Bemiegė pareigūnų naktis ieškant trečioko

Vakar naktį skubiai iš miegų pakelta dalis nuo tarnybos laisvų Kauno policijos pareigūnų. Apie pusę trijų nakties gautas pranešimas apie dingusį dešimtmetį A.Stulginskio vidurinės mokyklos trečioką.

Aliarmas kilo dėl to, kad tai buvo pirmas kartas, kai šis į Dainavos policijos nepilnamečių rizikos grupę dėl priklausomybės kompiuteriniams žaidimams įrašytas mažametis negrįžo į namus pernakt.

Stažas – keleri metai

Ši liguista trečioko priklausomybė paaiškėjo prieš metus per policijos reidą į Kauno kompiuterių salonus. Tada berniukas užkluptas kompiuterinėje pamokų metu.

Tačiau yra duomenų, kad šio mažamečio stažas vos ne kasdien kiurksant prie kompiuterio – jau keleri metai. Manoma, kad šiuo pražūtingu virusu jis užsikrėtė vos pradėjęs lankyti mokyklą. Mama teigia veltui jį vedusi net pas psichologą.

Po minėto reido ji vis dažniau ėmė kreiptis į policiją dėl sūnaus dingimo iš namų. Iš mažamečio mamos pareigūnai teigia sužinoję ir kaip jis prasimano pinigų vis labiau stiprėjančiai savo pražūtingai aistrai, kai ši, ir taip sunkiai besiversdama, jų sūnui neduodanti.

Be kompiuterinių žaidimų negalintis gyventi trečiokas pradėjo elgetauti prie prekybos centrų bei bankomatų. Pernai dėl pamokų nelankymo jis paliktas antrus metus kartoti trečios klasės kurso.

Įtarimai, kurių nepavyksta įrodyti

Praėjęs antradienis buvo eilinė diena, kai dešimtmetis vėl neatsilaikė prieš savo pražūtingą aistrą. Apie penktą vakaro išleidusi sūnų kieman, iki pirmos nakties mama dar jo laukė. Tiesiog tai buvo riba, kurios jis dar nebuvo peržengęs, kai užsibūdavo kompiuterinėje.

Naktį tarnybon skubiai iškviesti pareigūnai teigia pervažiavę visas Dainavos mikrorajono kompiuterines. Pagal jų turimą informaciją, kurios nepavyksta įrodyti, kai kuriose miesto kompiuterinėse už dešimties litų mokestį nepilnamečiams leidžiama pasilikti pernakt. Kadangi tai nelegalu, mažieji kompiuteroholikai patalpoje užrakinami.

Nepavyko šios prielaidos įrodyti ir vakar naktį. Visos Dainavos policijos komisariato apvažiuotos kompiuterinės rastos užrakintos ir aklinai užleistomis žaliuzėmis.

Elgeta sučiuptas su įkalčiais

Paryčiais prie dingusio dešimtmečio paieškų prisidėjo ir Vyriausiojo policijos komisariato kriminalistai.

Dingęs trečiokas rastas tik vakar prieš vidurdienį. Jis pastebėtas elgetaujantis prie prekybos centro „Iki” P.Lukšio gatvėje.

Dainavos policijos ekipažas, kuriame buvo ir dešimtmečio mama, atvyko į kolegų nurodytą vietą, prapuoleniui jau keičiant buvimo vietą. Už per valandą suelgetautą litą jis buvo nusipirkęs dvi bandeles ir traukė ieškoti geresnės vietos savo planams įgyvendinti.

Dešimtmečio teigimu, jis gali elgetauti visur, išskyrus „Saulėtekio”, prie kurio gyvena, prieigas, nes dar gėdijasi pažįstamų.

Atvežtas apklausai į policiją trečiokas neslėpė, kad jam pavyko prisielgetauti ir išvakarėse. Kur, dešimtmetis atsisako nurodyti: „gerų vietų” jis neišduoda.

Už surinktus pinigus tą vakarą spėjo pažaisti net dviejose kompiuterinėse, kurias taip pat linkęs laikyti paslaptyje.

Komplikacijų būna įvairių

Tačiau, pareigūnų įsitikinimu, berniukas linkęs nuslėpti pačią esmę – kur praleido naktį. Trečiokėlis bandė policininkus įtikinti, kad vakare skubėjęs namo, tačiau lydėdamas draugą, nikstelėjo koją, dėl to nebegalėjo toliau eiti ir buvo priverstas pernakvoti laiptinėje.

Tačiau pareigūnai net neabejoja, kad dešimtmetis užsižaidė kažkurioje kompiuterinėje pernakt.

Ar jis pernakt niurksojo prie kompiuterių vienas, ar su draugais, kuriems – taip pat žiemos atostogos, neaišku. Dėl nepilnamečių dingimo iš namų vakar naktį daugiau niekas į Kauno policiją nesikreipė, tačiau, pareigūnų duomenimis, kai kurie mažamečiai užsibūna kompiuterinėse pernakt ir su tėvų žinia.

Džiaugdamiesi, kad dešimtmetį pavyko rasti sveiką ir gyvą, Dainavos policininkai vakar prisipažino, jau nebežinantys, kaip spręsti vis aktualesne tampančią mažamečių priklausomybės nuo kompiuterinių žaidimų problemą. Jų akiratyje jau yra ir šia pražūtinga liga sergančių septynmečių.

Kai kuriais atvejais ši liguista aistra jau virto vagiliavimu. Tėvams nebeduodant pinigų, be skrupulų iškraustomos jų piniginės arba patuštinamos šeimos santaupos.

Nauja narkotikų atmaina

Pasak pareigūnų, vienintelė bausmė, kurią jie gali taikyti, bandydami kovoti su šia pražūtinga mažamečių priklausomybe, bausti jų tėvus už vaikų nepriežiūrą. Tačiau pastarieji į policiją kreipiasi pagalbos.

Jokio panašaus įstatymo, pavyzdžiui, į draudimą pardavinėti alkoholį iki aštuoniolikos metų, kuris būtų taikomas kompiuterinių savininkams, nėra. Lieka apeliuoti į jų sąžinę, kas ir daroma.

Tačiau pokalbiai su kompiuterines įsteigusiais verslininkais naudos neduoda arba šie, reidų metu užklupus pas juos iš pamokų pabėgusius nepilnamečius, tikina, kad klientai juos paprasčiausiai apgavę, prikūrę įvairiausių istorijų, kodėl buvo paleisti iš pamokų.

Deja, pareigūnų pastebėjimu, nemažiau išradingi ir patys kompiuterinių savininkai, prisigalvojantys įvairiausių akcijų, kaip pritraukti į savo salonus kuo daugiau gana lengvai pažeidžiamų mažamečių. Pastarajai kartai kompiuterinės – tai nauja narkotikų atmaina.

Greta Čižinauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.