius 2

Kaunas 21

Klaipėda 12

Šiauliai 6

Panevėžys 1

Viso 42

Europos gripo priežiūros sistemos EISS (European Influenza Surveillance Scheme) duomenimis, 1-ąją metų savaitę buvo stebimas sergamumo gripu padidėjimas Olandijoje. Kitose Europos šalyse gripo aktyvumas buvo nedidelis. Laboratoriškai patvirtinti gripo atvejai nustatyti Belgijoje, Čekijoje, Anglijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje, Norvegijoje, Škotijoje, Slovakijoje ir Švedijoje. EISS pranešimo duomenimis, nuo 40 metų savaitės buvo daugiau nustatyta B tipo gripo virusų (53%) nei A tipo (47%), pasak EISS specialistų nuo 1996 metų toks reiškinys stebimas pirmą kartą.
Europos gydytojai, dalyvaujantys pasirinktinėje klinikinėje-virusologinėje diagnostikoje, surinko 398 bandinius, iš jų 15 buvo teigiami gripo virusui. Iš jų 4 A tipo (Prancūzijoje(3) ir Italijoje(1)) ir 11-B tipo gripo virusai (Belgijoje(1), Čekijoje(2), Anglijoje(4), Prancūzijoje(1) ir Norvegijoje(3)). Iš 2105 bandinių, surinktų kitų gydytojų (nedalyvaujančių pasirinktinėje klinikinėje-virusologinėje diagnostikoje), laboratoriškai nustatyti 53 gripo atvejai iš kurių 37 buvo B tipo ir 16 A tipo gripo virusai. Anglijoje, Norvegijoje ir Švedijoje dominavo B tipo gripo virusas, kitose šalyse nenustatytas dominuojantis viruso tipas.
Nenustatytas nei vienas paukščių gripo A(H5N1) atvejis žmonėms Europoje (tarp 28 šalių, teikiančių duomenis EISS sistemai, Turkijos nėra).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.