Nauji įpročiai išveja tradicijas

Senąsias švenčių tradicijas nesugrąžinamai iš namų veja nauji žmonių įpročiai.

Reta kuri šeimininkė begaišta laiką virtuvėje, demonstruodama savo išmonę ir gamindama dvylika tradicinių Kūčių patiekalų. Vis dar gajus gal tik vienas praeities įprotis – prieš Kūčias išsivalyti namus. Bet ir šį darbą darosi madinga patikėti profesionaliems valytojams. Didžiausias rūpestis dabar – surasti patinkančius papuošalus namams ir nupirkti dovanas artimiesiems.

Perkame šventę

„Tikrosios šeimyninės, nuoširdaus buvimo kartu Kalėdos dabar tampa deficitu”, – sakė Seimo narys muzikantas Vytautas Grubliauskas. Jo nuomone, didelę reikšmę tam turėjo atsiradęs pirkimo virusas, virtęs epidemija.

„Gali susidaryti įspūdis, kad Kūčios ir Kalėdos yra perkamos. Niekas nebesuka galvos, kaip sukurti tuos 12 patiekalų. Nuperkama 10 rūšių mišrainės bei pora kitų patiekalų, ir Kūčių klausimas išspręstas! Bet tai – plastmasinės šventės”, – sakė klaipėdietis.

Išleidžia tūkstančius

Šimtus litų žmonės moka ne tik už maisto produktus, brangius gėrimus, bet ir dovanas sau bei artimiesiems.

Pirkėjų antplūdį prieš Kalėdas ypač pajunta juvelyrinių dirbinių pardavėjai. Aukso ir sidabro papuošalų parduotuvių „Akropolyje” pardavėjos sakė, kad pinigų dabar negaili nei vyrai, nei moterys. Dažniausiai perkami papuošalai už 100-300 litų, rečiau mokama nuo vieno iki kelių tūkstančių litų.

Parduotuvės „Laimės tiltas” savininkė ir pardavėja Gintarė Gimbutė sakė, kad prieš Kalėdas daugiau parduodama laikrodžių. Už juos dažniausiai pirkėjai moka iki penkių tūkstančių litų. Perka tiek moterys, tiek vyrai. Pastebima, kad vyrai brangius laikrodžius perka sau, moterys – sau. G.Gimbutė tvirtino, kad brangūs pirkiniai nėra spontaniški – dauguma buvo linkusi išsirinkti prekes, palikti už jas užstatą, o prekę pasiimti šią savaitę.

Tokių prabangos prekių, kaip kailinių, pardavėjai Klaipėdoje sakė nepajutę suaktyvėjusios prekybos. „Įtaką didesniems pardavimams paprastai daro gausus sniegas ir šalti orai, o ne Kalėdos”, – sakė kailiniais prekiaujančios įmonės direktorė Kristina Lukoševičiūtė.

Perkamiausi – žaislai

Nenorėdami vaikams atimti tikėjimo geruoju Kalėdų Seneliu, daugiausiai pinigų klaipėdiečiai išleidžia savo vaikų žaislams. Per Kalėdas noriai perkami tokie 50-150 litų kainuojantys žaidimai kaip „Monopolis”, kalbantys žaislai „Furby” (apie 300 litų), radijo ryšiu valdomos mašinos ir lėktuvai, kūdikius imituojančios lėlės, kiti vaikų svajonių žaislai.

Prekybos centro „Vaikų miestas” direktorius Valdemaras Laurinaitis sakė, kad prieš Kalėdas labai padidėja žaislų pardavimai. Anot jo, šiemet jų perkama daugiau nei pernai. Įmonės ir įstaigos perka 20-150 litų vertės kuponus darbuotojų vaikams.

Pasak V.Laurinaičio, žaislų pirkti tėveliai dažniausiai ateina vieni. „Pas mus apsilanko labai daug besiblaškančiųjų, kuriems sunku apsispręsti, kuo pradžiuginti savo vaikus”, – sakė pašnekovas. Jis tvirtino, kad yra nemažai pirkėjų, kurie pakloja net iki 500 litų. Žaislai užsakinėjami ir iš katalogų. Madingiausia šio sezono prekė – paauglių pamėgtas kortų žaidimas „Ju gi och”. Jo kaina – apie 50 litų.

Surengs iškylą laivu

Siekiantiems artimuosius, gimines ar draugus nustebinti originalia dovana, reikia įdėti nemažai pastangų. Arba susirasti profesionalų talkininką.

Uostamiestyje yra kelios įmonės, kurios gali surengti nepamirštamą įvairių personažų vizitą su eilėmis, muzika, dainomis. Pramogų organizavimo įmonės, veikiančios septynerius metus, vadovas Nerijus Ivanauskas tvirtino, kad pramogas darbuotojams dažniausiai užsako didesnės organizacijos.

Tačiau pasitaiko ir individualių užsakymų. „Neretai žmonių norai yra dideli, bet menkos galimybės”, – priežastį paaiškino N.Ivanauskas. Įmonė gali suorganizuoti ir Kalėdų Senelio apsilankymą namie, ir iškylą laivu, ir mėgstamo atlikėjo koncertą. Bet visa tai kainuoja. Pavyzdžiui, „plikas” Senelio vizitas kainuotų 100-200 litų. Jeigu užsakovas prašytų, kad jis ateitų su dovanomis, užsakymas dar pabrangtų.

Paaiškėjus, kad verslo liudijimų iš Valstybinės mokesčių inspekcijos tokiai veiklai neišsiėmę Kalėdų Seneliai bus baudžiami, jų paslaugų pasiūla sumažėjo. Ir pabrango.

Butą puošia balionai

Yra daugybė originalių bei pigesnių būdų pasveikinti brangius žmones.

Mielai sveikinimo paslaugas atlieka ir kai kurie miesto kavinėse vakarais publiką linksminantys muzikantai.

Klaipėdoje veikia nemažai individualių įmonių, kurios gali padėti žmogui susikurti šventę. Apie jų teikiamas paslaugas galima sužinoti internete, informacija yra teikiama telefonu.

Jeigu samdyti muzikantus ir aktorius yra per brangu, lieka pasikliauti savimi. Galima išsinuomoti karnavalo aprangą, „apsiginkluoti” gera nuotaika ir simbolinėmis, bet gražiai supakuotomis dovanėlėmis.

Šventinę nuotaiką sukurti padeda tyli muzika, išpuošti namai. Juos puošti galima įvairiaspalvių balionų girliandomis. Vienas heliu užpildytas balionas kainuoja 3 litus. Metrą girliandos, kurioje – apie 20 balionų, galima įsigyti už 20 litų.

Originaliai supakuoti dovaną gali ir gėlių salono darbuotojos. Salono Turgaus aikštėje savininkė Inga Černiauskienė sakė, kad klaipėdiečiai pamėgo meniškai apipavidalintas dovanas su augalų šakelių kompozicijomis. Ši paslauga kainuoja 5-15 litų, priklausomai nuo dovanos dydžio.

Agnė Lukauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.