Nacionalinė mokėjimo agentūra pradėjo pieno ūkių patikras

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) ragina pieno gamintojus vykdyti pieno ūkiams keliamus reikalavimus. NMA, atlikusi beveik 300 pieno gamintojų patikrų, surašė apie 50 administracinės teisės pažeidimų protokolų.
„Didžioji dauguma pažeidimų protokolų buvo surašyti dėl to, kad gamintojai, turintys tiesioginio pardavimo pieno gamybos kvotas, neveda apskaitos žurnalų ar jų nesaugo nustatytą periodą. Tai yra būtina, todėl pieno gamintojai, siekdami išvengti galimų sankcijų, turėtų griežtai laikytis nustatytų reikalavimų”, – sako Vitas Lopinys, NMA direktoriaus pavaduotojas.
V.Lopinio teigimu, apie reikalavimą vesti pieno apskaitos žurnalus pieno gamintojai buvo ne sykį informuoti, pranešant apie jiems nustatytas kvotas, pildant paraiškas naujai ar papildomai kvotai iš rezervo gauti, susitikimų su gamintojais metu. Be to, buvo išleistas ir pieno kvotų turėtojams išplatintas Pieno gamybos kvotų vadovas, kuriame patalpinta visa informacija apie reikalavimus, kurių turi laikytis pieno gamintojai. Šie reikalavimai yra nustatyti Pieno gamybos kvotų sistemos administravimo taisyklėse bei ES teisės aktuose.
Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad tvarkos pažeidimai už Žemės ūkio produktų gamybos, perdirbimo ar tiekimo į rinką užtraukia įspėjimą arba baudą nuo penkiasdešimties iki penkių šimtų litų, o įmonių vadovams – nuo penkių šimtų iki dešimties tūkstančių litų.
NMA pieno ūkių patikras pradėjo praėjusių metų gruodžio mėn. pabaigoje. Patikrų metu tikrinama, kaip gamintojai laikosi Lietuvos bei ES teisės aktuose nustatytų reikalavimų, pavyzdžiui, ar pieno gamintojai gamina ir parduoda jiems priklausančių melžiamų karvių pieną, ar parduoda pieną NMA patvirtintiems pieno supirkėjams, ar gamintojai, turintys tiesioginio pardavimo kvotą ir vykdantys pardavimus, tvarko tiesioginių pardavimų pieno gamybos ir realizavimo apskaitą, ar saugo apskaitos dokumentus ir t.t.

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.