Kondoliza Rais paragino Rusiją elgtis atsakingiau

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezza Rice) paragino Rusiją dujų konflikte su Ukraina elgtis atsakingiau. Šis konfliktas, pramintas naujuoju šaltuoju karu, kelia grėsmę dujų tiekimui į Europą. Jis jau sulaukė neigiamos reakcijos iš tarptautinės bendruomenės, praneša AFP.

K. Rais pareiškė, kad „taip reikalai netvarkomi”. „Jei jūs sakote, kad norite būti atsakingas pasaulinės ekonomikos dalyvis, turite žaisti pagal jos taisykles”, – pabrėžė Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė.

K. Rais pavadino „ironišku” tai, kad dujų konflikto kulminacija sutapo su Rusijos pirmininkavimo „Didžiajame aštuonete” pradžia. „Rusijai, mėginančiai parodyti save esant atsakinga energijos tiekėja, tai buvo nelabai gera savaitė”, – patikslino K. Rais.

Ji išreiškė viltį, kad Maskva gerai suvokia, jog politiniai motyvai, dėl kurių buvo nutrauktas dujų tiekimas Ukrainai, tarptautinės bendruomenės yra vertinami neigiamai.

Sausio 1 dieną Rusija buvo nutraukusi dujų tiekimą į Ukrainą po to, kai Kijevas atsisakė už 1000 kubinių metrų mokėti ne 50, o 230 dolerių. Vėliau, sausio 4 dieną, buvo pasiektas kompromisas. Pagal naują susitarimą už 1000 kubinių metrų Ukraina mokės Rusijai 95 dolerius.

Parengta pagal užsienio spaudą

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.