Gurmano lėkštėje – barškuolė

Ypatingai kalėdinei, naujametei vakarienei negailima paploninti piniginės. Norėdami pasilepinti, perkame originalesnių maisto produktų, restoranuose skanaujame šventinių patiekalų.

Gurmanai didžiuosiuose uostamiesčio prekybos centruose gali išsirinkti krokodilienos, gyvatės barškuolės ar kitos retos žvėrienos. Negailintys pinigų prie šventinio stalo gurkšnoja kelis tūkstančius kainuojantį konjaką.

Prabangus vaišių skonis ilgam neleidžia pamiršti ypatingų, visus metų darbus vainikuojančių švenčių.

Siūlo krokodilienos

Prekybininkai teigia, kad per šventes pirkėjai linkę palepinti savo skrandžius – renkasi brangesnius, egzotiškesnius produktus ir patiekalus.

Didieji prekybos centrai mirga įvairiausiais delikatesais. Svarbiausia – turėti pinigų. Kalėdinį stalą gali papuošti patiekalas iš gyvatės barškuolės. „Hyper Maxima XXX” kilogramas šios mėsos – 359 litai. Kilogramas laukinio karvelio filė kainuoja 90 Lt, fazano filė – 80 Lt, bizoniena – 178-200 Lt, kiškio kumpelių – 40 Lt, kengūros nugarinės – 70 Lt, avienos – 46-100 Lt, krokodilo filė – 100 Lt.

Prekybos tinklo „Iki” specialioje produktų grupėje „Iki gurmanai” išrankiems pirkėjams šventiniam stalui siūlo rankomis pagamintų šakočių (34,9 Lt/kg), „gyvo” nepasterizuoto ir angliarūgštės neprisotinto alaus (6,99 Lt/l), be mielių keptos ruginės duonos (2,99 Lt), vytintos jautienos lazdelių (pakuotė 10 Lt), keptos įdarytos kiaulienos nugarinės su sūriu (pakuotė 6,50 Lt).

„Iki gurmanų” prekės tiekiamos Lietuvos augintojų ir gamintojų. Jūros gėrybės gabenamos iš Prancūzijos ir Norvegijos.

Perka gatavą

Didėja paruoštų gaminių paklausa. „Vis dažniau šeimininkės laiką prie puodų iškeičia į bendravimą su artimaisiais, o pagamintų salotų, mėsos, žuvies patiekalų, užpiltinių perka parduotuvėse”, – sakė „Rimi Lietuva” atstovė ryšiams su visuomene Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Prekybos centruose priimami ir individualūs užsakymai. Didžiosiose „Maxima” parduotuvėse galima paprašyti, kad kulinaras paruoštų keptą įdarytą kalakutą su romu (32,99 Lt/kg), garintos lašišų filė su krevetėmis ir citrinomis (36,99 Lt/kg).

„Iki” prekybos centruose pirkėjai gali įsigyti tokių paruoštų kalėdinių prekių, kaip keptos antys, įdaryti karpiai, įvairi paukštiena, kiauliena, jautienos užpiltinės, mėsos vyniotiniai.

Pageidaujantieji gali užsisakyti norimo dydžio pagal individualų užsakymą iškeptą tortą iš „Iki” tortų katalogo.

Gėrime – gyvatė

Prieš šventes pagyvėja ir alkoholinių gėrimų prekyba.

„Prieš Kalėdas daugelis ieško gėrimų gražiose dėžutėse, dovanoms perka didelės talpos butelius”, – sakė gėrimų parduotuvės „Varda” pardavėja Daiva Kniežienė.

Parduotuvėje nemažas pasirinkimas ir tiems, kurie nori švęsti prabangiai. Pirkėjų akis traukia kristalais papuoštas šampano butelis su keturiomis tulpės formos taurėmis. Lentynoje puikuojasi vietnamietiškas gėrimas – spiritu ir įvairių žolelių ekstraktu užpilta gyvatė.

Didžiausia naujiena – knygos formos konjako porcelianiniai bei paauksuoti buteliai su žymių dailininkų paveikslais (kaina apie 550 Lt).

Brangiausias parduotuvės siūlomas gėrimas – beveik 5 tūkstančius litų kainuojantis konjakas „Camus Vielle reserve baccarat royale” (0,7 l).

Pardavėja pasakojo, kad prieš šventes ypač daug gėrimų užsisako įmonės, organizacijos. Gėrimai dovanojami darbuotojams, partneriams arba perkami iš anksto ruošiamam šventiniam banketui.

„Pigūs šampanai nebėra tokie populiarūs. Žmonės tapo išrankesni ir daugiau nusimano apie gėrimus. Šiemet daugiausiai perkama vyno”, – sakė D.Kniežienė.

Įtiks ir gurmanams

Uostamiesčio restoranai taip pat paruošė šventinius valgiaraščius. Specialiais patiekalais galima pasimėgauti dar prieš Kalėdas ir Naujuosius metus. Prie netradicinių patiekalų virtuozo, viešbučio „Navalis” restorano virtuvės meistro Vytauto Samavičiaus turbūt neprikibtų net įnoringiausias gurmanas.

Lankytojams jis sukūrė specialų kalėdinį valgiaraštį. Karšto užkandžio patiekiamas krepšelis su antiena, pagardintas daržovių padažu ir spanguolėmis. Iš karštų patiekalų galima pasirinkti keptos triušienos nugarinės su bulvių košės kremu, švelniu morkų padažu bei svieste keptos skorpionžuvės su bulvių ir daržovių pyragėliu, krevetėmis, baltojo vyno padažu. Smaližiams deserto siūloma paskanauti aguonų torto su medumi. „Patiekalai kainuoja nebrangiai”, – šypsojosi virtuvės meistras.

Patiekalų virtuozas visada stengiasi klaipėdiečius palepinti netradiciniais pasaulio virtuvės patiekalais. Neseniai iš tarptautinio virėjų meistriškumo konkurso į uostamiestį jis parvežė du bronzos medalius.

Tačiau V.Samavičiui skaniausias yra mamos gamintas maistas. Jos patiekalais pasilepins Kūčių vakarą. Per Kalėdas ir Naujuosius jis bus įnikęs į kulinarinius eksperimentus – šventiniais patiekalais lepins restorano lankytojus.

V.Samavičius siūlo pasigaminti šventinį patiekalą ir namuose. Tai kepta triušiena su bulvių ir žiedinių kopūstų koše ir morkų padažu.

Gina Kubiliūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.