Bastionų gatvė – istorinė

Buvusio tabako fabriko teritoriją kirsianti ir Bangų bei Danės gatves sujungsianti magistralė bus pavadinta Bastionų gatve.

Šį vardą suteikti dar nenutiestai gatvei Įžymių žmonių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijai pasiūlė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

Greta to, gatvei jis siūlė kitą – Malūnų – pavadinimą, bet su juo nesutiko kai kurie komisijos nariai, pareiškę, kad gali atsirasti painiavos, nes mieste yra Malūnininkų gatvė. Komentuodamas Bastionų gatvės pavadinimą, J. Genys pastebėjo, kad 1627-1629 metais miestas buvo pradėtas juosti olandiško tipo įtvirtinimais. Buvo supilti maždaug 3,5 m aukščio pylimai ir bastionai („bastionas” – išsikišusi tvirtovės sienos dalis, iš kurios tvirtovė ginama sparnine ugnimi), aplink kuriuos iškasti grioviai – fosos. Darbai buvo baigti XVII a. pabaigoje – XVIII a. pradžioje. Kadangi miestą iš rytų ir pietų pusių apjuosė bastioniniai įtvirtinimai, iš šiaurės saugojo Naujoji Danės upė, todėl patekti į miestą galima buvo tik pro trejus – Tilto, Kūlių, Malūnų – vartus. Pastarieji du buvo įrengti po žemių pylimu.

XVIII a. antroje pusėje reikšmę praradę miesto įtvirtinimai imti griauti, grioviai užpilti žemėmis. XX a. išliko vos keli sudėtingos įtvirtinimų sistemos fragmentai.

Šiandien geriausiai miesto įtvirtinimų vaizdas atsiskleidžia nuo Turgaus gatvės gale esančių bastionų. Iš čia matyti ir apsauginis griovys ir vienintelis išlikęs ravelinas (trikampio formos statinys prieš tvirtovės griovį tarp bastionų). 1994-1997 metais gynybinių įtvirtinimų liekanos buvo restauruotos. Projekto autorius – architektas Vytautas Šliogeris.

Kadangi naujoji magistralė bus tiesiama palei gynybinių įtvirtinimų liekanas – šią vietą klaipėdiečiai vadina Jono kalneliu, ir komisija, ir politikai sutarė, kad Bastionų pavadinimas jai geriausiai tiks.

Žemės sklypų Bangų g.7, Gluosnių g.8 ir juos supančios teritorijos detaliojo plano rengėjai sukūrė maketą, kaip ateityje turėtų atrodyti planuojama teritorija ir kokie objektai atsiras šalia ją kertančios Bastionų gatvės. Kadangi naujoji gatvė atsiras bendrovei „Kretingos grūdai” dabar priklausančioje teritorijoje, šiai bendrovei bus suteikti žemės sklypai abipus gatvės. Vienoje pusėje numatoma statyti administracinius pastatus, kitoje, – arčiau Bangų gatvės, gyvenamąjį kvartalą.

Teritorijų planavimo specialistai tikisi, kad, nutiesus Bastionų gatvę ir naują tiltą per Danę, sumažės transporto srautai Tiltų gatve.

Aušra Lukauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.