Įsimintiniausi šių metų įvykiai Lietuvoje

Gruodžio 12 d. premjeras Algirdas Brazauskas vyko į Vilniaus apygardos prokuratūrą, kur ilgiau kaip valandą atsakinėjo į prokurorų klausimus.

Premjeras liudijo pareigūnams, tiriantiems, kaip buvo privatizuotas jo žmonai Kristinai Brazauskienei priklausantis viešbutis „Crowne Plaza”, buvusi „Draugystė”.

A.Brazauskas neatskleidė apklausos detalių, tačiau tikino, kad atsakė į visus prokurorų klausimus. „Nesitikėjau, kad teks liudyti prokuratūroje po 50 metų darbo Lietuvai, iš jų – 15 metų nepriklausomai Lietuvai”, – guodėsi Vyriausybės vadovas, tačiau šalies gyventojams jo vizitas į teisėsaugos instituciją suteikė viltį, kad demokratija Lietuvoje vis dėlto yra.

A.Brazauskui metami įtarimai, esą jis, būdamas šalies prezidentu, galėjo padėti savo ilgametei draugei K.Butrimienei privatizuoti „Draugystės” viešbutį.

Koją pakišo dokumentai

Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui ir valdančiosios daugumos partnerei Kazimirai Prunskienei šiemet teko vargti su popieriais. Dėl neaiškios aukštojo mokslo diplomo, gauto Maskvos G.Plechanovo akademijoje, kilmės V.Uspaskichas aiškinosi ir koalicijos partneriams, ir eiliniams piliečiams. Dėl diplomo pradėti tyrimai prokuratūroje ir Valstybės saugumo departamente.

Neatlaikęs įtampos Darbo partijos pirmininkas pasitraukė iš ūkio ministro posto, taip privertęs braškėti ir valdančiąją koaliciją, ir savo paties kėdę partijoje. Žemės ūkio ministrė K.Prunskienė, vykusi į Sankt Peterburgą atsiimti vieno ordino, esą netikėtai net sau pačiai tapo Rusijos kunigaikštiene.

„Pasimečiau”, – aiškino ministrė, tačiau net apkaltinta vykdanti kitos valstybės politiką, iš posto nesitraukė.

Bebaimė Evelina

Spalio 16 d. Klaipėdos rajono Purmalių kaime penkerių metukų Evelina Urniežiūtė iš liepsnų apimto kambario išgelbėjo dvi sesutes – ketverių metų Modestą ir vos dešimties mėnesių Deimantę.

Gaisras namuose kilo dėl televizoriaus gedimo, kai mergaičių tėvai buvo išvykę iš artimiausio šulinio atsivežti vandens, mat savojo šulinio šeima neturi.

Iš gaisro išgelbėjusi savo seseris mažametė labiausiai gailėjo savo batukų. O tėvai džiaugėsi, kad tąsyk neužrakino namų durų, nes visi trys vaikai greičiausiai būtų žuvę liepsnose.

Nukrito rusų naikintuvas

Rugsėjo 15 d. Rusijos karinių oro pajėgų pilotas Valerijus Trojanovas skrido septynių Rusijos lėktuvų junginyje virš Baltijos jūros.

Po to jis tikino esą prarado orientaciją, gavo neteisingus Rusijos dispečerių nurodymus ir įskrido į Lietuvos oro erdvę.

Pasibaigus naikintuvo degalams, pilotas katapultavosi vienoje Nemuno pusėje, Jurbarko rajone, o naikintuvas sudužo kitoje upės pusėje – Šakių rajone.

Lietuvoje sudaryta komisija nusprendė, kad naikintuvas į mūsų šalies erdvę įskrido ir sudužo dėl „techninių, organizacinių bei žmogiškų veiksnių”.

Pilotui buvo pateikti įtarimai pažeidus tarptautinių skrydžių taisykles, tačiau tyrimas nutrauktas.

Rusija pažadėjo pažeminti V.Trojanovo kvalifikaciją ir atlygino Lietuvai žalą – daugiau kaip 67 tūkst. litų. Kol buvo tiriamos naikintuvo sudužimo aplinkybės, posto neteko Lietuvos Karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Jonas Marcinkus.

Remiantis slapta saugumo pažyma, jis įvardytas kaip nepatikimas ir neteko teisės dirbti su slapta informacija.

Suteikė viltį gyventi

Rugpjūtį pirmą kartą šalyje Kauno medicinos universiteto klinikose dviejų savaičių mažylei Smiltei buvo pašalintas kepenų auglys.

Suaugusiesiems tokios operacijos yra dažnos. Klinikų gydytojai tik gimusią mergaitę paaugino, o tada ėmėsi unikalios operacijos. Vaikų chirurgijos klinikos vadovas profesorius Vidmantas Barauskas mergaitę operavo 5 valandas. Po operacijos paaiškėjo, kad auglys nepiktybinis, tačiau jis mergaitei augant galėjo trukdyti kitų vidaus organų veiklai.

Lietuvė – metų eurokomisarė

Lietuvos deleguotą Europos komisijos narę, buvusią šalies finansų ministrę Dalią Grybauskaitę nepriklausomas savaitraštis „European Voice” paskelbė 2005-ųjų metų komisare. Briuselyje vykusiame tradiciniame metų europiečio rinkimų renginyje šį titulą D.Grybauskaitė pelnė už pastangas reformuoti Europos Sąjungos biudžetą, siekiant kuo daugiau jo išlaidų skirti tyrimams ir plėtrai. Europos komisarės teigimu, šis apdovanojimas gali būti signalas tiems, kurie vis dar bando skirstyti Europos Sąjungos šalis nares ir jų atstovus į senbuvius ir naujokus.

Labdarai – milijonai

Šiemet net dvi komercinės televizijos per labdaringus renginius surinko rekordines pinigų sumas. TV3 surengtoje „Išsipildymo akcijoje”, televizijos atstovų teigimu, surinkta beveik 2 mln. litų, kurie bus skirti vaikų iš 118 globos namų sveikatai gerinti bei talentams ugdyti. Ši akcija vyko jau trečią kartą.

Trečią kartą pirmąjį pavasario šeštadienį akciją „Gerumo diena” rengė ir LNK. Akcijos metu surinkta daugiau kaip milijonas litų, kurie buvo skirti vaikams, sergantiems onkohematologinėmis ligomis.

Pergalė prieš šaltį

Magijos teatro „DiArchy” iliuzionistai – brolis ir sesuo Arvydas ir Diana Gaičiūnai – į ledo kubą įlindę kovo 31 dieną be maisto ir miego išbuvo 63 valandas 31 minutę ir 15 sekundžių. Magai ne tik pasiekė unikalų Lietuvos rekordą, bet ir beveik dviem valandomis pagerino pasaulio rekordą. Pirmą kartą pasaulio istorijoje tiek laiko lede praleido moteris. Po vadinamojo užsišaldymo lede, kai iliuzionistų būklę nuolat stebėjo medikai, konstatuota, kad magų būklė patenkinama. Premjeras A.Brazauskas magams kaip premiją skyrė po 5 tūkst. litų.

Mes – čempionai!

Rugpjūčio 14 dieną Lietuvos krepšinio istorijos puslapiai buvo papildyti aukso raidėmis. Tądien mūsų šalies jaunimo rinktinės žaidėjai (iki 21 metų) Argentinos Mar del Platos mieste iškovojo planetos čempionų titulus. Iki tol tokių aukštumų nepasiekęs Lietuvos jaunimas finalinėje dvikovoje nurungė Graikiją 65:63.

Eurolygoje!

Vilniaus „Lietuvos ryto” krepšinio komandai pririekė vos dvejų metų prasimušti į prestižiškiausią Europos turnyrą – ULEB Eurolygą.

Apšilę kojas 2003–2004 metų ULEB taurės turnyro kovose, praėjusį sezoną vilniečiai šiose varžybose tapo nugalėtojais.

ULEB taurės finale balandžio 19 dieną „Lietuvos rytas” nušlavė nuo savo kelio paskutinį pretendentą – graikų Kozanio „Makedonikos” klubą 78:74 ir iškovojo ne tik pagrindinį varžybų trofėjų, bet ir kelialapį į šio sezono ULEB Eurolygos turnyrą.

Pirmą kartą per visą Eurolygos istoriją šiose varžybose grumiasi du Lietuvos krepšinio klubai.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Įsimintiniausi šių metų įvykiai Lietuvoje"

  1. foxgirl

    😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.