Pabėgėliai ir studentai – skirtingų pasaulių veidai

Arabai teigia į Kauną atvykę mokytis, o ne riaušes kelti

Vieną gausiausių užsieniečių bendruomenę Kaune jau daugelį metų sudaro libaniečiai, studijuojantys Kauno medicinos universitete (KMU). Šios tautos išeiviai Australijoje dalyvavo didelėse riaušėse, į kurias įsitraukė tūkstančiai žmonių, todėl natūraliai kilo diskusijos, ko galima laukti iš Lietuvoje gyvenančių libaniečių.

Bendrabučio valdytoja nenori kalbėti

Dalis geriau libaniečius pažįstančių žmonių mano, kad panašūs įvykiai įmanomi ir Lietuvoje, jeigu šios tautos atstovų mūsų šalyje būtų daugiau. Kiti abejoja, ar Lietuvai negresia tokie nemalonumai, nes mūsų šalis nėra patraukli pabėgėliams.

KMU studijuojantys libaniečiai, kaip ir kitų tautybių užsieniečiai, dažniausiai gyvena bendrabutyje Sukilėlių prospekte. Kai kurie jų mielai gyventų ir išnuomotuose butuose, tačiau kauniečiai tokių nuomininkų nenori. „Po to, kai bute metus pagyvena libaniečiai, jį jau reikia remontuoti”, – sako vieni butų nuomotojai, tačiau kiti priduria, kad lygiai taip pat butų savininkai nepageidauja šeimų su mažais vaikais ar gyvūnais.

Bendrabučio valdytoja Birutė Ambrazevičienė mano, kad per ketverius darbo metus spėjo gana gerai pažinti libaniečius ir kitų tautų atstovus. „Turėčiau ką pasakyti, tačiau nelabai noriu”, – sakė ji.

Tikslas – tapti gydytojais ir grįžti namo

KMU Tarptautinių programų koordinatorė Rūta Antanaitienė sakė, kad negalima lyginti to, kas vyksta Prancūzijoje ar Australijoje, su situacija Lietuvoje. „Pas mus atvažiuoja kultūringi, išsilavinę jaunuoliai, jau baigę koledžus, tarnavę kariuomenėje. Studentai – tai ne pabėgėliai Rukloje”, – aiškino R.Antanaitienė ir pridūrė, kad Lietuvoje suformuota tendencinga nuomonė apie libaniečius.

Anot jos, studijuoti atvykstantys užsieniečiai yra tikrinami, jie gauna leidimus gyventi Lietuvoje. „Žmonės atvyksta su tvarkingais dokumentais. Jų tikslas – tapti specialistais ir grįžti namo”, – sakė KMU atstovė.

R.Antanaitienės teigimu, nė viena užsieniečių studentų grupė universitetui nekelia ypatingų rūpesčių. Paklausėme, kodėl visi užsieniečiai yra apgyvendinami viename bendrabutyje, atskiriant juos nuo lietuvių studentų.

„Nežinau, kodėl jie gyvena viename bendrabutyje. Jūsų klausimas dvelkia diskriminacija. Kodėl jie atskirti nuo kitų? Neturime net tokios minties jų atskirti. Juk ten nėra grotų ar spynų”, – kalbėjo R.Antanaitienė.

Nemėgsta tvarkytis

Su libaniečiais susidūrę kauniečiai atkreipia dėmesį į jų nenorą tvarkytis, žvelgiant lietuvių akimis. „Kauno dienos” žurnalistams vaikščiojant po užsieniečių bendrabutį, į akis krito tai, kad kambariuose, kur gyvena libaniečiai, paliktos įjungtos šviesos, nors durys užrakintos. „Manęs tai jau nestebina. Šviesas palieka ir indai, pakistaniečiai”, – sakė B.Ambrazevičienė. Netrukus užuodėme siaubingą dvoką, kokį galėtų skleisti koks nugaišęs gyvis. „Ne, viename šaldytuve sugedo maistas, nes studentai užsieniečiai ilgai jo neišmetė”, – paaiškino bendrabučio valdytoja.

Studentai lietuviai pasakojo, kad stengiasi nesivelti į artimesnius santykius su libaniečiais ir kitais arabais. „Tačiau būna ir atvirkščiai: kai kurios merginos labai limpa prie jų”, – nusijuokė B.Ambrazevičienė. Vienų santykiai su lietuvaitėmis būna grįsti karšta meile, kitų – ekonominiais išskaičiavimais: tapęs Lietuvos piliečiu libanietis jau nemoka keliolikos tūkstančių litų už rezidentūros studijas.

Chuliganas pašalintas iš universiteto

Bendrabutyje sutikti pašnekovai pasakojo, kad prieš kurį laiką bendrabutyje siautėjo Australijos pilietybę turintis libanietis Hamzė Tarekas Ahmadas. Jis kartą į patalpas prileido dujų, netgi sumokėjo kitiems, kad šie iškrėstų kokią nors šunybę, pavyzdžiui, koše lubas aptaškytų. Nusipirkęs žiguliuką, juo išvažinėjo veją aplink bendrabutį. Vėliau nusipirko zaporožietį, kuris iki šiol tebestovi Sukilėlių prospekte.

Šis vaikinas nelankė paskaitų, todėl buvo pašalintas iš universiteto. Kalbama, kad dabar jis studijuoja Latvijoje. B.Ambrazevičienė nenoriai, bet pripažino, kad buvo toks studentas. „Visos tautos turi nelabai gerų žmonių. Su šiuo buvo vargo, teko ir į policiją kreiptis”, – sakė moteris. Studentai pasakojo, kad tas libanietis net grasino bendrabučio valdytojai. „Libaniečiai – karštakošiai, kerštingi”, – mano B.Ambrazevičienė

Lietuviai nepažįsta libaniečių

Studentai lietuviai sakė, kad dauguma libaniečių neturi planų likti Lietuvoje, baigę studijas grįš į tėvynę. Tą patį sakė ir libanietė Soha Ganem, kitąmet baigsianti medicinos studijas. „Norite pakalbėti? Turbūt apie arabus? Kaip matote, aš be čadros”, – nusijuokė mergina.

„Libanas nėra tik arabų šalis, kaip mano lietuviai. Tarp kitko, mūsų žmonės mėgsta gražiai rengtis. Žiūrėkite, čia mano seserys, jos irgi be čadrų (rodo nuotrauką). Viena studijuoja Prancūzijoje, o kita jau baigė mokslus Ukrainoje”, – pasakojo Soha.

Anot jos, nemažai libaniečių vyksta studijuoti į užsienį, nes Libane tai brangiai kainuoja. „Čia studijos man kainuoja 4000 dolerių už mokslo metus. Libane JAV universitete atsieitų apie 20 tūkstančių dolerių. Be to, prieš atvykstant į Kauną, nereikėjo mokytis papildomos kalbos, nes paskaitos vyksta angliškai. Mokausi ir lietuvių kalbos, jos reikia bendraujant su pacientais, skaitant ligos istoriją”, – sakė Soha.

Mergina sakė Lietuvoje neliksianti. „Negalėčiau čia gyventi. Pas jus šalta, žmonės taip pat šalti. Grįšiu į Libaną ir dirbsiu gydytoja”, – pasakojo studentė. Anot jos, Kaune dabar yra apie 200 libaniečių, anksčiau jų buvo dar daugiau.

Soha sakė negirdėjusi apie įvykius Australijoje, tačiau puikiai suprantanti, jog imigrantai visur kelia problemų. „Bet iš to negalima spręsti apie visą tautą. Pavyzdžiui, Libane yra daug prostitučių iš Rusijos, jos kelia įvairių problemų. Tačiau nemanau, kad visi rusai blogi. Ar libaniečiai Lietuvoje gali sukelti riaušes? Ne, mes čia atvažiavome ne dirbti, ne užsiimti verslu. Esame tik studentai, neturime laiko ir noro tokiems dalykams. Girdėjau, kad kai kurie mano tautiečiai mėgina pagrobti lietuves, jas išsivežti, bet tai nereiškia, kad visi libaniečiai tokie”, – samprotavo pašnekovė.

Kasdienis bendravimas keičia stereotipus

Pakistanietis Šaberas Adnanas, Kaune studijuojantis nuo 2002 metų, teigia Lietuvoje neturėjęs nemalonumų dėl savo išvaizdos ar tikėjimo (yra musulmonas). Vienas geriausių jo draugų Kaune – iš Izraelio atvykęs Romio Šavana. „Taip, Izraelis ir Pakistanas nėra labai geri draugai”, – juokiasi R.Šavana ir priduria, jog yra arabas. Anot jo, Izraelyje gyvena apie 1,5 mln. arabų. „Jeigu valstybės nesutaria, tai nereiškia, kad ir jų žmonės negali bendrauti draugiškai. Mes kasdien kartu mokomės, vienas kitam padedame, nuolat bendraudami pakeitėme savo nuomonę vienas apie kitą. Jeigu lietuviai mokytųsi vienoje grupėje su izraeliečiais, pakistaniečiais, kitais arabais, jie taptų artimesni ir kitaip vertintų svetimšalius”, – mano Romio.

Anot jo, lietuviai, geriau pažinę arabus, apie juos kalba kitaip. „Juk kai kurie net tampa musulmonais. Milijonai europiečių moterų yra ištekėjusios už arabų. Žinoma, kai kurios tokios poros skiriasi, kaip skiriasi ir lietuviai. Man nepatinka, kad išvados daromos turint galvoje tik blogus pavyzdžius. Aš taip pat Lietuvoje dažnai matau girtų žmonių, bet nemanau, kad visi lietuviai blogi. Manęs dažnai klausia, ar lietuviai nekenčia arabų. O kas sukuria tokį įspūdį? Žurnalistai. Jie išryškina tik minusus. Viename straipsnyje rašoma apie lietuvę, ištekėjusią už libaniečio. Sakoma, kad ji jau 5 metus laiminga, tačiau čia pat teigiama, kad ateityje vis tiek gyvenimu su kitataučiu nusivils, nebus laiminga”, – stebisi tendencingomis išvadomis Romio.

Arabas myli žydus

„Libaniečiai? Jie labai geri žmonės. Libaniečiai mėgsta bendrauti su lietuviais labiau nei kiti Kaune studijuojantys arabai, jie ir lietuviškai geriau kalba, ir lietuves dažniau veda”, – sakė Romio.

Jis matė reportažų apie įvykius Australijoje. „Kai du žmonės mušasi – abu neteisūs. Visi australai ir visi libaniečiai, kurie įsivėlė į muštynes, yra neteisūs. Reikia sėsti prie stalo ir kalbėtis. Nežinau, kodėl taip atsitiko. Gal australai yra rasistai? Gal jie rėkia, kad arabai važiuotų lauk? Bet juk tie žmonės turi Australijos pilietybę, jie jaučiasi australais labiau nei libaniečiais. Pavyzdžiui, aš esu arabas, bet jaučiuosi labiau izraelietis, nes gyvenu Izraelyje. Jeigu man žydai kasdien sakytų „Arabai – lauk!”, aš jų pradėčiau nekęsti. Bet jeigu mane vertina kaip žmogų – nėra jokių problemų. Todėl aš myliu žydus”, – karštai kalbėjo būsimasis gydytojas.

Romio turi savo nuomonę ir apie nesenus įvykius Prancūzijoje. „Myliu šią šalį, patinka jos žmonės, bet tarp jų yra daug rasistų, kad ir kaip gaila būtų. Juk tuos įvykius išprovokavo tai, kad dėl policininkų kaltės žuvo juodaodis ir arabas. Jeigu šie paaugliai būtų buvę prancūzai, ar policija juos būtų gaudžiusi? Niekada. Štai kodėl žmonės sukilo”, – mano jis.

Dainoras Lukas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

8 atsiliepimai į "Pabėgėliai ir studentai – skirtingų pasaulių veidai"

  1. wikute

    neydomu

  2. myriam

    esu istekejusi uz Libaniecio ir esu laiminga,man nerupi ka mulkiai lietuviai kalba-tegul sau pavydi,nes as zinau kad jie tikrai pavydi arabams nes zino kad jie dauk protingesni,geresni,grazesni ir vyriskesni! man juokingos tos lietuvaites kurios taipat varo ant arabu…tik jau nereikia cia vaidinti,nes esu tikra kad kekviena sutikusi toki gera ir siuolaikiska araba kaip mano vyras susileistu! ir siaip galiu pasakyti kad tiesiok dievinu Libana ir palaikau ji ir Libaniecius! man geda kad esu kilusi is tokios salies kaip Lietuva

  3. Adonis

    apie Libana ir pilna dvipusi informacija netiksli dėl senovinės Kedrų žemės Rytų Viduržemės jūros pakrantėje.Kalba atspindi, kad Libanas yra islamo šalis arabų pasaulyje, tačiau tai netiesa. Libanas yra vienintelė krikščionių šalis tame regione. Libano žmonės pirmieji tapo krikščionimis po Kristaus mirties ir Libane yra 18 sektų. žodžio Arabų nėra šalis, tai tiesiog kaip Frankofonijos ar Sovietų sąjungos ir kt. Arabphone. tiesa yra tai, kad arabų priklauso Saudo Arabijos ir Sirijos dykumų gentimis. Libane yra tikri finikiečių Žmonės del daugelio priežasčių, nepaisant to, kad nėra medžių su šaknimis, kad laikykiti jį, Finikijos istorijos šaknis ir jos kiekis kraujyje (DNR). mes visi suprantame, kad arabų rinka ir narystės išgyventi šiame regione, bet tai nėra priežastis, kad paslėpti savo tikrąją tapatybę ir savo realių finikiečių paveldą. Finikiečių yra labai unikalūs žmonės, (www.phoenicia.org) kai kuriems žmonėms sunku suprasti, ar sunku išversti, bet galiu pasakyti, jei graikų ir žydų yra ten, todėl finikiečiai existuoja Viduržemio jūros pakranteje nuo Kedrų žemės ir mes finikiečiai, nepaisant visų politinių sąmokslo prieš mūsų tautą ir mūsų tautos daugelio iš rytų ar vakarų. Tiesa yra tai, aišku, jei apie tai kalbėti.

  4. Adonis

    Aš dabar supratau kodel shakira(Libanieti) atsisake į Lietuvą važuoti dainuoti, del to kad Lietuvoje yra anti-libaniecius akcija tas pats kaip anti-semitizmo.
    Pasaulis labai gerai ivertina Libaniečius, tik Lietuvoje yra anti-Libaniečius akcija del to kad Lietuvai ne myli saves ir savus, žiurekite kaip atima iš pačius Lietvius antros pilietybes kad negrižti atgal į Lietuvą, O užsiniečius vogti ir užpulti, na va tokie veikla prieš Lietuvą kad izoluoti ir gadinti jos imižas, ar ne taip pat norėjo daryti fašistai ir komiunistai kai žudydavo lietuvos žmones bomberduodami iš savo lektuvius Lietuvos miestus išveždami į Sybirą. Čia tokia Jurnalistai geriau pasislepti nes jūs nieko gero Lietuviai, tekriausia esate bomžos,bedieviai,skyreliai ir tautos išdavykiai vaikiai.
    Nežinai ka Libaniečiai labiausia ne megsta, aš tau pasakysiu kad Libaniečiai labiausia nemegsta Arabus, nes jie yra okupantus, kaip tu nemegsti Lietuvos Okupantus ar Vokietijos Fašistai arba Sovietu komunistus. O jeigu nori tapti nemegstamiausias pasaulyje tai tapk fašistas, rasistas ir Lietuvos tautos imežo gadintojas. del kitko Lietuva užemi paskutini vieta pagal žmogaus teise ir internetine nuskeltimo veiklos

  5. Adonis

    Lietuvos žmonės paprašykite savo vietinės politikerius kad ivest nauja įstatyma, mirties bausmės pidofiliams, racistam ir fašistam kur nužude daug lietuviu praeityje ir dabar bando kadinti Lietuvos imižas pasaulyje, Lietuviai balsuokite už naujas įstatyma kad nugalėti prieš blogis ir piktos dvasios,taip pat už lietuviu teisė turite antra pilietybes, tai dievas palaimina Lietuva.

  6. Adonis

    Pasižiurekitė pavydoliai šita Libanieti ant cenos dainuoja http://www.youtube.com/watch?v=hNAMn9SZaqI&feature=youtu.be ir čia yra kitas Libanietis irgi ant cenos iš Eurovizjos 2011 http://www.youtube.com/watch?v=Nfx0OMM2u0A
    1991 – Lietuvos nepriklausomybę pripažino Libanas. ***********************************Libano Finikiečiai
    Palauk, radau tau viena Libanieti, tau reikia ja klausyte kad pašviesti tavo protas gal suprasi kad Libaniečiai pasaulyje veikia http://www.youtube.com/watch?v=mfwfBUhtpow
    Būtu jūms gerai važuoti po barus Turkoje ir padaryti reportaža apie jūsu prostetutes užsienyje

  7. Adonis

    Aš manau kad kalba čia eina ne apie kas kam patinka, o apie akmens amžius mastymas, ne šitam amžiui ka galvoji turi skelbti viešiai per interneta nes yra nuskaltymas Europoje ir Amerikoje kad varyti šmeižymo akcija prieš kitas tautas, ypač kai tavo tauta negeriausia, O jeigu norite kad pasaulis jūs matytu kaip Lietuvai O ne kaip sovietamečio pamišaliai arba fašistai racistai, man atrodo reikia laikyte normos ir parodyti savo tikra trauma nuo Libaniečius, ka tikrai tau blogai padare, nes aš žinau kad Lietuvis pirma sau blogai padarys, antra kaimynui o trečia karta tauta išduos, tokiu kaimiečiu Lietuvoje tikrai yra pilna ir jie ne išmoks teisingia gyventi kol ne bus jam piniginis nuostulis.
    Mes konkrečiai kalbame apie registruoti racistai, fašistai pasaulyje tai visas pasaulis žino ir rašo apie tai, o ne bus tvarkos kol ne bus naujas įstatymas mirties bausmės tokiems nusikeltelems kur gadina tautos imižas pasaulyje.
    http://www.youtube.com/watch?v=xiiGS27UYvE

  8. Adonis

    Travel Warning************Warning*****************Warning
    For all Lebanese students, business people, investors and tourists.
    Lithuania and most of the soviet union baltic states is again distinguishing itself from the rest of Europe in a less murderous but still terrible way — through its tolerance for anti-Semitism and anti-Lebanese interest. News papers, internet blogs, police and other organized groups from soviet era and Nazi’s still active. These groups always find ways around the European and local laws to generate hate against dark hair color and brown eyes, using internet hate comments whether you are Lebanese, Jews, Italian, French or Greek.
    From time to time, especially late at night near bars and night clubs, foreigners have been subject to violent crimes, such as muggings, or have become involved in altercations with inebriated individuals. We have received reports of racially motivated verbal, and sometimes physical harassment of foreigners and ethnic minorities in major cities.
    http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_952.html#safety
    http://www.youtube.com/watch?v=bWGZB0BgzBI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.