Ar galės gyventojas pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata, jei kompiuterio įsigijimo dokumente nenurodyta, kad kompiuteris įsigytas su programine įranga?

– Gyventojas 2005 metais iš Lietuvos įmonės pirko asmeninį kompiuterį už 2500 Lt, tačiau kompiuterio įsigijimo dokumente (PVM sąskaitoje faktūroje) nenurodyta, kad kompiuteris įsigytas su programine įranga. Gyventojas klausia, ar galės pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio lengvata, t.y. perskaičiuoti ir susigrąžinti dalį pajamų mokesčio?

– Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 str. 1 d. 5 p. nurodyta, kad gyventojas savo apmokestinamąsias pajamas gali susimažinti patirtomis išlaidomis: už vieną per trejus metus įsigytą asmeninio kompiuterio vienetą su programine įranga ir (arba) interneto prieigos įrengimą kartu su šiai prieigai reikalingos įrangos įsigijimo išlaidomis, neviršijančiomis 4000 Lt.

Jeigu kompiuterio vienetas su programine įranga įsigyjamas pagal sutartį, kurioje nustatyta, kad nuosavybės teisė į daiktą pereina pirkėjui apmokėjus visą sutartyje nustatytą kainą, tai iš pajamų gali būti atimama faktiškai apmokėta kainos dalis (išskyrus palūkanas), tačiau visa atimama suma negali viršyti 4000 Lt (įskaitant interneto prieigos įrengimą ir šiai prieigai reikalingos įrangos įsigijimo išlaidas) per sutarties galiojimo laikotarpį. GPMĮ 21 straipsnio 1 dalies 5 punkto nuostatos taikomos deklaruojant gyventojų pajamų mokestį už 2004, 2005 ir 2006 metus.

Taigi tam kad būtų taikoma lengvata, yra būtina sąlyga: įsigytasis kompiuteris privalo turėti visus pagrindinius elementus (bei gali turėti vieną, keletą ar visus papildomus elementus), išvardytus Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės direktoriaus 2004 m. rugpjūčio 23 d. įsakymu Nr. T-101 (Žin., 2004, Nr. 132-4780) patvirtintame sąraše. Sąraše nurodyti tokie pagrindiniai asmeninio kompiuterio (stacionaraus ar nešiojamojo) elementai:

1) sisteminis blokas su operacine sistema (kurio privalomi komponentai: sisteminė plokštė; centrinis procesorius; operatyvioji atmintis; standusis diskas; maitinimo šaltinis; korpusas);

2) monitorius;

3) klaviatūra;

4) pelė.

Pažymėtina, kad operacinė sistema suprantama kaip programų komplektas, valdantis aparatinės įrangos darbą ir teikiantis sąsają su kompiuterio naudotoju. Populiariausios operacinės sistemos yra „Microsoft Windows”, „Linux” ir pan.

Kadangi nurodyta, jog kompiuteris įsigytas be programinės įrangos, todėl šiuo atveju gyventojas negalės pasinaudoti GPMĮ 21 str. 1 d. 5 punkte nustatyta lengvata.

Kristina Laurinavičienė,

Kauno apskrities valstybinės

mokesčių inspekcijos Švietimo

ir konsultavimo skyriaus

vyr.specialistė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.