JAV prezidento administracija gina programą, kurios metu Amerikoje šnipinėti Jungtinių Valstijų piliečiai

JAV viceprezidentas Dikas Čeinis (Dick Cheney) sekmadienį pareiškė, kad slaptas prezidento Džordžo V. Bušo (George W. Bush) įsakymas šnipinėti šalies gyventojus buvo teisėtas ir būtinas norint užkirsti kelią teroristiniams išpuoliams, tačiau abiejų partijų Kongreso nariai paragino atlikti išsamų incidento tyrimą.

D. Čeinis televizijos „ABC” laidai „Nightline” duotame interviu pažymėjo, jog prezidentas veikė teisėtai kaip vyriausiasis šalies armijos vadas, o slaptų pasiklausymų programos įgyvendinimas griežtai kontroliuojamas.

Valstybės sekretorė Kondoliza Rais (Condoleezza Rice) interviu televizijos „Fox” laidai „Fox News Sunday” sakė, kad faktų apie slaptus pasiklausymus paviešinimas gali pakenkti kovai su terorizmu.

K. Rais nurodė, jog Dž. V. Bušas pasinaudojo turimais įgaliojimais, kad „tam tikri asmenys JAV negalėtų susisiekti su už Amerikos sienų esančiais žmonėmis ir aptarti su teroristine veikla susijusius klausimus”.

Pats Jungtinių Valstijų prezidentas, kuris iš pradžių atsisakė komentuoti laikraščio „The New York Times” straipsnį apie slaptus pasiklausymus, šeštadienį prisipažino, kad po rugsėjo 11 dienos išpuolių leido Nacionalinei saugumo agentūrai (NSA) „klausytis tarptautinių pokalbių tų žmonių, kurie įtariami ryšiais su „Al Qaeda” ar kitomis teroristinėmis organizacijomis”.

1978 metais priimtas Užsienio žvalgybos stebėjimo įstatymas draudžia šnipinėti Amerikos piliečius JAV teritorijoje be teismo leidimo.

2005-12-19 09:47

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.