Tikslas – ginti munduro garbę

„Man nemalonu kaskart prisiminti ir išgyventi tą košmarą. Tačiau aš dar kartą galiu patvirtinti, jog policininkams paliepus nėščia ėjau namo per laukus atnešti dokumentų.

Policininkų pateikiama versija apie mūsų pavėžėjimą iki namų – tik išsigalvojimas”, – „Lietuvos rytui” sakė aštuoniolikmetė Akvilė Bartkuvienė.

Taip jauna moteris vakar reagavo į Policijos departamento atlikto tarnybinio patikrinimo dėl Ukmergės policijos komisariato pareigūnų veiksmų išvadas.

Du skirtingi vertinimai

Šis tyrimas buvo pradėtas po lapkričio 17 dienos „Lietuvos ryto” publikacijos.

Joje rašyta, kad tamsiame kelyje su Ukmergės patruliais susidūrę Nerijus Bartkus bei jo devintą mėnesį nėščia žmona Akvilė patyrė smurtą ir patyčias.

„Per tarnybinį patikrinimą buvo nustatyta, jog sutuoktinių A. ir N.Bartkų teiginiai, kad policijos pareigūnai liepė nėščiai, kambarinėmis šlepetėmis avinčiai moteriai eiti į už 1,5 kilometro esančius namus ir atnešti reikiamus dokumentus, yra įvertinti kritiškai, kaip neatitinkantys nustatytų faktinių aplinkybių.

Tarnybinis patikrinimas dėl pareigūnų galimo smurto prieš sutuoktinius panaudojimo sustabdytas iki sprendimo Ukmergės rajono apylinkės prokuratūroje priėmimo ar teisminio nagrinėjimo proceso pabaigos”, – teigiama tyrimo išvadose.

Tuo tarpu tyrimą atlikęs Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius jau gerokai anksčiau paskelbė, jog į šį incidentą įsivėlę trys Ukmergės policijos pareigūnai blogai atliko savo pareigas, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir pažeidė sutuoktinių Bartkų teises bei orumą.

Nustatė formalių pažeidimų

Policijos departamento vidaus tyrimų valdyba po daugiau negu mėnesį užtrukusio tarnybinio patikrinimo nustatė tik formalių Ukmergės viešosios policijos patrulių 33 metų Egidijaus Čekanausko, 37 metų Ramūno Markevičiaus ir apylinkės inspektorių veiklos grupės tyrėjo 41 metų Alberto Ašakėno pažeidimų.

Šie ukmergiškiai policininkai nusikalto tuo, kad neinformavo Ukmergės policijos komisariato budėtojo apie nestojusį N.Bartkaus vairuojamą automobilį ir įvykdytą jo eismo įvykį.

Patruliai nustatyta tvarka neįformino ir jaunojo vairuotojo padarytų pažeidimų bei neįregistravo jo girtumo tikrinimo rezultatų.

Tuo buvo pažeisti Policijos patrulių veiklos instrukcijos reikalavimai.

Ukmergės policijos komisariato viršininkas Arvydas Paknys įpareigotas šiems pareigūnams skirti tarnybines nuobaudas.

Taip ir neapklausė sutuoktinių

Kol buvo atliekamas tarnybinis patikrinimas, „Lietuvos rytas” net keletą kartų kalbino Policijos departamento vidaus tyrimų valdybos viršininką Aleksandrą Katiną.

Šis pareigūnas kaskart kartojo, kad „mes esame varžomi prokuratūroje atliekamo ikiteisminio tyrimo” ir kad „verčiamės tuo, ką turime”.

Vidaus tyrimų valdybos pareigūnams taip ir nepavyko apklausti sutuoktinių A. ir N.Bartkų.

Pasak A.Katino, tarnybinį patikrinimą vykdę jo pavaldiniai buvo nuvykę į įvykio vietą ir visus savo veiksmus derino su rajono prokuratūra, o bendravimas su galimai nusižengusiais pareigūnais buvo daugiau žvalgybinio pobūdžio – per rajono policijos vadovą.

Vėliau valdyba gavo bei analizavo iš E.Čekanausko, R.Markevičiaus bei A.Ašakėno gautus raštiškus pasiaiškinimus.

„Mums ramybės neduoda vienas dalykas – abejojame sutuoktinių Bartkų teigimu, jog A.Bartkuvienė ėjusi pėsčiomis nuo įvykio vietos į namus atnešti dokumentų.

Niekas negali to patvirtinti, kaip ir niekas negali patvirtinti matę, jog moteris policininkų buvo pavėžėta ir išlipo iš automobilio netoli namų”, – kalbėjo A.Katinas.

Įžvelgia bandymų išsisukinėti

A.Bartkuvienė tvirtino, kad ją skriaudę patruliai pastaruoju metu vos ne kasdien atvyksta į Antakalnio kaimą, kuriame jauna šeima gyvena.

Moteris įsitikinusi, kad policininkai „ieško to, ko nėra” – turėdami čia nemažai pažįstamų, bando rasti tokių, kurie juos užstotų ir paliudytų jų naudai.

Lapkričio 19 dieną, praėjus keturioms paroms po patirto sukrėtimo, dukterį Kamilę pagimdžiusi A.Bartkuvienė po jau įvykusių dviejų akistatų prokuratūroje su patruliais tvirtino, kad policininkų parodymai nėra įtikinami: „Akivaizdžiai matyti, kad bandoma išsisukti.

Skiriasi jų parodymai, tarpusavyje nesuderintos net mažiausios smulkmenos”.

Moteris savo pirmagimės susilaukė trimis savaitėmis anksčiau, nei planavo.

Prokurorai dar netarė žodžio

Dėl pareigūnų tarnybinių įgaliojimų viršijimo ikiteisminį tyrimą atliekanti prokurorė Nijolė Jaskūnienė planavo jį baigti gruodžio 15-ąją.

Tačiau to padaryti prokurorei nepavyko.

Pareigūnė labai norėtų šioje byloje tašką padėti dar šiais metais.

Į klausimą, ar tik ne dėl policijos daromo spaudimo šis tyrimas taip yra vilkinamas, N.Jaskūnienė garantavo, jog šis sudėtingas darbas vyksta nepriklausomai nuo policijos.
Daiva Zimblienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Tikslas – ginti munduro garbę"

  1. ....

    Dokumentus reikia visada su savimi vežiotis, o nhe stalčiuje laikyti…
    Abi pusės kaltos, nereikia visko ant vienos sumesti. Nepateisinu nei vienu.

  2. marius

    kodel negalima registruotis kitu el.p., nei nurodyta registracijoje??? noriu paviesinti apie grubu musu LT pareigunu elgesi, siurksciai pazeidziant zmogaus teises, kai tuo tarpu esu tik itariamasis,kaltinimai dar nera pateikti, bet pareigunu elgesys apklausos metu- buwo labai saliskas, ant manes jie sauke, nors labai ramiai desciau ju klaidas, jie del to labai pyko, kad rodziau ju darbo broka, mane isvijo is kabineto, nors jokio triuksmo nekeliau, mandagiai kalbejau, bet jiems netiko, kad as teisus buwau del zmogaus teisiu pazeidimo,mane apreke, wos must negavau, ir tik vienintelis policininkas mandagiai kalbejo, bet ir jis buvo uz kolegas, tik tiek kad kalbejimo tanas skyresi…bejekiti pareigunai ytakojo liudytoja kad pasirasytu taip ir taip./.. taip juk negalima…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.