Per sesiją dreba ir fuksai, ir magistrantai

Aukštosiose mokyklose prasidėję egzaminai jau parklupdė dalį būsimųjų specialistų

Po švenčių universitetų darbo ritmas gerokai pasikeitė: užsiėmimai laikinai nevyksta, dėstytojus studentai mato tik sėdę prieš juos prie egzaminų stalo. Perpildytos skaityklos, iki paryčių bendrabučiuose negęstančios šviesos, nerimas po žinių patikrinimo laukiant dėstytojų nuosprendžio – visa tai vykstant sesijai gerai pažįstama ir pirmakursiams, ir jau studijas bebaigiantiems diplomantams.

Prieš egzaminą pritrūko laiko

Kauno technologijos universiteto (KTU) Statybos ir architektūros fakulteto skaitykloje per sesiją sunku rasti laisvą vietą. Ypač didelė apgultis buvo prieš šventes, vykstant įskaitų savaitei.

Pirmo kurso magistrantės Kristina Milvidaitė ir Ineta Garbaliauskaitė net sukaitusios sukosi prie dauginimo aparato – kopijavo joms reikalingus tekstus. Už kiekvieną mažesnio formato lapą teko mokėti po 10 ct., o už didesnį – po 20 ct. Merginos sakė, kad šitaip atsišviesdamos knygas ar paskaitų konspektus, kuriuos kartais duoda ir dėstytojai, jos išleidžia nemažai litų. Jei reikia pasidauginti brėžinius, tenka ieškoti kito spausdintuvo ir mokėti dar brangiau.

„Jau išlaikėme ergonomikos egzaminą, liko dar penki, – sakė būsimosios architektės. – Per penkerius metus prie egzaminų pripratome, didelės baimės nejaučiame”. Tačiau merginos neslėpė: joms norėjosi daugiau laiko pasirengti pirmajam sesijos egzaminui, nes jį laikė tuoj po švenčių.

Būrelis neakivaizdininkų prie vienos auditorijų laukė dėstytojo, pas kurį rengėsi laikyti rinkodaros egzaminą. Ramunė Puidokienė ir Asta Magelinskiene teigė į egzaminus važinėjančios iš Marijampolės, bendrabučio neprašo. Jų bendramokslis Darius Liutkus egzaminų laikyti atvyksta net iš Naujosios Akmenės. Neakivaizdininkams, sakė studentai, mokytis nelengva, nes reikia derinti darbą su studijomis, daug dirbti savarankiškai. Ne visada ir darbdaviai noriai išleidžia į sesijas.

Neišlaikė beveik pusė

Telekomunikacijų ir elektronikos fakulteto trečiakursiai, būsimieji elektronikos inžinieriai, buvo apgulę auditoriją, kurioje egzaminavo docentas Vaidas Dzenkauskas. Prieš egzaminą kiekvienas savaip vijo baimę: vieni vartė užrašus, kiti bandė juokauti ar susikaupę paprasčiausiai tylėjo. „Laikome labai kieto dalyko – diskretinės elektronikos – egzaminą. Bijome, nes kursas buvo labai platus, reikėjo atlikti nemažai laboratorinių darbų, – pasakojo grupės seniūnė Vitalija Liktoraitė. – Ne visiems pasisekė, tad egzamino laikyti jie negali”.

Studentai Rima Kalinkina ir Marius Saukevičius pasiguodė, kad per semestrą nebuvo nė vieno kolokviumo, per kurį būtų galėję atsiskaityti už dalį kurso. „Dabar teko įveikti pusmečio medžiagą, kurią dėstė 3 dėstytojai. Visų reikalavimai skirtingi, bijome suklupti”, – sakė trečiakursiai. Kad šis egzaminas iš tiesų kietas riešutas, parodė rezultatai – iš 37 studentų šio egzamino neišlaikė 16. Tie, kuriems nepasisekė, vieną kartą egzaminą galės perlaikyti nemokamai. Vėliau už perlaikymą teks mokėti 38 litus.

Dėstytoja mokė susikaupti

Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA) studentams kol kas – įskaitų metas, egzaminai jiems prasidės kitą savaitę. Sporto biomedicinos fakulteto trečiakursės, būsimosios kineziterapeutės Lina Žalūdaitė, Neringa Žemaitytė ir Aušra Mereckaitė, kurias kalbinome prieš specialybės įskaitą, buvo nusiteikusios optimistiškai. Bet prisipažino egzaminų labai bijančios. „Net sutikdamos Naujuosius metus negalėjome atsipalaiduoti. Vis rūpėjo artėjanti sesija”, – sakė merginos, neslėpdamos, kad dabar miega tik po 4-5 valandas. Labiausiai trečiakurses baugina sporto fiziologijos ir bendrosios patologijos egzaminai.

Kineziterapijos kursą dėsčiusi docentė Vilma Dūdonienė studentes ramino, patarė joms gerai pailsėti, prisiminti tai, ką išmoko per semestrą. „Šito turėtų neužmiršti ir visi egzaminus laikantys studentai. Sesijos ateina ir praeina, svarbu mokėti susikaupti ir pasitikėti savo jėgomis”, – sakė docentė.

Medikai egzaminuojami kitaip

Kauno medicinos universiteto kai kurių fakultetų studentai egzaminus laiko kiek kitaip nei jų bendraamžiai kituose universitetuose. „Tokia jau mūsų studijų specifika – atsiskaitome kiekvieną mėnesį, iš karto būname įvertinti, – pasakoja Medicinos fakulteto antrakursė Eglė Bardanovaitė. – Tad žodis „sesija” mums nėra toks baisus kaip kitiems, nereikia mokytis visko iš karto”. Eglė aukštais balais išlaikė abu – histologijos ir anatomijos – egzaminus. Būsimoji gydytoja, atvykusi studijuoti iš Kupiškio, džiaugėsi, kad po šios sesijos ir toliau gaus stipendiją.

Slaugos fakulteto pirmakursei Oliai Pantiuchovai gerai pasisekė visi 5 egzaminai. „Labai sunkaus nebuvo nė vieno, už visus gavau devintukus ir dešimtukus, – sakė Olia. – Įdomiausia buvo rengtis filosofijos egzaminui”. Mergina iki šiol už studijas mokėjo 500 litų, dabar, gerai išlaikiusi egzaminus, tikisi patekti tarp tų, kurie nemoka nieko. Slauga, neslėpė studentė, nėra ta specialybė, į kurią labiausiai norėjosi įstoti. „Bandžiau laimę į Medicinos fakultetą Vilniaus universitete, bet pritrūko balų”, – pasakojo Olia.

Pirmakursiai, būsimieji kineziterapeutai Akvilė Aleksejevaitė, Justas Kusak, Ingrida Mockienė, sėkmingai išlaikę pirmosios pagalbos egzaminą, dabar rengiasi dar dviem. „Pirmoji sesija – pati baisiausia. Daug kas netikėta, dar neįveikėme egzaminų baimės. Vėliau gal priprasime”, – sakė Akvilė ir Ingrida.

Aldona Kibirkštienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.