J. Borisovas įveikė saugumą

Pirmadienį Vilniaus apygardos administracinis teismas neįžvelgė milijonieriaus verslininko Jurijaus Borisovo pavojaus nacionaliniam saugumui ir leido jam gyventi Lietuvoje. Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma vadovavęsis Migracijos departamentas laužo galvą, ar skųsti šį sprendimą, rašo „Respublika”.

Dosnumu nušalintajam Prezidentui Rolandui Paksui – 1,2 mln. litų parama rinkimams – išgarsėjęs rusų verslininkas beveik dvejus metus mynė teismų slenksčius, siekdamas likti Lietuvoje. Pernai sausį Migracijos departamentas atsisakė Lietuvos pilietybės netekusiam rusui išduoti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje ir nutarė išsiųsti jį į Rusiją. Departamentas rėmėsi VSD pažyma, kurioje J. Borisovas įvardytas kaip keliantis grėsmę nacionaliniam saugumui.

Vilniaus apygardos administracinis teismas tuomet J. Borisovo skundą patenkino iš dalies – įpareigojo Migracijos departamentą dar kartą išnagrinėti aplinkybes. Departamentui likus prie savo pirminės nuomonės, teismas vėl sulaukė verslininko skundo. Teismas atidėjo svarstymą, kol buvo sprendžiama „grasinimo” byla, kurioje J. Borisovas buvo pripažintas kaltu grasinęs tuometiniam Prezidentui R. Paksui.

Tačiau šios aplinkybės administraciniam teismui nepasirodė pagrindžiančios J. Borisovo keliamą pavojų. Vakar teismas nusprendė neišsiųsti milijonieriaus į Rusiją ir įpareigojo jam suteikti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

J. Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas teismą įtikino remdamasis įstatymu dėl užsieniečių teisinės padėties, Europos žmogaus teisių pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija ir kt. A. Liutvinskas paaiškino, kad teismas atsižvelgė į tai, jog Lietuvoje yra įsikūrusi J. Borisovo šeima, nuo kurios kėsintasi jį atskirti. Be to, nebeliko įtarimų, kad jo vadovaujama bendrovė „Avia Baltika” kelia kokias nors grėsmes, nes visos bylos yra nutrauktos.

Vidaus reikalų ministerijai pavaldus Migracijos departamentas į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą gali su skundu kreiptis per 7 dienas.

Teisėsaugos akiratyje ir politikos fone porą metų išbuvusio J. Borisovo vakarykštis laimėjimas teisme, kaip ir neseniai teismo išteisinimo sulaukusio R. Pakso pergalė, tampa argumentu apkaltos priešininkams.

Apkaltos iniciatoriumi vadinamas Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vakar kvietė nepainioti konstitucinės, politinės atsakomybės su procesine teise. Jis priminė, kad Parlamentas, suprasdamas, jog nėra teisėsauga, nenagrinėjo galimai verslininko keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui.

2005-12-20 06:37

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.