P. Žeimys: „Aukoju mero postą, bet ne politinę karjerą”

Atsistatydinantis ir paskutinę savaitę Palangos savivaldybei vadovaujantis Pranas Žeimys per du mėnesius truksiančias atostogas ieškos naujo pragyvenimo šaltinio.

Su pertraukom pusdevintų metų mero pareigas ėjęs P. Žeimys nuo ateinančio ketvirtadienio taps eiliniu Tarybos nariu, tačiau jis neatmeta galimybės, jog naujai susiformavusios politinės daugumos valia paskirtam kitam merui prireiks jo patarimų.

Konservatorių partijai atstovaujantis P. Žeimys tikina, esą mero postą paaukojęs palangiškių gerovės ir Tėvynės sąjungos stiprybės vardan. Jis ne tik žada nesitraukti iš aktyvaus politinio gyvenimo, bet ir aktyviai ruoštis kitiems savivaldybių rinkimams bei švęsti naują pergalę.

Ateinantį ketvirtadienį paskutinįkart galėsite laisvai ir nevaržomai šeimininkauti mero kabinete. Ką veiksite po to?

Trejus metus neatostogavau – įtemptai dirbau kurorto bendruomenės labui. Susikaupė 90 laisvadienių, todėl sausio ir vasario mėnesiais planuoju ilsėtis.

Ar tiesa, kad žadate tapti naujojo mero patarėju?

Šios pareigos tebūnie rezervas, o šiaip ieškosiu darbo. Nors patarinėti merui tikrai galiu, nes dešimt metų esu politikoje, trečią kadenciją dirbu meru.

Gal ketinate grįžti į tarptautinį Palangos oro uostą?

Iš šios darbovietės išėjau 1992 metais, todėl visos licencijos, reikalingos skrydžių valdymui, jau seniai pasibaigė. Be to, seniai pamiršau, kad turiu tokią profesiją.

Kokie pokyčiai įvyko Taryboje po to, kai keli nariai pasitraukė iš valdančiosios daugumos ir pateikė ultimatumą bei pareikalavo naujo vado?

Susiformavo nauja koalicinė dauguma, kurios branduolį, kaip ir anksčiau, sudaro Tėvynės sąjungos atstovai. Einant į kompromisą, nuspręsta mero postą užleisti liberalcentristams, nes keturi šios partijos nariai tapo naujos valdančiosios daugumos koaliciniais partneriais.

Iš koalicijos pasitraukusieji tvirtino esą nepatenkinti jūsų vadovavimo stiliumi ir koalicijos partnerių nuomonės nepaisymu. Pritrūkote lankstumo?

Penkių Tarybos narių gruodžio 14-ąją pasirašytas pareiškimas, kuriame jie sako nenorintis dirbti daugumoje, kuriai vadovauju aš, – ne kas kita, kaip tik paprastas ir naudingas priešrinkiminis bandymas išmušti iš vėžių vienintelį politinį lyderį. Manau, jie klysta galvodami, kad dabar galės lengvai tapti lyderiais. Nė vienas jų, ar tai būtų liberaldemokratas, socialliberalas ar Nacionalinės centro partijos atstovas, neturi nei tokių, kaip aš, reitingų, nei patirties. Juk lyderio vardą reikia užsitarnauti!

Pastaraisiais metais jūs buvote daug kartų kritikuojamas. Ar manote kurorto labui nuveikęs daugiau gerų nei blogų darbų?

Prieštaringų kurorto mero darbo vertinimų atsiranda dėl to, kad Palangoje apstu įvairių tarpusavyje susikertančių interesų. Ačiū Dievui, kad niekuo nebuvau susaistytas ar susietas. Nors neslėpsiu – bandymų daryti man įtaką būta. Ir ne vienas. Šiandien drąsiai sakau, kad esu laimingas ir švarus.

Be to, noriu pasakyti, jog aš esu už tiesioginius merų rinkimus: tai yra savivaldos ateitis. Kas svarbiau renkant merą – kelių dešimčių Tarybos narių, ar tūkstančių žmonių sprendimas?

Ar šįkart vėl neatsitiks taip, kaip anksčiau? Juk prieš metus, po buvusio Atgimimo Sąjūdžio aktyvistų viešos kritikos nebe pirmą kartą pareiškėte, kad traukiatės savo noru, tačiau po savaitės atsistatydinimo pareiškimą atsiėmėte…

Juk sakiau, kad ieškosiu darbo. Aktyviai ruošiuosi kitiems savivaldybių rinkimams. Tai, kas jau yra padaryta Palangoje ir kas dar suplanuota ateičiai, tikrai padaryta ne be mūsų minčių.

Ar su anksčiau opozicijoje buvusiais liberalcentristais jau apsisprendėte dėl naujojo mero kandidatūros?

Taip, nors niekas netiki, kad taip gali būti. Nauju meru taps liberalcentristas Remigijus Alvydas Kirstukas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.