Nauji kino metai prasidėjo optimistiškai

Praėjusią savaitę Lietuvos kino rinka ne tik ruošėsi pirmajam metų savaitgaliui, bet ir suvedinėjo praėjusių metų rezultatus. Jie neturėtų džiuginti nei kino platintojų, nei kino teatrų. 2005-aisiais Lietuvos kino teatruose apsilankė 1,22 mln. žiūrovų (8% mažiau nei 2004-aisiais), o visi demonstruoti filmai surinko 13 mln. litų (8,6% mažiau nei užpernai).

Analizuojant 2005-ųjų metų kino rinkos rezultatus galima įžvelgti žiūrovams optimistinių rodiklių. Praėjusių metų sausio mėnesį žiūrovai vidutiniškai mokėjo po 11,62 Lt už bilietą, o gruodį – jau tik 10,43 Lt. Kino teatrų lankomumas spalio-gruodžio mėnesiais buvo beveik analogiškas atitinkamam 2004-ųjų laikotarpiui, o didžiausias atotrūkis pastebimas balandžio-birželio mėnesiais.

2005-aisiais buvo daug kalbama apie kino teatrų planus užverti duris, bet šviesa buvo išjungta tik „Lietuvos” kino teatre Vilniuje. Tuo tarpu metų pabaigoje Kaune atsidarė 5 salių kino centras, buvo renovuoti abu kino teatrai Šiauliuose.

2005-aisiais Lietuvos kino teatruose įvyko 139 filmų premjeros (12 mažiau nei 2004-aisiais). Pirmą kartą istorijoje žiūrimiausiu tapo mūsų šalyje sukurtas filmas – „Dievų mišką” pamatė 64,3 tūkst. žiūrovų, juosta surinko 604 tūkst. litų. Antroje vietoje įsitaisė „Haris Poteris ir Ugnies taurė” (533,5 tūkst. Lt, 51,6 tūkst. žiūrovų), trečioje – „Visa tiesa apie ryklį” (396 tūkst. Lt, 41,3 tūkst. žiūrovų), ketvirtoje – „Ponas ir ponia Smitai” (360 tūkst. Lt, 32 tūkst. žiūrovų), penktoje – „Zebriukas Dryžius” (356,2 tūkst. Lt, 40,7 tūkst. žiūrovų).

Pirmąjį 2006-ųjų savaitgalį pasiektas pirmasis rekordas. Fantastinis veiksmo filmas „Dienos sargyba” surinko 72,3 tūkst. litų ir tapo geriausiai debiutavusiu rusišku filmu Lietuvoje. Mūsų šalyje „Dienos sargybą” pamatė 5,8 tūkst. žiūrovų ir tai yra geresnis rezultatas nei Estijoje (3,3 tūkst.), bet toli gražu neprilygsta filmo sėkmei Latvijoje (12 tūkst. žiūrovų). „Dienos sargyba” turi daug galimybių pagal pajamas aplenkti pernai rudenį suktą „9-ąją kuopą” (230 tūkst. litų), bet pasiekti kultinio „Sibiro kirpėjo” rezultatą (977 tūkst. Lt.) yra tikrai nerealu.

Neblogai Lietuvoje debiutavo ir romantinė juosta „Mano geriausias meilužis”, kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka Uma Thurman bei Meryl Streep. Tik Vilniuje rodytas filmas sulaukė 1,7 tūkst. žiūrovų ir surinko 21,3 tūkst. litų. Palankių žiūrovų atsiliepimų sulaukianti juosta turėtų sutraukti dar nemažai žiūrovų, juolab, jog romantinių filmų premjeros artimiausiu metu mūsų šalies kino teatruose nėra planuojamos.

Tik viename kino teatre rodytas filmas „Ištikimasis sodininkas” per pirmąjį savaitgalį sulaukė 575 žiūrovų (7 tūkst. litų pajamos). Tris „Auksinių gaublių” nominacijas pelnęs ir pretendentu į „Oskarus” laikomas darbas turėtų sulaukti dar nemažai žiūrovų dėmesio, kadangi tokių į siauresnį ratą orientuotų filmų žiūrimumo laikas būna gana ilgas.

Absoliutų krachą patyrė europietiškas filmas paaugliams „Vila Henrieta”. Austrijoje susukta juosta per savaitgalį sulaukė tik 95 žiūrovų ir net neprasimušė į pajamingiausių savaitgalio filmų Lietuvoje dvidešimtuką.

Ateinantį savaitgalį Lietuvos kino žiūrovų lauks kiek mažesnė dozė premjerų. Savaitės lyderiu turėtų tapti komedija su mūsų šalyje mylimu komiku Jimu Carrey – „Nuotykiai su Diku ir Džeine”. Paskutinis panašaus stiliaus ir kalibro filmas – „Briusas Visagalis” – 2003-ųjų rudenį surinko 615 tūkst. litų. Antroji savaitgalio premjera – Romano Polanskio ekranizuotas klasikinis Čarlzo Dikenso romanas „Oliveris Tvistas”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.