Patvirtintos šeimos gydytojo teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga įsakymu patvirtino Lietuvos medicinos normą MN 14:2005 „Šeimos gydytojas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė”.

Šeimos gydytojo veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę nustatanti medicinos norma – privaloma visiems šeimos gydytojams, jų darbdaviams, taip pat institucijoms, rengiančioms ir tobulinančioms šiuos specialistus, licencijuojančioms bei kontroliuojančioms jų veiklą.

Normoje reglamentuojamos pagrindinės šeimos gydytojo teisės – teisė dirbti asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, teikti šeimos gydytojo paslaugas namuose, globos įstaigose, teisė konsultuoti pacientus telefonu, jiems pageidaujant, teisė išrašyti receptus, laikinojo nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus, mirties liudijimus bei kitus medicinos dokumentus Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka. Numatyta, kad šeimos gydytojas turi teisę bendradarbiauti su asmens sveikatos priežiūros specialistais, esant medicininėms indikacijoms ir neaiškiais atvejais siųsti pacientus konsultuotis, hospitalizuoti, tirti ir gauti kitas sveikatos priežiūros paslaugas. Šeimos gydytojui suteikiama teisė gauti darbui būtiną informaciją apie savo pacientus, atlikti laikinojo nedarbingumo ekspertizę. Jam suteikiama teisė vykdyti sveikatos programas, tobulinti profesinę kvalifikaciją.

Nustatyta, kad šeimos gydytojas privalo teikti būtinąją medicinos pagalbą visiems besikreipiantiems pacientams, atlikti bendruomenės sveikatos priežiūrą pagal kompetenciją, savarankiškai diagnozuoti ligas ir gydyti pacientus pagal šiuos medicinos normos reikalavimus bei rekomenduoti profilaktikos priemones. Pažymėtina, kad šeimos gydytojas privalo propaguoti sveiką gyvenseną, sveikatos ugdymo priemones, laikytis medicinos etikos ir deontologijos reikalavimų.

Įsakymu apibrėžta šeimos gydytojo profesinė kompetencija, kurią sudaro žinios, gebėjimai ir įgūdžiai, kuriuos jis įgyja baigęs šeimos gydytojo profesinę kvalifikaciją suteikusias studijas bei nuolat tobulindamas savo profesinę kvalifikaciją ir atsižvelgdamas į nuolatinę medicinos mokslo bei praktikos pažangą.

Už padarytas klaidas, aplaidumą, netinkamą priskirtų funkcijų atlikimą ar bioetikos reikalavimų pažeidimą, taip pat už kompetencijos viršijimą numatyta šeimos gydytojo atsakomybė teisės aktų nustatyta tvarka.

Patvirtinta medicinos norma keičia įsakymu pripažįstamas netekusiomis galios 1996 ir 1999 metais patvirtintas bendrosios praktikos gydytojo veiklą reglamentuojančias medicinos normas MN 14:1996 ir MN 14:1999.

LR Sveikatos apsaugos ministerija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.