Venesuela naftos kompanijai „ExxonMobil” pateikė ultimatumą

Venesuela didžiausiai pasaulyje naftos kompanijai „ExxonMobil” pateikė ultimatumą iki šių metų pabaigos kartu su valstybe įkurti bendrą įmonę. Kitaip kompanija neišvengiamai praras teisę į šiuo metu valdomus naftos telkinius, pranešė BBC.

Venesuelos socialistų vyriausybė naujas bendradarbiavimo sutartis pasirašė su beveik visomis šalyje veikiančiomis užsienio naftos kompanijomis. Po kelis mėnesius trukusios prezidento Hugo Čaveso (Hugo Chavez) spaudimo naftos kompanijos buvo priverstos pasiduoti.

Jos sutiko su valstybe suformuoti bendras įmones, kuriose kontrolinis akcijų paketas priklausytų valstybei. Tai reiškia, kad didžiausias pasaulyje naftos atsargas turinčios Venesuelos valdžia galės nurodinėti užsienio naftos kompanijoms, ką daryti ir ko ne.

Be to, su Venesuela bendras įmones įkūrusios užsienio naftos kompanijos „Chevron”, BP, „Shell” ir „Total” ateityje turės mokėti daugiau mokesčių.

Pietų Amerikos šalies valdžios nuomone, užsieniečiai turi mokėti daugiau, nes praeityje jiems pavykdavo mokesčių mokėti mažiau. Tuo tarpu Venesueloje iš naftos gautas pajamas valstybė investuoja į socialinius projektus varginguose miestuose ir kaimo vietovėse.

Iki šiol „ExxonMobil” nesutinka su naujo bendradarbiavimo sąlygomis.

Pietų Amerikos šalyse dirbančios užsienio kompanijos nerimauja, jog bus priverstos su kairiųjų pažiūrų vyriausybėmis formuoti bendras įmones, kuriose kontrolinį akcijų paketą valdys viena ar kita valstybė, ir su kitomis vyriausybėmis.

Manoma, kad Venesuelos pavyzdžiu gali pasekti Bolivija, kur po sekmadienį vykusių rinkimą į valdžią tikriausiai ateis kairieji.

2005-12-20 11:14

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.