D.Mikutienė reikalauja viešo A. Matulo atsiprašymo

Pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje buvo paskleista informacija apie Seimo Sveikatos reikalų komiteto (SRK) pirmininkei Dangutei Mikutienei šio Komiteto nario konservatoriaus Antano Matulo mestus kaltinimus dėl neva supainiotų viešųjų ir privačių interesų.

Svarstant Dirbtinio apvaisinimo įstatymą bei kuriant Embriono ir genomo apsaugos įstatymą į darbo grupę buvo pasiūlyta 12 asmenų iš įvairių Lietuvos mokslo įstaigų, tarp jų ir iš M.Riomerio universiteto, kuriame šiuo metu studijuoja SRK pirmininkė D.Mikutienė. Šis faktas ir sukėlė A.Matului įtarimus.

Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D.Mikutienės, darbo grupių nariams, kurias sudaro komitetai, už darbą nėra mokamas joks atlygis. „Derėtų dėkoti akademinės visuomenės atstovams, kad jie aukoja savo brangų laiką, dalindamiesi žiniomis ir patirtimi, dalyvaudami įstatymų leidyboje, o ne kaltinti juos interesų konfliktu, kaip tai padarė A.Matulas. Mano manymu, jam derėtų viešai atsiprašyti M.Riomerio universiteto Bioteisės katedros vedėjo doc. J. Juškevičiaus, dr. A. Širinskienės bei Lietuvos Bioetikos komiteto nario kun. A. Narbekovo”, – teigia SRK pirmininkė D. Mikutienė.

Embriono ir genomo apsaugos įstatymo ruošimas ir tobulinimas reikalauja specialių žinių, o M. Riomerio universiteto Bioteisės katedra yra vienintelė ne tik Lietuvoje, bet ir Pabaltijyje, todėl kelios kandidatūros į darbo grupę ir buvo pasiūlytos iš šio universiteto. „Kad aš rašau magistro darbą šioje katedroje, neturi nieko bendro nei su Dirbtinio apvaisinimo, nei su Embriono ir genomo apsaugos įstatymais, todėl A. Matulo viešai paskleista nuomonė apie mano viešųjų ir privačių interesų galimą konfliktą turėtų būti nedelsiant paneigta. Šiuo klausimu aš jau kreipiausi ir į Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnę, bei į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją”, – tvirtina parlamentarė D. Mikutienė.

Dirbtinio apvaisinimo įstatymas buvo pradėtas kurti praėjusioje Seimo kadencijoje, tačiau sulaukė labai prieštaringų vertinimų, todėl tolimesnis šio įstatymo kūrimas bei tobulinimas vyksta dabartinėje kadencijoje. „Tai rimtas ir atsakingas darbas, reikalaujantis ir specialistų nuomonės, ir visuomenės supratimo. Tačiau tokie kaltinimai, kokius paskleidė Komiteto narys A.Matulas, tikrai neprisideda prie teigiamo Seimo darbo vertinimo”, – sako Dangutė Mikutienė.

Darbo partija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.