Turinas olimpiadai pasiruošęs. Lietuviai – 30-70 vietoms ir medaliui

Legendinio automobilio „Fiat” ir „Martinio” tėvynėje – Turine pastatytas specialus laikrodis šiandien rodo, kad iki čia prasidėsiančių 20-ųjų Žiemos olimpinių žaidynių liko 32 dienos. Nepriklausomos Lietuvos sportininkams tai bus jau 4-oji žiemos olimpiada, tikimasi, kad lietuviai Italijoje iškovos medalių, kurių iki šiol nebuvo.

2006-ųjų Turino žiemos olimpinės žaidynės į šalies istoriją įeis kaip 3-as tokio masto sporto renginys ir didžiausias nuo nuo pat senovės Romos laikų. Vienintelė, Italijoje iki šiol vykusi žiemos olimpiada, buvo surengta lygiai prieš 50 metų Kortinos di Ampeco mieste. 1960 metais sostinėje Romoje vyko vasaros žaidynės.

Priešistorė

Tapti 2006-ųjų žiemos žaidynių sostine pretendavo Suomijos sostinė Helsinkis, Vokietijos miestelis Krangenfurtas, Poprad-Tatrai esantys Slovėnijoje. Lietuvių kaimynai lenkai siūlė Zakopanės, žiemos sporto populiarumu garsėjanti Šveicarija – Siono, Italija – Turino miestų kandidatūras.

Kai 1999-ųjų liepą Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nariai slaptame balsavime nutarė, kad 20-osios žaidynės vyks Turine, šio miesto gyventojai iš džiaugsmo dėkojo viešpačiui, šventė ir subruzdo ruoštis. Ir ruošiasi iki šiol.

Iš karto po to, žaidynių organizavimui buvo įkurta privati, pelno nesiekianti organizacija TOROC.

Trečias pagal dydį Italijos miestas Turinas vasario 10-26 dienomis priims į žiemos olimpines žaidynes atvyksiančius 2,5 tūkst., sportininkų, dar antra tiek juos lydinčių trenerių bei delegacijos narių, kelis šimtus teisėjų ir 10 tūkst., spaudos atstovų desantą. Žiemos sporto šakų sirgalių tikimasi sulaukti dešimtis kartų daugiau.

Dar prieš pusantrų metų, per Turino olimpiados simbolių – sniego gniūžtės Nevės ir ledo gabalo Glico – pristatymą, olimpiados organizatoriai sulaukė kritikos už tai, kad per vėlai pradėjo sportininkų, rėmėjų ir kitų svečių apgyvendinimui skirtų namų statybas. Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Žakas Rogas šeimininkus paragino juos neatidėlioti darbų iki paskutinės minutės.

Tuomet TOROC vadovas Valentinas Kasteljanis pažadėjo viską padaryti laiku, nors dėl IOC ir Italijos vyriausybės vadovų spaudimo 2004-ųjų lapkričio pradžioje per plauką neatsistatydino.

Varžybos – už 100 km

Mieste per tą laiką išdygo nauji viešbučiai, sporto kompleksai, olimpinis kaimelis, žurnalistų centras. Tam, kad kiekvienas norintis kaip galima greičiau nusigautų stebėti mėgstamų varžybų, mieste pakeista viešojo transporto sistema. Iš viso žaidynių pasiruošimui išleista 1,36 mlrd., eurų.

3-ajame praėjusio šimtmečio amžiuje statytas „Comunale” stadionas, kuriame treniruojasi vietos futbolo komanda „Juventus” po rekonstrukcijos tapo olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijų vieta, o beveik pusę amžiaus mieste stovinčiuose parodų rūmuose po remonto vyks dailiojo čiuožimo pasirodymai, kuriuos galės stebėti 9 tūkst., žiūrovų. Pietinėje Turino dalyje iškilo ištisas kvartalas – olimpinis kaimelis, spaudos centras, ovalo formos greitojo čiuožimo bei ledo ritulio arenos.

Tačiau dėl 84 medalių komplektų olimpiečiai varžysis ne tik pačiam Turine, bet ir dar šešiose provincijos savivaldybėse. Artimiausia jų – 50, o tolimiausia – per 100 km., nuo miesto centro.

Netoli Prancūzijos sienos, prie pat Alpių kalnų esančioje Bardonečijoje, kurią nuo Turino skiria per 100 km., vyks snieglenčių sporto rungčių varžybos, miestelyje taip pat pastatytas olimpinis kaimelis. Cezanoje pastatytos beveik 1,5 km., ilgio bobslėjaus trasos, miestelio apylinkėse vyks biatlono varžybos, o netoli, Sauza de Olkse, – greitojo šliuožimo ir šuolių su slidėmis rungtys.

Dar vienas olimpinis kaimelis yra Sestrierėje – miestelyje, kuriame vyks visos kalnų, o Pragelate – visos laisvojo slidinėjimo varžybos.

Pinerolo miestelis iš visų vietovių, kuriose vyks varžybos, nuo Turino nutolęs mažiausiai – pusšimtį kilometrų, jame bus surengtas žaidynių kerlingo turnyras.

Beje, visos sporto bazės jau išbandytos – čia buvo rengiamos draugiškos varžybos, kiti žiemos sporto turnyrai. Po olimpiados jose dar vyks parolimpinės žaidynės.

Tiesa, sportininkams, kurie gyvens Turine esančiame olimpiniame miestelyje, nuo laikinų namų iki varžybų vietos autobusais teks keliauti 1,5 – 2 valandas.

Kaimynams padės gražuolės

TOROC pasistengė ir dėl miestą užplūsiančių žiemos sporto sirgalių.

Olimpiados organizacinis komitetas specialiai žaidynėms įkūrė informacijos centrą, atvykėliams išleido informacines knygeles, kurios padės orientuotis mieste, rasti muziejų, bažnyčią, viešbutį, restoraną ar kitus objektus.

Susipažinti su olimpiados rungtynių tvarkaraščiais, transporto sistema ir kita, turistams aktualia informacija galima ir organizatorių internetiniame tinklapyje – čia galima pamatyti ne tik Turino apylinkių žemėlapį, bet ir kaip nusigauti iki jų, paskaičiuoti kiek laiko užtruks kelionė.

Be to, mieste dirbs 20 tūkst., savanorių.

Mūsų kaimynai rusai savo tautiečiams užduotis palengvino dar labiau – Italijoje įkūrė rusų informacijos centrą, kuris bendradarbiaus su žaidynių organizatoriais ir veiks iki olimpiados pabaigos. Turino bei Milano oro uostuose kiekvieną rusakalbį pasitiks žavios merginos ir palydės juos iki artimiausio informacijos centro filialo.

Lietuviams, kaip žinoma, rusų kalba nesvetima, todėl vos išlipę iš lėktuvo jie gali tikėtis gražuolių iš pagalbos.

Tačiau lietuviai nėra dideli žiemos sporto gerbėjai ir miniomis į Turiną kol kas neskuba. „Vakarų ekspresui” didžiausiose šalies kelionių agentūrose pasidomėjus tokių išvykų, paaiškėjo, kad iki šiol niekas žaidynėmis nesidomėjo, todėl kelionės į jas neorganizuojamos.

Tiesa, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto misijos „Turinas 2008” vadovė Vida Vencienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad būrelis žiemos sporto aisrtuolių į Turiną vyks kartu su olimpine rinktine.

Lietuvių užduotys – realios

Paklausta apie olimpiados organizavimą misijos vadovė atsakė priekaištų neturinti. Jos manymu, tai bus geriausios žiemos žaidynės istorijoje.

„Pirmą kartą sportininkams skirti net 3 olimpiniai kaimeliai. Tai rodo, kad organizatoriai dėl dalyvių pasistengė kaip reikiant, mes jiems priekaištų neturime”, – sakė buvusi olimpinė čempionė.

Į Turiną vyks 7 Lietuvos sportininkai, o visą šalies delegaciją sudaro 18 žmonių. Pasidomėjus ar slidininkų ir biatloninkų tikslai ne per kuklūs – 30-70 vietos, V. Vencienė suabejojo, ar olimpiečiai gali užimti aukštesnes vietas.

„Žinoma, įmanoma, kad jie pateks tarp 20 ar net 10 geriausiųjų. Tai būtų stebuklas”, – sakė ji.

Misijos vadovė pabrėžė, kad šie sportininkai jauni ir treniruojasi ne pačiomis geriausiomis sąlygomis, ir sakė, kad 2010-aisiais Vankuveryje vyksiančioje olimpiadoje jiems bus keliamos kur kas rimtesnės užduotys.

„Žinau, kad po olimpiados dėl savo rezultatų sulauksime aršios tautiečių kritikos. Tačiau į žaidynes bet kurie sportininkai kvietimų negauna – reikia įvykdyti tam tikrus normatyvus. Džiugu, kad lietuviai juos įvykdė”, -sakė V. Vencienė.

Viliamasi, kad pirmuosius žiemos olimpinių žaidynių medalius nepriklausomos Lietuvos istorijoje iškovos dailiojo čiuožimo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiasko, kuriems ši olimpiada – jau penkta.

Valdas Pryšmantas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.