Kodėl Naujuosius metus švenčiame sausio 1–ąją?

„Laimingų Naujųjų metų!” Šį palinkėjimą girdėsime dar keletą savaičių po Naujųjų sutikimo. Tačiau kodėl būtent sausio 1-ąją pradedame skaičiuoti Naujuosius metus?

Senovės Naujieji metai

Naujųjų metų šventimas yra seniausia šventė. Teigiama, kad Babilone Naujieji metai buvo švenčiami jau prieš 4000 metų. 2000 metų prieš Kristaus gimimą Naujieji metai prasidėdavo po pirmosios mėnulio jaunaties po pavasario lygiadienio.

Logiškai mąstant, pavasario pradžia yra tinkamiausias metas pradėti Naujuosius metus, nes tai atgimimo, naujo derliaus sodinimo ir sužydėjimo metas. Sausio 1-oji neturi nei astronominės nei agrokultūrinės prasmės. Tai visiškai sutartinis pasirinkimas.

Babiloniškųjų Naujųjų metų sutikimas tęsdavosi 11 dienų. Kiekviena diena buvo švenčiama vis kitaip, ir tvirtai galima teigti, kad šių dienų naujametinių išvakarių šventimas visiškai nublanksta.

Romėnai tęsė tradiciją Naujuosius metus švęsti kovo pabaigoje, tačiau skirtingų imperatorių reguliuojamas kalendorius pradėjo nebesutapti su saule. Tuomet Romėnų senatas 153 metais prieš Kristaus gimimą nusprendė nebegrąžinti kalendoriaus į ankstesnę padėtį, bet sausio 1-ąją paskelbti Naujųjų metų pradžia. Tačiau reguliavimas tęsėsi iki Julijaus Cezario laikų, kol 46 metais nusistovėjo Julijaus kalendorius. Vėl buvo nuspręsta Sausio 1-ąją pripažinti Naujųjų metų pradžia. Tačiau pagal šį kalendorių XVI a. susidarė apie 10 parų skirtumas. Tada, 1582 m., siekiant sureguliuoti atsilikimą tarp skaičiuojamojo ir astronominio laiko, popiežiaus Grigaliaus pavedimu buvo įgyvendinta Julijaus kalendoriaus reforma ir iki šių dienų metus skaičiuojame pagal Grigaliaus kalendorių, o sausio 1-ąją, kaip Naujų metų pradžią pasitinkame su švytinčiais garsiais fejerverkais, laikrodžių dūžiais, putojančio šampano taurėmis…

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.