Kurortiniam miesteliui – tvaiko šleifas

Dėl Kulautuvoje planuojamų statyti nuotekų valymo įrenginių gali tekti atsisakyti kelių rekreacinių projektų

Artimiausiu metu Kauno rajono savivaldybė ketina pasirašyti sutartį dėl Kulautuvos nuotekų valymo įrenginių statybos. Tačiau vietos bendruomenė iki šiol nesupažindinta su planuojamų statyti įrenginių projektu.

„Kauno dienos” duomenimis, Kulautuvos gyventojai būgštauja ne be pagrindo – pastačius tokio tipo valymo įrenginius, iškyla grėsmė, kad kurortiniame miestelyje bus juntamas nemalonus kvapas.

Reikalauja papildomos ekspertizės

Kulautuvos bendruomenės centro ir tarybos vadovai praėjusią savaitę kreipėsi į rajono valdžią dėl planuojamų statybų. Jiems kilo įtarimų, kad nuotekų valymo įrenginių projektas yra techniškai pasenęs. Jis parengtas prieš septynerius metus, o šiemet tik pakoreguotas.

„Prašome skubos tvarka atlikti papildomą projekto ekspertizę, nes, mūsų žiniomis, projekto ekspertizę atlikusiai įmonei buvo pateikti ne visi duomenys, todėl jos išvados nevisavertės”, – teigiama Kulautuvos atstovų pasirašytame rašte.

Pagal parengtą projektą, valymo įrenginiai bus pastatyti J.Janonio gatvės tąsoje, netoli miestelio centro. Specialistų teigimu, šiuo metu Lietuvoje statomi kur kas modernesni „uždaro tipo” biologiniai valymo įrenginiai. Juos naudojant į aplinką nesklinda nemalonus kvapas.

Paklausti apie Kauno rajono savivaldybės užmojus, specialistai teigė, kad tokio tipo įrenginiai dėl galimo blogo kvapo galėtų būti statomi nebent atokiau nuo gyvenvietės.

Valdininkai į raštus neatsako

Kulautuvos bendruomenės centro prezidentė Liuda Butkevičienė sakė, kad dar praėjusių metų pabaigoje oficialiu raštu kreipėsi į rajono Savivaldybę dėl planuojamų statyti valymo įrenginių.

„Iki šiol nesulaukėme jokio atsakymo. Tai jau įstatymų pažeidimas. Mes norėjome bendruomenę supažindinti su projektu, tačiau to padaryti negalėjome. Dabar net nežinome, ką galvoti. Savivaldybė vengia viešumo. Tuo tarpu kiti mums sako, kad įgyvendinus minėtą projektą mūsų padėtis pablogės. Dar prieš keletą metų sakėme, kad tokiam objektui miestelio viduryje – ne vieta”, – teigė L.Butkevičienė.

Kad projektas nederintas su vietos bendruomene, patvirtino ir Kulautuvos seniūnas Ričardas Pudževelis. „Manau, kad prieš statant tokį objektą reikėjo sušaukti gyventojų susirinkimą ir pristatyti projektą. Tačiau jis seniūnijai pateiktas tik prieš mėnesį, o dabar jau girdime, kad baigiasi statybos konkursas”, – stebėjosi seniūnas.

Apie rekreaciją teks pamiršti

Keistas sutapimas, tačiau netoli planuojamų statyti valymo įrenginių rengiami net du rekreaciniai projektai: paplūdimio ir kempingo. „Dabar jau ir nežinau, ką su jais daryti. Greičiausiai šias idėjas teks pamiršti”, – sakė seniūnas.

Nuo planuoto paplūdimio iki valymo įrenginių – vos keli šimtai metrų. Be to, įtarimų kelia ir valymo įrenginių techninė charakteristika. Vien apsauginė zona – 200 metrų. Tuo tarpu pastačius modernesnius, uždaro tipo biologinio valymo įrenginius tokia zona sumažėtų iki 50 metrų.

Konkursas nebus nutrauktas

„Kauno diena” susidariusią situaciją paprašė pakomentuoti rajono Savivaldybės Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėją Egidijų Katilių. Paklaustas apie tai, kodėl nesilaikoma įstatymų ir neatsakoma į gyventojų paklausimus, valdininkas tikino, kad tai netiesa.

„Reaguodami į šį raštą nuvykome į vietą ir susitikę su gyventojais aptarėme susidariusią situaciją”, – teigė valdininkas. Derėtų priminti, kad pagal įstatymus Savivaldybė gyventojams privalėjo pateikti raštišką informaciją.

E.Katilius bandė neigti, kad projektas nepristatytas visuomenei. „Tai padaryta 1999 metais. Tuomet ir buvo surengtas viešas svarstymas. Pastaruoju metu vyko tik projekto korektūra”, – teigė jis.

Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjas taip pat teigė, kad projektas parengtas vadovaujantis visomis galiojančiomis normomis ir teisės aktais. Spalio pabaigoje buvo atlikta jo ekspertizė, todėl nesvarstoma galimybė nutraukti dabar vykstantį konkursą.

Pateikė ne visus duomenis

Kulautuvos nuotekų valymo įrenginių projekto ekspertizę atliko bendrovės „Ekspertika” specialistai. „Kauno dienai” ekspertas Algirdas Valiūnas patvirtino, kad jam nebuvo pateikti visi projekto duomenys. Tik neseniai jis pamatė ir prieš trejus metus bendrovės „Patvanka” atliktą studiją.

„Kai tik buvo pateiktas valymo įrenginių projektas, konstatavau, kad tokio tipo įrenginys netinkamas eksploatuoti. Vėliau man buvo pateiktas vokiečių firmos raštas, kad minėta įranga veiks ir esant žemai temperatūrai. Lyg ir buvo įrodyta, kad toks renginys gali veikti. Be to, man buvo garantuota, kad rajono Savivaldybė nori būtent tokio tipo įrenginių”, – sakė ekspertas.

Panašiais valymo įrenginiais naudojasi ir Birštono gyventojai. Tačiau A.Valiūnas atkreipė dėmesį, kad ten įrengimai pastatyti kur kas toliau nuo miesto.

Paklaustas apie „Patvankos” atliktą studiją, ekspertas pripažino, kad skaičiai smarkiai skiriasi. „Dabar galiu pasakyti, kad man nebuvo pateikta visa informacija”, – sakė ekspertas.

Į pasiūlytą alternatyvą nekreipė dėmesio

„Kauno dienai” pavyko gauti minėtą studiją. Pagal dabar parengtą projektą, nuotekų valymo įrenginių našumas turėtų būti 100 kubinių metrų. Tuo tarpu „Patvankos” ekspertai dar prieš trejus metus konstatavo, kad jis turėtų būti 160 kubinių metrų. Įdomiausia, kad būtent toks našumas buvo numatytas ir pirminiame projekto variante. Tačiau šiemet atliekant korektūrą šie skaičiai sumažėjo.

Bendrovės „Patvanka” specialistai taip pat pasiūlė alternatyvų variantą – Kulautuvoje ant dabartinio nuotekų kolektoriaus Kranto gatvėje, įrengti uždarus biologinio valymo įrenginius su dumblo sukaupimu ir galimybe periodiškai išvežti jį tolesniam apdirbimui.

Ekspertas A.Valiūnas pripažino, kad į kurorto statusą pretenduojančiai Kulautuvai toks variantas kur kas tinkamesnis.

Manipuliuoja skaičiais

Rajono Savivaldybės Statybos ir komunalinio ūkio skyriaus vedėjas E.Katilius, paklaustas, kodėl buvo ignoruota „Patvankos” atlikta studija, tikino, kad tai netiesa.

„Išvados nebuvo ir nėra ignoruojamos. Šiuo metu Kulautuvos gyvenvietei užtenka 100 kubinių metrų per parą našumo. Ateityje yra numatyta išplėsti iki 260 kubinių metrų”, – tikino valdininkas. Tačiau studijoje minimi kiti skaičiai.

Įgyvendinus dabartinį projektą, iškyla grėsmė, kad Kulautuvos gyventojams teks susitaikyti su sklindančiu blogu kvapu. Tačiau tai valdininkų nejaudina. E.Katiliaus teigimu, svarbiausia, kad bus „užtikrintas nuotekų išvalymo laipsnis, kokio reikalauja aplinkos ministro įsakymas”.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.