Dėl turtinių įnašų apmokestinimo

Gyventojas įsigyja išleidžiamas vieneto akcijas, kurių vertę apmoka turtiniu įnašu (nekilnojamuoju turtu), t. y. gyventojas vieneto nuosavybėn perleidžia nekilnojamąjį turtą ir už tokį perleidimą gauna akcijų.

Ar šiuo atveju bus laikoma, kad gyventojas gavo pajamų, ir jei taip, tai kokios rūšies yra šios pajamos ?

Vadovaujantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (GPMĮ) nuostatomis, šiuo atveju yra laikoma, kad gyventojas gavo nekilnojamojo turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamų (natūra).

Kaip nurodytu atveju apmokestinamos gyventojo gautos nekilnojamojo turto perleidimo kito asmens nuosavybėn pajamos (natūra)?

Tais atvejais, kai vieneto akcijas (dalis, pajus) gyventojas apmoka turtu, tai toks turto perleidimas vieneto nuosavybėn laikomas ne individualios veiklos turto pardavimu ar kitokiu perleidimu nuosavybėn. Šiuo atveju turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos yra gautų akcijų (dalių, pajų) vertė. Skirtumas, susidaręs tarp turto įsigijimo kainos ir pardavimo pajamų, yra apmokestinamosios turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos. Apmokestinant tokiu būdu parduotą ar kitaip perleistą nuosavybėn turtą, taikomos GPMĮ 19 straipsnyje nustatytos turto pardavimo pajamų ir įsigijimo kainų apskaičiavimo taisyklės. Perleidžiant nekilnojamąjį turtą vieneto nuosavybėn kaip turtinį įnašą, taikoma GPMĮ 17 str. 1 d. 21 punkte nustatyta pajamų mokesčio lengvata, t.y. pajamų mokesčiu neapmokestinamos gyventojo gautos turto, įsigyto prieš trejus metus iki to turto perleidimo kito asmens nuosavybėn, pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos.

Nurodytu atveju kokiai klasei pagal mokesčio mokėjimo tvarką (A ar B) priskiriamos nekilnojamojo turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos? Kas turi išskaičiuoti pajamų mokestį?

Pagal GPMĮ 22 straipsnį, gyventojo pajamos pagal mokesčio mokėjimo tvarką skirstomos į dvi klases – A ir B. Šiuo konkrečiu atveju, pagal GPMĮ 22 straipsnio nuostatas, nekilnojamojo turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos (pinigais ir natūra) priskiriamos A klasės pajamoms, t.y. pajamoms, nuo kurių pajamų mokestį privalo apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą išmoką išmokantis Lietuvos vienetas, išleidžiantis akcijas. Mokestis turi būti sumokėtas GPMĮ 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Nuo kokios turto pardavimo ar kitokio perleidimo pajamų sumos turi būti išskaičiuotas ir sumokėtas pajamų mokestis?

Mokestį išskaičiuojantis asmuo (nurodytu atveju – vienetas), išmokėdamas gyventojui sumas už iš jo pirktą ar kitokiu būdu įsigytą nekilnojamąjį turtą (kai nuo to turto įsigijimo iki jo perleidimo kito asmens nuosavybėn nėra praėję treji metai), privalo išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą pajamų mokestį nuo visos gyventojui išmokamos sumos (pinigais ir/ar natūra). Šį mokestį vienetas gali sumokėti iš savo lėšų. Tokiu atveju vieneto sumokėtas į biudžetą pajamų mokestis (nuo gyventojo gautų pajamų natūra) nelaikomas gyventojo pajamomis natūra. Ši suma kompensuojama gyventojo ir vieneto susitarimu.

Ar vieneto už gyventoją iš savo lėšų sumokėtas pajamų mokestis, apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, gali būti priskiriamas leidžiamiems atskaitymams?

Remiantis Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr. 110-3992) 17 str. 1 dalies nuostatomis, vieneto leidžiamais atskaitymais laikomos visos faktiškai patirtos įprastinės tokiai veiklai sąnaudos, būtinos pajamoms uždirbti ar vieneto ekonominei naudai gauti.

Kadangi, pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (Žin., 2002, Nr. 73-3085) 3 straipsnio nuostatas, gyventojų pajamų mokesčio mokėtojas yra pajamų gavęs gyventojas, tai vienetas, iš savo lėšų už gyventoją sumokėjęs pajamų mokestį, apskaičiuodamas apmokestinamąjį pelną, turi pajamų mokesčio sumas, kaip nesusijusias su pajamų uždirbimu ir neįprastines vykdomai veiklai, priskirti neleidžiamiems atskaitymams.

Kokiais terminais turi būti sumokėtas (išskaičiuotas) pajamų mokestis, ar kai bendrovė įgyja turtą nuosavybėn, ar kai gyventojas gauna pajamas natūra, t.y. įgyja nuosavybės teisę į akcijas?

Pagal GPMĮ 8 straipsnio nuostatas, pajamos pripažįstamos jų gavimo momentu, t.y. kai pajamos bet kokia forma faktiškai gaunamos. Pajamų natūra gavimo momentas yra momentas, kai vietoje piniginių išmokų gyventojui yra perduodamas turtas. Todėl gyventojui, perleidusiam bendrovės nuosavybėn nekilnojamąjį turtą ir gavusiam pajamų natūra (nurodytu atveju – akcijas), gyventojų pajamų mokestis turi būti sumokėtas tada, kai akcijos perduodamos gyventojui, t.y. tada, kai bendrovės įstatinio kapitalo padidinimas įregistruojamas juridinių asmenų registre ir atliekami veiksmai, įteisinantys akcijų įgijimą.

Pagal GPMĮ 23 straipsnio nuostatas, jeigu akcijos gyventojui perduodamos iki atitinkamo mokestinio laikotarpio mėnesio 15 dienos, išskaičiuotą pajamų mokestį privalu sumokėti į biudžetą iki to paties mėnesio 15 dienos, o nuo akcijų, perduotų gyventojo nuosavybėn po atitinkamo mokestinio laikotarpio mėnesio 15 dienos, išskaičiuotas pajamų mokestis turi būti sumokėtas iki to paties mėnesio paskutinės dienos.

Kokie veiksmai turi būti atlikti, jeigu natūra gautos pajamos (akcijos) už turtinį įnašą nebuvo apmokestintos?

GPMĮ įsigaliojo nuo 2003 01 01 ir po šios datos gyventojų gautos pajamos tiek pinigais, tiek natūra apmokestinamos taikant šio įstatymo nuostatas. Todėl tais atvejais, kai pajamų mokestis nuo paminėtų pajamų nebuvo apskaičiuotas, išskaičiuotas ir sumokėtas į biudžetą, tai turi būti atlikta. Atitinkamai turi būti patikslintos mokestį išskaičiuojančio asmens teikiamos deklaracijos (FR0453, FR0573, FR0572) bei gyventojo pateiktos 2003-2004 metų metinės pajamų mokesčio deklaracijos.

Klaipėdos apskrities VMI Švietimo ir konsultavimo skyrius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.