Po koncesijos nutraukimo – mintys apie teismą

Kauno savivaldybės administracijai gali tekti bylinėtis dėl nuostolių padengimo „Rubicon” grupės bendrovei

Kauno miesto tarybos sprendimas stabdyti derybas dėl švietimo įstaigos koncesijos su AB „Rubicon City Service” (RCS) gali padaryti papildomų nuostolių, jeigu privati bendrovė kreiptųsi į teismą. Iki šiol Savivaldybės administracija nė karto nesibylinėjo dėl neįvykusių viešųjų pirkimų.

Bendrovė pretenzijų kol kas nereiškia

Prieš Naujuosius metus Tarybos posėdžio darbą stebėjęs RCS generalinis direktorius Žilvinas Lapinskas iš pradžių „Kauno dienai” teigė, kad, Savivaldybei nutraukus derybas, jokių pasekmių jos nenaudai nebus. „Jeigu mes nutrauktume derybas, turėtume sumokėti 750 tūkstančių litų baudą”, – tuomet sakė jis.

Tačiau pradėjus aiškėti, jog Tarybos nariai rimtai nusiteikę nutraukti koncesijos procesą, Ž.Lapinskas pridūrė, kad tokiu atveju RCS patirtų žalą. „Du mėnesius 15 mūsų žmonių dirba prie šio projekto. Manau, kad mūsų žala būtų didesnė nei 750 tūkst. litų”, – sakė jis. Ž.Lapinskas teigė, kad RCS negalėtų turėti jokių pretenzijų miestui, jeigu Taryba nepritartų parengtam koncesijos sutarties projektui.

„Analizuojame situaciją, kai padarysime išvadas, savo sprendimą paskelbsime”, – vakar sakė „Rubicon group” komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas.

Gąsdinančios sumos

Minėto posėdžio metu iš Tarybos narių pasigirdo balsų, kad miestas turės sumokėti mistinius 2 milijonus litų, jei nutrauks derybas. Paskui minėtos sumos, siekiančios 1 milijoną ir 150 tūkstančių.

Aktyviai koncesijos procesui pasipriešinusios konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas sakė taip ir nesupratęs, kodėl buvo pradėtos skelbti įvairios sumos, kurias neva turėtų sumokėti Savivaldybė, nutraukusi derybas.

„Dar lapkritį administracijos direktorius Giedrius Buinevičius sakė, kad Savivaldybė neturės jokių nuostolių, jeigu bet kada nutrauks procesą. Tačiau buvo bandoma įbauginti Tarybos narius, kad teks sumokėti baudas”, – sakė jis. A.Kupčinskas mano, kad RCS galėtų pareikalauti padengti nuostolius dėl pasirengimo šiam konkursui. „Tikiuosi, kad šios bendrovės darbuotojai po užsienius lėktuvais neskraidė, todėl išlaidos nebus milžiniškos. Jas jie galėtų bandyti prisiteisti per teismą”, – mano A.Kupčinskas. Savivaldybė kol kas išleido 250 tūkstančių litų konkurso sąlygų rengimui.

Gali kreiptis į teismą

Pasikalbėti su derybų komisijos vadovu G.Buinevičiumi, kuris atostogauja, nepavyko. Komisijos narys, Viešųjų pirkimų ir privatizavimo skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas sakė, kad iki šiol nebuvo nė vieno atvejo, kad viešųjų pirkimų dalyvis pareikalautų atlyginti išlaidas dėl pasiūlymo parengimo.

„Niekas nekompensuotų tokių išlaidų. Tačiau RCS visą vasarą važinėjo po mokyklas, skaičiavo, rengė dokumentus. Dabar be aiškių motyvų procesas nutraukiamas. Politiniai motyvai? Tai reiškia, kad praktiškai nėra jokių motyvų. Jeigu būtų reikalaujama padengti pasiūlymo rengimo išlaidas, teoriškai galima gražiuoju sumokėti. Tačiau kuo remiantis mes galėtume mokėti, jeigu nėra jokių sutarčių? Liktų vienas kelias – teismas. Pagal įstatymus, RCS galėtų kreiptis į teismą dėl išlaidų kompensavimo”, – teigė R.Mačikėnas.

Jis mano, kad Taryba turėjo palaukti, kol derybų grupė būtų pateikusi sutarties projektą. „Jei Taryba jam nepritartų, derėtumėmės su kitu konkurso dalyviu. Jeigu su juo pasiektume geresnį rezultatą nei su pirmuoju dalyviu, sutarties projektą vėl teiktume Tarybai. Jeigu antrojo dalyvio pasiūlymas nebūtų geresnis, viskas baigtųsi”, – aiškino R.Mačikėnas.

„Nors gal ir gerai, kad dabar Taryba taip nutarė. Nes jeigu vėliau be jokių komentarų būtų sutartis nepriimta, būtų gaila derybų komisijos narių laiko”, – svarstė valdininkas.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.