Vyskupas – vėl naujakurys

Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas antrąkart per ketverius metus gyvena įkurtuvių nuotaikomis. Neseniai jis įsikėlė į gražiai suremontuotus namus Katedros gatvėje 10a.

Senas medinis namas, pastatytas prieš septynis dešimtmečius, visą tą laiką nebuvo matęs rimtesnio remonto.

Sovietmečiu jame buvo įsteigti Panevėžio pionierių namai, vėliau dalyje pastato buvo įrengti gyvenamieji kambariai dvasininkams, kurį laiką jame glaudėsi katalikiškoji organizacija „Caritas”.

„Medinis namas buvo visiškai prastas, apatiniai rąstai supuvę, viena siena visiškai sutrūnijusi, teko daug ką pakeisti”, – „Panevėžio rytui” sakė Jo Ekscelencija 67 metų J.Kauneckas.

Visai šalia Kristaus Karaliaus katedros esantys vyskupo namai dabar yra erdvūs ir patogūs gyventi.

Buvo sustiprinti ir paaukštinti namo pamatai, jis apkaltas dailiomis medinėmis lentelėmis, apskardintas, sudėti plastikiniai langai.

Vyskupo namai šilumą ir karštą vandenį gauna iš bendrovės „Panevėžio energija”, nes šis pastatas nuo senų laikų buvo šildomas centralizuotu būdu ir prijungtas prie miesto šilumos tinklų.

Didelis namo kiemas ir takai iki pat automatiškai valdomų ir nuotolinio pasikalbėjimo įrangą turinčių vartų išgrįsti trinkelėmis. Taip pat medinėmis lentelėmis apkaltame atskirame pastate įrengti du garažai.

Ne vieną šimtą tūkstančių litų kainavusio remonto lėšos dabar yra skaičiuojamos.

„Iki sausio vidurio turime visas vyskupo namų remonto išlaidas suskaičiuoti ir pateikti ataskaitą kunigams”, – sakė vyskupas J.Kauneckas.

Praėjusių metų pabaigoje Panevėžio vyskupija turėjo rūpesčių dėl nekilnojamojo turto. Buvo ieškoma pirkėjo seniesiems vyskupo namams J.Žemgulio gatvėje.

Redakcijos žiniomis, iš pradžių skelbimuose buvo nurodoma 350 tūkstančių litų suma, vėliau per vieną vietinę televiziją buvo skelbiama, kad šios valdos kaina yra 400 tūkstančių litų.

Vyskupas J.Kauneckas nenorėjo įvardyti, už kokią sumą pavyko parduoti senąjį pastatą. Jo Ekscelencijos teigimu, visi gauti pinigai buvo panaudoti naujųjų vyskupo namų remontui.

Senieji vyskupo namai buvo apie pusantro šimto kvadratinių metrų ploto. Jame buvo keturi gyvenamieji kambariai, holas su laiptine, koridorius, rūsys, šildomi garažai. Tačiau šie namai jau buvo ankštoki, reikalavo nemenko remonto.

Pasak vyskupo J.Kaunecko, iš pradžių namas J.Žemgulio gatvėje buvo mažesnis, bet ilgainiui pristatytas antras aukštas, pastatas praplėstas į plotį, įrengtas rūsys.

Kiek daugiau nei prieš dvejus metus vyskupija pardavė ir seną medinį trijų kambarių kurijos pastatą toje pačioje J.Žemgulio gatvėje. Apie tris dešimtmečius šiame name veikusi kurija 2004 metų sausio pradžioje buvo perkelta į suremontuotas patalpas Upytės gatvėje 3.

Tuo pačiu metu Marijonų gatvėje vyskupo J.Kaunecko iniciatyva buvo atidarytas vyskupijos sielovados centras, įrengtas daugiausia už užsienio rėmėjų lėšas.

J.Kaunecką Panevėžio vyskupu popiežius Jonas Paulius II paskyrė prieš ketverius metus. Dvasininkas į gimtąją Aukštaitiją sugrįžo gyventi iš Telšių.

Vilma Kairienė

„Panevėžio rytas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.