Prestižas svarbiau nei žmonės

Šios savaitės pradžioje Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka lankėsi Irake, kur stebėjo, kaip jo vadovaujamos valstybės kariai perduoda karinę techniką ir amuniciją Irako kariuomenei.

V.Juščenkos sprendimu, ukrainiečių kariai iš Irako turi pasitraukti iki šių metų pabaigos.

2003-iaisiais į Iraką Ukraina nusiuntė 1600 karių, per tą laiką Irake iš jų žuvo 18, dar kelios dešimtys buvo sužeisti.

Oficialių šalies institucijų atstovai su lietuviais, tarnaujančiais tarptautinėje misijoje Irake, žurnalistams leidžia susitikti tik iš anksto suderinus tokius susitikimus. Be to, „Ekstra žinių” duomenimis, jiems griežtai draudžiama pasakoti apie tikrąją kasdienybę karštajame regione.

Laukia tos pačios problemos

Šiuo metu JAV vadovaujamoje tarptautinių pajėgų misijoje „Irako laisvė” tarnauja daugiau kaip 100 Lietuvos karių.

Lietuviai, dar sovietiniais metais tarnavę Afganistane, atvirai kalba apie tai, kaip negali išvengti prisiminimų, naktinių košmarų, dažnų agresijos, nukreiptos prieš save ar artimuosius, priepuolių.

Jie mano, kad panašios problemos turėtų laukti ir tų, kurie grįš iš tarptautinės misijos Irake.

Žalojama psichika

Vilnietis verslininkas, prašęs neminėti jo pavardės, „Ekstra žinioms” pasakojo, kad iki šiol jis jaučiąs Afganistano karo pasekmes. Išvykęs tarnauti vos aštuoniolikos, iš arti matęs ne tik vietinių žmonių, bet ir artimųjų draugų mirtį, jis tapo priklausomas nuo alkoholio, dėl agresijos priepuolių išsiskyrė su šeima.

„Kuo toliau, tuo dažniau prisimenu tai, ką teko išgyventi – užminuotais keliais vairuoti degalų pilnus benzovežius, šauti į žmones”, – pasakojo jis.

Būtent dėl karius apėmusių psichikos problemų praėjusių metų rudenį viena didžiausių NATO valstybių Lenkija nusprendė nuo kitų metų sausio išvesti savo karius iš Irako.

Iki tol Lenkijos gynybos ministerija pamažu grąžindavo namo grupeles tų karių, kurie išgyveno vadinamąjį potrauminio streso sindromą. Nors oficialiai to nebuvo skelbta, manyta, kad karių, kenčiančių nuo naktinių košmarų bei agresijos protrūkių, gali būti gerokai daugiau.

Medikai teigia, kad šį sindromą sukelia gyvybei pavojingi įvykiai, o jo kamuojami žmonės savo patyrimus išgyvena per nerimo, depresijos priepuolius. Gydytojų teigimu, šį sindromą galima diagnozuoti beveik visiems, kurie sovietiniais metais kariavo Afganistane.

„Svarstyti nėra ko!”

Neseniai Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas siūlė svarstyti Lietuvos karių misijų tarptautinėse operacijose strategiją. Tačiau kiti aukšti pareigūnai nukirto, esą svarstyti nėra ko, mat šalis turi vykdyti tarptautinius įsipareigojimus.

Vienas Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovų konservatorius Audronius Ažubalis net pareiškė, kad galimybės atšaukti Lietuvos karius iš Irako svarstymas gali diskredituoti šalies užsienio politiką.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.