Mamos švelnumas – dangaus spalvos

Psichologai mano, kad piešdami vaikai išlieja susikaupusias emocijas; tai jų būdas suprasti save ir pasaulį. Tad žvelgiant į piešinį galima sužinoti, ar jauku mažajam dailininkui gyventi žemėje.

Jo mintys prašosi į piešinį. Norite žvilgtelti į vaiko sielą? Tuomet, kai jis pasiima pieštukus ir piešimo sąsiuvinį, paprašykite jį nupiešti savo šeimą. Nesufleruokite ir netikslinkite, ką ir kaip jis turėtų piešti. Netrukdykite mažajam Rafaeliui, o tik tyliai jį stebėkite. Galbūt jums pavyks padaryti kai kokių atradimų.

Mama, tėtis, aš…

Kokia seka vaikas nupiešė savo šeimos narius? Jeigu pirmąjį nupiešė save, nepamanykite, kad jis egocentrikas. Taip ir turi būti; vaikas piešia savo pasaulį, kuriame jis – svarbiausias gerasis burtininkas. Kitas reikalas, jeigu jis nupiešė save vieną. Tai reiškia, kad mažylis nesijaučia visavertis šeimos narys, o egzistuoja tarsi pats sau.

Po savęs paprastai vaikas piešia tą šeimos narį, kurį laiko pačiu svarbiausiu šeimoje. Paskutiniai popieriaus lape turėtų atsirasti naminiai gyvūnėliai. O jeigu uodeguotasis draugas piešinyje užėmė antrą vietą pagal eilę? Tai rodo, kad vaikas jaučiasi vienišas.

Jeigu jūsų atžalėlė pamiršo nupiešti ką nors iš šeimynykščių, tai yra signalas susirūpinti. Tikriausiai pamirštasis mažyliui nemalonus. Gali būti, jog tai „kerštas” už neseniai nuo jo patirtą skriaudą ar bausmę.

Visi vaikai nori kuo greičiau užaugti, todėl piešia save tokio ūgio kaip suaugusieji, na, gal šiek tiek mažesnius. Jeigu vaikas nupiešė save labai mažą, veikiausiai jis labai priklausomas nuo tėvų, kurie trukdo jam atskleisti savo individualybę.

Visi kartu

Jeigu piešinyje visa šeima stovi vienoje gretoje ir dar laikosi už rankų, vadinasi, vaikas jaučiasi esąs vieno organizmo, vadinamo šeima, dalimi. Jis neabejoja, jog yra čia svarbus ir mylimas.

Arčiausiai savęs vaikas piešia mieliausią žmogų, kuriuo visiškai pasitiki. Tėvai, kurie mažai bendrauja su vaiku ir tarpusavyje, atsiranda skirtinguose piešimo lapo kampuose arba atskiruose langeliuose, atskirti linijomis. Dar blogiau, jeigu jie stovi vienas kitam atsukę nugaras.

Mažieji broliukai ir sesutės paprastai atsiduria nuošaliau nuo kitų šeimos narių. Jeigu jie dar ir mikroskopinio dydžio, vadinasi, vaikas pavyduliauja ir kovoja dėl tėvų dėmesio. O grubios šypsenos nuo ausies iki ausies, kaspinėliai, gėlytės, balionai, skraidantys aplink – ženklas, kad vaikui gera su jumis.

Kojos, rankos, galva

Ką galima pasakyti apie piešinio autorių? Ikimokyklinukai jau sugeba nupiešti visas veido ir kūno dalis nepamiršdami detalių. Kokios nors kūno dalies trūkumas verčia sunerimti. Ilgos kažkieno rankos liudija baimę – šis žmogus vaikui gali suduoti. Jeigu tėtis dažnai bara mažylį, jis gali pamiršti nupiešti jam burną. Didelės ir storos figūrų kojos rodo, kad vaikas jaučia įtampą šeimoje ir jo pasąmonė kovoja dėl patikimesnio šeimos santykių fundamento.

Mažylis, kuriam šiame pasaulyje nejauku, nupieš pabaisas primenančius žmones su išskėstomis į šalis rankomis ir dideliais pirštais. Jeigu jis piešia ilgakojes figūras, veikiausiai siekia nepriklausomybės, o jei mažasis dailininkas vaizduoja jas pakeltomis į viršų rankomis, tai reiškia, kad jam patinka gąsdinti kitus, jam malonu, kai jo bijomasi.

Spalvos

Patį mylimiausią ir artimiausią žmogų vaikas nuspalvins ta pačia spalva kaip ir save. Atkaklūs nenuoramos paprastai renkasi šiltas ir karštas spalvas – avietinę arba oranžinę. Šaltus tonus renkasi tyleniai, svajokliai ir rimtuoliai. Juos traukia mėlyna, žydra, blanki geltona. Juodos ir baltos spalvų kontrastas – vidinio konflikto, kurio mažylis negali įveikti, atspindys.

Atkreipkite dėmesį, kaip jūsų vaikas spalvina atvaizdą. Jeigu pieštukas vis peršoka kontūro ribas, vadinasi, mažylis jaučiasi laisvas ir nepriklausomas. Jeigu piešinys nuspalvintas kanceliariškai kruopščiai, o juo labiau jeigu tarp kontūro ir pagrindinės spalvos lieka baltas tarpas – tai ženklas, kad vaikas nepasitiki savimi, jaučiasi bejėgis ir jam labai reikia jūsų paramos.

I. Ertulytė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.