Euro įvedimas skolų nepadidins

Lapkričio pradžioje „Vilmorus” atliktas tyrimas parodė, kad 51 proc. Lietuvos gyventojų nepritaria euro įvedimui. Daugumą jų gąsdina kainų kilimo grėsmė. Tai, jog perėjimas prie euro lems kainų augimą, gegužės mėnesį manė apie 90 proc. šalies gyventojų. Bene labiausiai žmonės baiminasi dirbtinio kainų kėlimo verslininkams konvertuojant dabartines kainas į eurus.

Įmonės, savo ruožtu, nerimauja, kad padidėsiančios kainos gali neigiamai paveikti fizinių asmenų mokumą ir dėl to išaugs skolininkų skaičius. Tuo ypač susirūpinusios komunalinių, telekomunikacinių paslaugų ir paskolas suteikusios bendrovės, kurios dažniausiai nukenčia dėl fizinių asmenų nemokumo.

„Tikėtina, jog įvedant eurą ir nustatant „europines” kainas, jos gali būti apvalinamos vartotojų nenaudai ir bendras kainų lygis nežymiai išaugs, tačiau dėl šios priežasties skolininkų padaugėti neturėtų”, – ramino didžiausios šalyje skolų išieškojimo ir kreditų valdymo bendrovės „Žvilgsnis iš arčiau” generalinis direktorius Erikas Zubrus.

Skolų išieškotojai teigia nepastebintys sąryšio tarp nežymaus kainų augimo ir skolų susidarymo.

„Fiziniai asmenys dažniausiai įsiskolina ne dėl to, jog prastai planuoja savo išlaidas, bet todėl, jog jų apskritai neplanuoja. Tuo tarpu dėl euro įvedimo 2 ar 20 centų išaugsiančios plataus vartojimo produktų kainos yra aktualios tik mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms, kurie savo pinigus paskirsto labai tikslingai”, – teigė E. Zubrus.

Anot jo, vargingiau gyvenantys asmenys adaptuosis prie kainų svyravimo keisdami pirkimo įpročius ir tam tikrų produktų vartojimo apimtis, tad įmonėms nerimauti nėra ko.

„Žvilgsnio iš arčiau” generalinio direktoriaus teigimu, dažniausiai fiziniai asmenys į bendrovės akiratį patenka dėl to, jog nesugeba sumokėti neplanuotai didelių įmokų kreditoriams.

„Tačiau tai būdinga vidutines pajamas gaunantiems asmenims, kuriuos slegia šimtais litų skaičiuojamos skolos, todėl, kad prieš imdami paskolas jie neskaičiuoja, kaip turės atsiskaityti. Jų mokumo euro įvedimas nepaveiks”, – tvirtino E. Zubrus.

Apie „Žvilgsnis iš arčiau”

Veiklą 1999 metais pradėjusi UAB „Žvilgsnis iš arčiau” per penkerius metus pasiekė lyderio poziciją Lietuvos kreditų valdymo ir skolų išieškojimo rinkoje. Įmonė teikia visas su kreditų valdymu ir skolų išieškojimu susijusias paslaugas – nuo registrų ir informacijos administravimo ir kreditingumo vertinimo iki skolų išieškojimo ar pirkimo. Jos sudaro vientisą sistemą, leidžiančią operatyviai ir efektyviai spręsti versle kylančias problemas bei taikyti prevencines verslo rizikos valdymo priemones.

„Žvilgsnis iš arčiau” per metus raštu įvertina daugiau nei 10 tūkst. įmonių, apie 15 tūkst. įmonių nustato konkretaus dydžio kredito limitus, kasmet skolos išieškomos iš daugiau nei 20 tūkst. subjektų. Tarp bendrovės klientų – bankai, draudimo, investicinės, statybų ir kitos bendrovės.

Įmonės biuruose Vilniuje ir Klaipėdoje dirba 70 darbuotojų – gerokai daugiau nei bet kurioje kitoje šia veikla užsiimančioje bendrovėje.

„Žvilgsnis iš arčiau” administruoja vienintelį nemokamą Lietuvoje „Asmens skolų registrą”, kuriame sukaupta maždaug 200 tūkst. įrašų apie fizinių asmenų skolas.

Nuo šių metų vasario mėnesio Latvijos sostinėje Rygoje veiklą pradėjo „Žvilgsnis iš arčiau” dukterinė įmonė „Zvilgsnis Latvia”. Bendrovė iki 2007 metų tikisi užimti apie 25 proc. Latvijos skolų išieškojimo paslaugų rinkos.

Bendrovė pirmoji ir kol kas vienintelė Lietuvoje išleido „Skolų rinkos apžvalgą 2000-2004”, pagal visuomeninės organizacijos „Transparency International” Lietuvos skyriaus prašymą pateikė savo išvadas dėl galimo neskaidrumo partijų finansavime, taip pat kreipėsi į Seimo Ekonomikos komitetą su siūlymais dėl įstatymų pataisų, įpareigosiančių akcininkus pateikti patvirtinimus apie skolų nebuvimą registruojant naujas įmones.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.