Keltas – vėl iš Bulgarijos

Per aštuonis mėnesius bus pastatytas naujas keltas, skirtas senajai Smiltynės perkėlai.

Skaitiklis, fiksuojantis tą terminą, įjungtas vakar Smiltynės perkėlai ir Bulgarijos Burgo laivų statyklai pasirašius sutartį.

Naujojo kelto statyba su atplukdymu į Klaipėdą kainuos 12 milijonų litų. Pinigai bus skirti iš valstybės biudžeto.

Iki 52 metrų ilgio greitaeigis keltas turės 1000 arklio galių variklį, keturis sraigtus, sustiprintą ir ledams atsparų korpusą. Jis, kaip teigė Smiltynės perkėlos direktorius Algirdas Žukauskas, galės plaukioti pučiant net ir labai stipriam vėjui.

Bulgarijos Burgo laivų statykla Smiltynės perkėlai statys jau trečiąjį keltą. Naujojoje perkėloje naudojamas keltas „Baltija”, kainavęs 11,6 mln. litų, pastatytas pernai, o 2 milijonais litų mažiau kainavusi „Neringa” pastatyta 2004 metais.

Keleiviniam keltui statyti Smiltynės perkėla skelbė tarptautinį konkursą. Juo susidomėjo septyni pretendentai. Tačiau dokumentus pateikė tik bulgarai ir Klaipėdoje esanti Vakarų laivų gamykla. Pasirinkimą, anot A.Žukausko, lėmė tai, kad vieninteliai bulgarai pateikė reikalaujamą būsimojo kelto techninį projektą.

Naujasis keltas bus skirtas gabenti tik keleiviams, tačiau bus ir aptverta vieta kelti greitosios pagalbos automobiliui.

Keltas priims 800 žmonių. Apatiniame denyje bus įrengtas salonas su kondicionieriais, 200 vietų stovėti ir 100 vietų sėdėti. Viršutiniame denyje bus 250 vietų salonas su tentu, o viduriniame denyje – dar 250 vietų atviras salonas.

Numatoma, kad keltas švartuosis prie krantinės Danės upės žiotyse kairiajame krante prie kruizinio terminalo.

Terminai, kada ten bus įrengta prieplauka, kol kas nenumatyti. Ją turėtų įrengti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

Kelte bus net keturios nuleidžiamos aparelės – po vieną priekyje ir gale ir dvi iš kairiojo borto. Todėl keleiviai vienu metu skirtingais takais galės patekti į laivą ir iš jo išlipti. Numatyta, kad, pastačius naują keltą ,senojoje perkėloje visiškai bus atsisakyta senųjų keltų.

Vidmantas Matutis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.